anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am 16 ani si sunt in clasa a noua. Am citit pana acum cărți ce au fost necesare la scoală :"Hronicul și cântecul vârstelor "(Lucian Blaga), Baltagul, Morometii(voi 1) și in timpul liber cărți precum;,"Elogiul Nebuniei "(Erasmus din Rotterdam )" În căutarea lui Audrey" (Sophie Kinssela parcă )' Oscar și Tanti Roz, ( nu tin minte autorul)"Metamorfoza " "Franz Kafka", "Singur pe lume "( Hector Malot " ). După cum vedeti în timpul liber citesc diferite cărți. As vrea sa stiu daca pot citi Goethe : Faust ' Afinitățile Selective, Suferințele Tânărului Wether 'Platon cu filosofia sa?. Citind din Erasmus mi-a plăcut cum se prezintă o lucrare de filozofie si Kafka e un alt ganditor de seama, opera sa a fost tristă dar constructivă despre cât de repede se schimba caracterul uman prin nuvela sa.Pot citi deci din Goethe, Nietzsche? Dar ce cărți îmi recomandați pentru o baza solida sau pentru mine, un copil de 16 ani? Mă bucur când învăț despre noi, oamenii, și despre ceea ce ne inconjoara si sentimente.O alta carte citită este : Cartea nunții. Multumesc si scuzati-mi greselile.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Încearcă romanul „Martin Eden" de Jack London, apoi toate celelalte (gasești bibliografia pe internet).
De Balzac, aș recomanda sa te apuci cu „Iluzii pierdute". Tot ce a scris Balzac este extraordinar de frumos.

14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sigur ca le poti citi. Nu mai esti un copil, esti un tanar adult, practic poti citi absolut orice carte, nu vei avea mai multa intelegere pentru literatura in alt moment al vietii tale

| anonim_4396 explică (pentru Brigaela):

Nu chiar. happy
La 16 ani, fără să ai o cultură generală și un vocabular prea bogate, nu poți citi orice carte, iar Goethe, Nietzsche sau să spun tot un german, Thomas Mann(ales prin legătura cu Goethe și opera sa, Lotte la Weimar), nu se pot citi atât de ușor.

| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

Vocabularul asa ti-l imbogatesti, citind carti care contin cuvinte necunoscute si cautandu-le pentru a le invata.
Tinand cont ca pe la 17-18 ani majoritatea isi desavarsesc cultura generala, cred ca la 16 ani esti foarte aproape de ce vei avea la varsta adulta. Goethe nu este chiar asa complicat, se citeste linistit la clasa a noua, la fel Nietzsche, toti am citit printr-a noua de Zarathustra, e suficient sa ai mintea deschisa si cateva cunostinte de filosofie, nu are cuvinte multe complicate.

| anonim_4396 explică (pentru Brigaela):

Când n-ai citit nici 10 cărți, cum spune el mai sus, e mai greu să treci la astfel de autori. Mai bine ar începe cu literatura noastră, personal i-aș recomanda să citească Jurnalul adolescentului miop, din care să se inspire, apoi să treaca la literatura universală.
E cam ciudat să citești Faust, dar să nu fi citit Ion sau Păđurea Spânzuraților. Nici măcar Marin Preda nu-i ușor de înțeles fără ceva cunoștințe de istorie ale secolului 20,
Bine, e posibil să greșesc eu și să văd altfel literatura, dar Nietzsche nu mi se pare de citit la 16 ani dacă nu ai cumva intelectul Iuliei Hașdeu.

| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma gandesc ca a dat exemple, nu ca le-a insirat pe toate. Pana la urma a citit Erasmus din Rotterdam, pe care eu nu l-am citit nici la 40 de ani. Si sigur nu am intelectul Iuliei Hasdeu, nici pe departe, dar te asigur ca citisem fara pobleme, eu si jumatate de clasa, Asa grait-a Zarathustra in clasa a noua. Am recitit-o in primul an de facultate, dar nu pot zice ca mi s-a parut mult diferita

| asuari a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc mult! Am auzit de " Romanul adolescentului miop" si il voi citi curand. Despre vocabular: cred ca citind voi invata ☺. Am" padurea spanzuratilor "achizitionata, trebuie doar sa o citesc zilele astea. Ion va fi curand in scoala cred. Multumesc! Daca aveti sugestii despre cum m-as putea obisnuii cu cuvintele sau poate cu noi concepte ce le-as putea descoperi, m-ati ajuta mult. Multumesc pentru toate sfaturile utile de pana acum. ☺. Am citit din " Ciuleandra" dat inca nu integral momentan☺

| asuari a răspuns (pentru Brigaela):

Multumesc mult de incurajare si de sfatul cu experimentatul! Multumesc de exemplul pentru Nietzsche ☺☺

| asuari a răspuns (pentru Brigaela):

Multumesc mult de incurajare si sfaturi!

| Brigaela a răspuns (pentru asuari):

Cum am facut eu cu cuvintele?
Daca intalneam un cuvant pe care nu il stiam sau nu eram 100% convinsa de sensul lui, il notam intr-un caiet, il cautam in dictionar si scriam explicatia. O citeam pana o intelegeam si imi continuam lectura. Din cand in cand (la 3-4 zile) reciteam de mai multe ori toate notitele. Am facut asa vreo 20 de ani (de cand am invatat sa scriu, pana am terminat facultatea). Acum nu le mai notez, dar caut in dictionar toate cuvintele care nu imi sunt clare.

| anonim_4396 explică (pentru asuari):

Cred că e o carte bună din care să te inspiri, dar nu și-n legătura cu interesul lui Eliade pentru liceu, aici nu te inspira de la el, ia doar pofta pentru studiu.))
Cuvintele le cauți în dex și le notezi, eu le notez într-un fișier txt, le țin pe Google Drive și le recitesc ocazional.
Un sfat ar fi ca înainte să citești un roman desfășurat într-o orice epocă diferită de a noastră, să te interesezi înainte de contextul istoric în care a fost scrisă cartea, câteva informații despre autor, ca să ai idee despre ce e vorba și să înțelegi mult mai bine.

Și ca ultim sfat, verbele la infinitiv(majoritatea) au un singur 'i'. Te poți obișnui, cu un singur i. laughing

| asuari a răspuns (pentru anonim_4396):

Merci!? Imi pare rau. Istoria imi place. Ma voi descurca☺

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sugerez să citești ceva cărți mai ușoare înainte de Goethe și Nietzsche, eu îi consider dificili pe amândoi.
Poți continua cu Kafka, mai are Procesul, Castelul, America, o povestire ''Colonia penitenciară'', și dacă mai sunt altele traduse în română, eu nu le știu. Ăsta a fost doar un exemplu, nu continui să mai înșir, dar cred că e cam devreme pentru ce vrei tu să citești.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Înainte de a-i citi pe acestia, îți recomand să citești din Balzac si din Jack London (sunt lecturi mai potrivite pentru tine si mult mai captivante).
Eu asa as proceda.

| asuari a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc☺. Imi puteti da un exemplu de opera cu care pot Incepe? Multumesc de sfat!☺☺

| anonim_4396 explică (pentru asuari):

Încearcă romanul „Martin Eden" de Jack London, apoi toate celelalte (gasești bibliografia pe internet).
De Balzac, aș recomanda sa te apuci cu „Iluzii pierdute". Tot ce a scris Balzac este extraordinar de frumos.