| mykydutza001 a întrebat:

Pot circula cu masina unui prieten pe drumurile publice (in tara, inmatriculata in Ro), imprumutata de la aceasta, fara a avea procura? mentionez ca mi-a dat si actele masinii in original.In cazul in care ma opreste politia si imi cere actele, mi se poate intampla ceva findca masina nu e mea?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti circula pana o sa ai probleme, din partea politiei ori a prietenului tau. Gandeste-te ca te opreste politia si te controleaza, vede ca masina nu-i a ta si pot spune ca-i furata. Tu nu-ti gasesti prietenul sa confirme ca ti-a imprumutat-o si poti sta retinuta pana la 24 ore. De asemenea se poate intampla un accident si cine o repara, poti ajunge la probleme cu prietenul. Cel mai bine este sa faceti un imprumut de comodat, autentificat la un notar public, este parerea mea, dar tu faci cum crezi. Numai bine!

8 răspunsuri:
| FurtunaDiesel a răspuns:

Pai teoretic trebuie facuta un fel de procura dar in Romania nu te intreaba nimeni de sanatate... daca ai actele in original nu ai ce sa patesti eventual sa iti ceara datele si in cazul inregistrarii unei plangeri sa fi prima persoana audiata dar in Romania de cateva luni daca te duci sa depui plangeri la politie nu ti le inregistreaza iau foile si le arunca. Deh militieni retardati nu vei vedea vre-unul in clasa a 5-a!

regis
| regis a răspuns:

Nicio lege romaneasca nu te opreste sa imprumuti masina cuiva. Tot ce se spune in lege este ca cel care ofera masina trebuie sa se asigure ca cel caruia i-a incredintat-o detine un permis de conducere valabil pentru categoria respectiva. Faptul ca ai asupra ta certificatul de inmatriculare, asigurarea RCA si o cheie a masinii este absolut suficient pentru orice politist pentru a intelege ca masina ti-a fost incredintata de catre proprietar.
Ma mira pozitia lui Ioandelasal, de la care ma astept sa fie mai incisiv in apararea prezumtiei de nevinovatie. Daca vreun politist ar indrazni sa ma retina pentru a obtine confirmarea proprietarului, eu unul as muri cu el de gat...

| covexrobu a răspuns:

@Ioandelasal nu poti patii nimic daca te opreste politia. De cate ori esti oprit in trafi al doilea politist aflat in masina verifica prin statie datele tale si ale masini si daca masina nu figureaza ca fiind furata nu te vor retine nici un minut.

| razzvan27 a răspuns:

Nu ai nici o problema.nu te intreaba nimeni nimic happy

| helgione a răspuns:

Eu am iesit si din tara cu masina unui prieten si nu s-a legat nimeni de mine.

| aliosha76 a răspuns:

Daca masina este inregula poti merge linistita si in Europa.winking

| mykydutza001 explică:

*fiindca

| mykydutza001 explică:

Anul trecut am condus o alta masina si i-am facut un contract de comodat, a costat 50 de lei. Politia nu m-a oprit deloc.Astazi cand am fost la notariat mi s-a spus ca, costa 187 de lei.
Mai multi prieteni mi-au spus ca nu as avea nevoie de niciun contract,acesta fiindu-mi necesar doar daca vreau sa parasesc tara.
M-am mai documentat si am gasit articolul acesta in Codul Civil :"DESPRE COMODAT, CAPITOLUL I, Despre natura comodatului
Art. 1560. Comodatul este un contract prin care cineva împrumutã altuia un lucru spre a se servi de dânsul, cu îndatorire de a-l înapoia. (C. civ. 1570).
Art. 1561. Comodatul este esential gratuit. (C. civ. 946).
Art. 1562. Împrumutãtorul rãmâne proprietarul lucrului dat împrumut. (C. civ. 1577).
Art. 1563. Obligatiile ce se formeazã în puterea comodatului trec la erezii comodantului si ai comodatarului.
Dacã însã împrumutarea s-a fãcut în privinta numai a comodatarului si numai persoanei lui, erezii lui nu pot sã continue a se folosi de lucrul împrumutat. (C. civ. 653, 1440). Pretul-
contract gratuit."
am copiat doar o particica din el.
Am gasit si modele de contract de imprumut, gratuite.
Am hotarat, pentru orice eventualitate, sa completez impreuna cu proprietarul un contract din acesta gratuit si sa listez si legea din Codul Civil pentru a o avea la mine daca ma opreste politia.
Va multumesc pentru raspunsuri.