| tufafifosol a întrebat:

Bună! Am de făcut un desen tehnic, dar nu mã descurc singura si nici nu am bani pentru meditatii. Trebuie să-l fac pe o coală A3, la scara 1:150.
Mã gândeam sã merg la o librarie si sã fac o copie a desenului, iar apoi sa-l trasez pe deasupra.
Stiti cumva ce dimensiuni (a4, a5 etc) ar trebui sã cer la xerox ca să obtin o copie la scara 1:150?

8 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Daca nu te pricepi spune le profesorilor ca nu sti si gata nu te poate ajuta nimeni, de ce alegi o facultate la care nu esti buna de nimic desen tehnic nu este pentru oricine, vrei sa faci ceva dar habar nu ai, renunta ca dai bani degeaba, mai bine te angajezi in mega image la case si acolo nu ai nevoie de facultate si de prostii.

| NLS a răspuns:

Da-mi detalii despre ce desen e vorba, si poate ti-l fac eu.
Presupun ca trebuie sa il faci pe calculator, nu in creion sau tus.

Eu ti-l pot face maine pe PC si daca vrei (sau trebuie) sa il faci in creion, mai departe te descurci.

PS: in desen tehnic, pentru ca spuneai ca vrei sa desenezi peste,
se folosesc creioane mecanice, de 0, 5 si 0, 35.
Sper ca ai asa ceva, altfel te chinui degeaba.

PS: stii ce chenar/indicator trebuie sa folosesti, il ai?

| eliancodrut a răspuns:

In primul rand esti ambigua foarte. Pana la urma, ce vrei sa faci? Un desen la ce dimensiune de coala? Ce cauta aici A4 si A5 daca dimensiunea este de 1:150 pe o coala A3?

| tufafifosol explică (pentru eliancodrut):

Trebuie să fac un desen tehnic la scara 1:150, iar cerința este să îl realizez pe o coală A3. Problema este că nu mă pricep foarte bine la desenul tehnic și mă gândeam la o soluție mai practică: să găsesc o imagine cu planul respectiv (la o altă scară sau dimensiune), să o imprim la o dimensiune care, odată redimensionată, corespunde cu scara 1:150 pe format A3, iar apoi să o trasez pe deasupra.
Așadar, întrebarea mea era: dacă am un desen existent (de exemplu în format A4 sau alt format), ce setări sau dimensiuni ar trebui să cer la copiere (xerox) pentru ca imaginea redimensionată să se potrivească la scara 1:150 pe o coală A3?
Sper că acum e mai clar. Mulțumesc din nou!

| eliancodrut a răspuns (pentru tufafifosol):

Pai, daca desenul este pe coala A4 el este la o scara de 1:300. Sau ar trebui sa fie. Daca este pe o coala A5 el este sau ar trebui sa fie la scara de 1:600.
Dar vezi ca te poti insela. De aceea, mai intai trebuie sa-i determini scara, adica sa cunosti dimensiunile (lungime si latime) obiectului.
Dar nu stiu daca cei de la xerox stiu sa-ti mareasca desenul de la scara de 1:600 sau 1:300 la 1:150. Acest lucru ti-l poate face cineva doar la un birou topografic.
Dar cel mai usor este sa iti mareasca desenul astfel ca inaltimea sau latimea (in functie de cum se incadreaza) sa fie de marimea 1:150.
Obiectul desenului trebuie sa aiba inaltimea maxima nu mai mult de 5m si latimea sub 4 m, ca să o poti incadra si sa ai si spatiu pentru indicatori. Iar daca dimensiunile sunt mai mici de jumatate nu se preteaza la coala A3 la scara 1:150.
Iti dau un exemplu.
Daca obiectul desenului are inaltimea de 3, 75 m si latimea de 2, 87 m, la scara de 1:150 in desen va avea dimensiunile de 37, 5 cm inaltime și 28, 7 cm latime.
In rest sunt calcule si aranjamente la copiator. Iar copiator pentru A3 gasesti doar la un birou de copiere sau cateva institutii.

| Solane a răspuns:

Tu nu stii nici ce inseaamna coala A3, A4, A5. Ce sa mai zicem de scara desenului!
De unde sa faci copa desenului? Desenul deja exista si tu trebuie sa-l reproduci la scara data?

| Solane a răspuns (pentru Solane):

P.S. 1:150 inseamna desen de 150 de ori mai mic decat cel dat.

| androginul8 a răspuns:

Te ajut eu