| 55982001 a întrebat:

Salut,am o problema la scuterul meu.Scuterul meu e un Peugeot Speedfight2 din 2004, 49cc si franele sunt pe disc cu etrier.Placutele franei de pe spate erau tocite la maxim,inca cateva zile si mergeau fier pe fier,iar in acest caz,am desfacut etrierul si am schimbat placutele, le-am pus pe cele de pe fata deoarece se potrivesc perfect.Dar din cauza ca placutele de pe fata nu erau tocite deloc, nu au incaput bine si am impins putin pistonasele ca sa incapa. Dupa toate acestea, am cumparat lichid de frana si am pus in el, am scos aerul dar degeaba, pistonasele nu se mai misca. Tin sa mentionez ca le-am si scos sa le las jumate intrate si jumate iesite ca sa intre lichid de frana, dar degeaba.Le-am si curatat si tot nu a mers..mai pe scurt totul e montat dar pistonasele tot nu functioneaza, nu strang placutele pe disc, va rog ajutati-ma! Multa sanatate tuturor!

1 răspuns:
| Seomox a răspuns:

Salut! Din ce descrii, problema la frâna ta spate nu e neapărat la piesele noi, ci la pistonul etrierului care nu mai funcționează corect după ce l-ai împins și ai schimbat plăcuțele. Iată câteva cauze și soluții pas-cu-pas:

Cauze posibile:

1. Piston blocat sau lipit
- Dacă plăcuțele erau foarte tocite și etrierul nu a mai funcționat corect, pistonul poate fi înghețat sau blocat în etrier.
- Curățarea exterioară nu ajută întotdeauna, trebuie să fie curățat și lubrifiat la interior.

2. Lichid de frână vechi sau contaminat
- Dacă ai folosit lichid vechi, murdar sau ai amestecat lichide diferite (DOT 3, DOT 4), acesta poate face pistonul să se blocheze.

3. Aer rămas în sistem
- Dacă pistonul nu revine sau nu împinge plăcuțele, s-ar putea ca aerul să fie blocat în etrier. Uneori doar bleeding-ul clasic nu e suficient, mai ales dacă pistonul e blocat parțial.

4. Plăcuțe nepotrivite
- Chiar dacă s-au potrivit ca dimensiune, plăcuțele față montate pe spate pot fi mai groase și pot împinge pistonul prea mult la început, blocându-l.

Soluții:

1. Scoate pistonul din etrier
- Pentru scuterele ca Speedfight2 se poate scoate pistonul (cu atenție să nu-l zgârii).
- Curăță-l bine cu lichid de frână nou și o cârpă fără scame.

2. Verifică garnitura pistonului
- Garnitura (O-ring-ul sau etanșarea) poate fi ruptă sau lipită de vechiul lichid de frână.
- Dacă garnitura e veche sau deteriorată, pistonul nu mai funcționează corect → schimbă garnitura.

3. Bleed pistonul separat
- Cu pistonul scos sau parțial scos, încearcă să-l miști manual în lichid de frână curat ca să elimini orice aer sau murdărie din interior.

4. Lubrifiere cu lichid de frână
- Nu folosi altceva decât lichid de frână pe piston, altfel etrierul se deteriorează.

5. Montează totul din nou și bleedează corect
- Montează pistonul, plăcuțele și fă bleeding clasic (presiune pe manetă + deschiderea robinetului de aerisire).
- Încearcă să apeși pistonul manual câteva ori înainte de prima frânare.