| Andreea_Nicoleta_2000 a întrebat:

Salut TPU! Am o întrebare, cineva mi-a condus mașină și fiind începător, când a vrut sa o dea pe liber, a făcut o fără ambreiaj, e o mașină nouă, Toyota din 2020. I am explicat sa nu mai facă asa, nici nu credeam ca merge, spre surprinderea mea, am încercat și eu în mers și iese din viteza lejer, ca și cum as apasa ambreiajul, nu s nebuna sa fac asta mereu, dar sunt curioasa dacă afectează. Da sigur ca în teorie ar afecta, dar având în vedere ca iese atât de ușor, nu trebuie forțat nimic, iese la fel de ușor din viteza și cu și fără ambreiaj în mers. Ma gândesc ca fiind o mașină nouă are alt sistem care i permite și ieșind atât de ușor fără forțare ca nu i ar afecta. Dacă i ar afecta de ce iese atât de ușor? Exact ca și cum as apasa ambreiajul

5 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Iese perfect daca dai de schimbator exact cand treci de la accelerare la frana de motor, iar pinioanele nu sunt in tensiune. Deci simultan cu eliberarea acceleratiei, mai ales la turatii mai scazute.
De afectat nu cred ca afecteaza, decat daca nu te sincronizezi, si tragi de pinioane cand acestea sunt in sarcina.
Manevra nu merge la toate masinile, VAG de exemplu are ceva diferit la timonerie sau chiar in cutie, care tine treptele de viteza cuplate mai bine, nu "aluneca" schimbatorul decat cand decupleaza ambreiajul.
Am condus cativa ani un Opel vechi, scotand din viteza mereu fara ambreiaj; masina are si acum cutia in stare foarte buna, nu s-a intamplat nimic de la manevra respectiva.

| Andreea_Nicoleta_2000 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Am și un cc și ai dreptate cu astea din vag, ala nu iese din viteza?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Andreea_Nicoleta_2000):

Da, am încercat în special pe Golfuri 4, Passat, Audi... Au o timonerie ceva mai sofisticată, nu poți "trișa" cu ele.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Daca masina e rece intra destul de usor, mai ales cand e oprita de ceva timp. Insa dupa o perioada o sa agate cel mai probabil daca mai faci asa ceva

| 4ndr33y a răspuns:

Deci poti sa o scoti din viteza doar daca esti intr-o oarecare decelerare, daca esti in accelerare sau frana de motor, nu o mai poti scoate fara ambeaj.
Poti s-o si bagi in viteza fara ambreaj dupa 1, daca cunosti turatia optima.
Destigur, astea sunt prostii si pot duce la defectiuni.