| dragonmagd a întrebat:

Doresc să îmi cumpăr o mașină de mana a doua însă nu stiu nimic ce trebuie sa urmaresc, ce trebuie sa fac după ce am ochit o mașină și o vreau, ce acte trebuie să întocmesc. Deci mă interesează tot demersul de la simpatia la prima vedere și pornirea împreună la drum

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Trebuie sa mergi cu cineva priceput, sa vedeti impreuna masina. El se va uita la starea caroseriei, scurgeri la motor, instalatie de franare, si alte detalii (uzura la interior, mici defecte estetice sau ale accesoriilor). Daca nu ai pe cine lua cu tine, duci masina intr-un service pentru o verificare, si iti pot spune multe despre ea.
Apoi, conteaza situatia actelor. La cele neinmatriculate, poate fi facuta omologarea RAR, moment in care poti calcula si taxa, sau poate sa nu fie facuta, moment in care poti doar sa dai cu presupusul, in legatura cu valoarea taxei (timbrul de mediu), si ai de facut si acea omologare, care costa peste 100e.
Daca e inmatriculata in Romania, te intereseaza sa aiba respectivul acte de provenienta (sa fie pe numele lui, sau sa aiba contract V-C prin care devine intermediar), sa aiba situatia fiscala la zi (va trebui sa primesti certificat fiscal pe numele vanzatorului din contract), si situatia timbrului de mediu. Se solicita o adeverinta de la ANAF, filiala de care apartii cu domiciliul, si acolo va aparea daca masina are taxa neachitata, achitata dar recuperata, sau achitata si nerecuperata.
Doar in situatia in care taxa este achitata si nerecuperata, masina poate fi inmatriculata fara a plati timbrul de mediu.
Pentru mai multe informatii, te indrepti spre un birou de acte auto, pentru a intocmi contractul de vanzare-cumparare auto, fisa de inmatriculare si cererea de inmatriculare. Aceste birouri, in schimbul unor sume de bani, se pot ocupa de inmatriculare in locul tau. Astepti cateva zile, si te intalnesti cu ei sa iti predea actele si numerele de inmatriculare. Te scapa de 3-4 zile de birocratie, insa cer in jur de 400 de lei pentru asta.

8 răspunsuri:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Primul pas e sa mergi cu vanzatorul masinii la un birou care face acte auto. Acestea se gasesc de regula in preajma fiscului si biroului de inmatriculari auto. Fetele de acolo iti fac primele acte incepand cu Contractul de VC si Fisa de inmatriculare si te invata ce urmeaza sa faci pas cu pas. Sunt si firme care iti fac toate actele si iti dau tot la cheie cum se spune, contra unui comision. Lucru ma important decat toate e sa stii ce acte trebuie sa aiba vanzatorul ca sa nu ai incurcaturi. Daca nu are actele in regula, fiscal, taxa de mediu, poti avea probleme sau sa fii pacalit la pret. Actele difera de la o masina la alta functie de situatie.

| mont a răspuns:

Pai trebuie sa te interesezi daca are taxa platita si nerecuperata sau nu. Daca nu e platita trebuie sa platesti timbru de mediu. Apoi trebuie sa o inscrii la taxe si impozite, sa mergi la directia de inmatriculare din judetul tau in capitala de judet. Cu vanzatorul trebuie sa partea cu taxele si impozitele si contract vanzare-cumparare + sa iti dea actele masinii.

| Printesa10TM a răspuns:

Va trebui sa platesti taxa, poate daca vrei sa o inscrii, numarul sa il schimbi, asigurare.

| dragonmagd explică:

NoTurbinaNoGood iți mulțumesc mult de tot, sunpt raspuns, sunt o fată înconjurată de mulți bărbați papă lapte care nu știu acorda un sfat, ce să mai zic are rost să mă însoțească la alegerea mașinii? Tocmai lămuriri de genul acesta voiam. Merci

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru dragonmagd):

Daca esti de pe aici, ceea ce nu prea cred (pentru ca aici nu prea sunt barbati papa-lapte laughing ), te insotesc eu.

| dragonmagd explică:

În Baia Mare sunt

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru dragonmagd):

E ceva intre noi... Eu sunt in V. Dornei.

| dragonmagd explică:

Păcat! Oare care ar fi soluția? Să mă mut acolo? Prea mari sacrificii pentru a scăpa de papă lapte, nu?