| bianca86 a întrebat:

Am o mare nelamurire! De ce pastele catolic se sarbatoreste cu o saptamana inainte de cel ortodocs, nu suntem toti crestini, nu s-a rastignit Issus in aceias zi, de unde aceste schimbari?

10 răspunsuri:
| elena a răspuns:

Draga Bianca...probabil este vorba de calndarul Iulian sau Gregorian... dar te intreb, atunci cand este pastele evreilor si de ce? Care este cel mai adevarat?

| psiholoaga a răspuns:

Pastele e pentru inviere, nu pentru rastignire. A inviat duminica, insa nu spune pe data cutare. Pana la marea schisma, cand au devenit doua biserici, una de rasarit (ortodoxa) si una de apus (devenita catolica), pastele se tinea o singura data. Dupa, probabil din cauza modificarilor social-politice, au aparut niste diferentieri: ortodocsii se inchina intai la dreapta, catolicii la stanga, pastele e pe date diferite, ortodocsii au icoane, catolicii mai mult statuete... etc. Nu mi se par diferente notabile.

daniela
| daniela a răspuns:

O prietena mi-a sus care ar fi modul de calcul :
Sărbătoarea Învierii are loc la o dată schimbătoare încă din anul 325, cînd, la Sinodul I ecumenic de la Niceea, s‑au hotărît trei legi de bază pentru calcularea datei Paştelui: 1) Paştele se va serba totdeauna duminica. 2) Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (pentru că aşa calculau şi iudeii data Paştelui lor, de care era legată data Paştilor creştine). 3) Cînd prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminică, Paştele va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudeilor, dar nici înaintea acestuia
Diferenta fata de Pastele catolic rezida in faptul ca desi bisericile ortodoxe au acceptat calendarul Gregorian, Pastele se calculeaza dupa cel Iulian.

eileen
| eileen a răspuns:

Cred ca nu conteaza asa mult cand se sarbatoreste Pastele, indiferent de religie. Conteaza chiar sa constientizezi ce sarbatoare importanta este si sa ii multumim lui Iisus ca a inviat, pentru ca altfel am fi fost pierduti.
Din cate stiam, Pastele la Ortodocsi se sarbatoreste in prima duminica dupa echinoctiul de primavara, dupa Luna Plina. Ortodocsii se iau dupa calendarul Iulian iar catolicii dupa cel Gregorian.

| sdafdfkdafkladjakl a răspuns:

Pentru ca nu exista o data exacta pentru acest eveniment. Se calculeaza (!) dupa pozitia lunii in perioada respectiva. poftim biblie!

Pt Elena: din cate stiu, evreii inca il asteapta pe Crisotos, deci la ei nu a inviat nimeni. Cred ca sarbatoresc eliberarea din robia egiptenilor, si atat.

| jani a răspuns:

Cred ca dumnezeu este numai unul pentru toti, noi santem cei care facem schimbari si traim dupa niste traditii si ritualuri scrise tot de oameni. Eu inca nu am vazut si nici nu am auzit sa fi scris dumnezeu despre ritualuri si traditii. Important este sa crezi in dumnezeu si in propria persoana, iar traditiile si ritualurile, numai noi putem decide daca le respectam dupa religia catolica sau ortodoxa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare religie are credintele lor...de exemplu eu am auzit k la catolici copii pana la 9 ani nu se pot impartasi deloc...ci la 9 ani se impartasesc prima data... e ceva neobisnuit pentru noi dar e religia lor si asa trebuie sa fac ei...nici eu numi dau seama dc dar si catolicii se intreaba la fel de noi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E inca un exemplu care arata existenta unui dumnezeu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De la calendarul Gregorian si Iulian. La marea schisma din 1054, Biserica Rasariteana s-a intitulat Ortodoxa si s-a rupt de Biserica de la Roma unde primul cap al bisericii a fost Petru, apostolul lui Isus. Biserica Catolica (catolic=universal; ortodox=drept credincios)foloseste calendarul gregorian. Pentru a pune de acord anul calendaristic cu cel astronomic, în secolul al XVI-lea, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care făcea reglarea funcţie de echinocţiul de primăvară şi luna sinodică (pentru Paşte).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si ma intrebi pe mine

Întrebări similare