| anonimusf001 a întrebat:

am o nelamurire.
Masca cu miere de albine si scortisoara ajuta la tratarea acneei?
Si de cate ori se poate aplica pe saptamana?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna, acneea are diverse cauze de-asta nu e asa usor sa gasesti un tratament potrivit, iar tratamentele ce se aplica direct pe piele pot doar sa iti mentina tenul curat pe durata folosirii lor daca problema este din interior. La unele persoane functioneaza excelent peroxid de benzoyl, la altele n-are nici un efect pozitiv, doar irita tenul si in cazul asta se cauta altceva. Unele persoane reactioneaza mai bine la retinol (vitamina a - fotosensibilizant ), altele la niacinamida ( forma a vitaminei B3 care nu este fotosensibilizanta ) - un segment foarte mic de persoane au intoleranta la niacinamida, unele prezinta o inrosire si descuamare a tenului in faza de acomodare cu ingredientul. S-a demonstrat ca un produs cu 4% niacinamida ( forma a vitaminei B3 dar mult mai tolerata de piele fata de nicotinamida ) are efecte similare cu un produs ce contine 1% clindamicina ( antibiotic utilizat in tratarea acneei ). Nu contest ca o mare parte din dermato-cosmeticele de pe piata sunt apa de ploaie, cu o concentratie prea mica a ingredientului activ.

Poti incerca Bioderma sebium global de 2 ori pe zi, doar pe zonele cu probleme. In 3-4 zile ar trebui sa vezi imbunatatiri. Dupa aplica crema hidratanta ( unele creme hidratante au ingrediente ce pentru unele persoane sunt comedogenice, testeaza crema pe gat mai multe zile sa vezi daca iti apar cosuri - de exemplu untul de shea si tot felul de uleiuri ). Btw cei de la bioderma au o promotie : https://www.youtube.com/watch?v=QHU9pIhZY7M iar ocazional ( mai ales la Farmacia tei / Bebe tei ) sunt pachete promotionale.

Mierea te poate ajuta la vindecarea petelor post-acnee atata timp cat mierea ta are un pH intre 3 si 4. Cu cat pH-ul e mai mic, cu atat este mai eficient ca exfoliant. Un pH de 3.9 e mult mai eficient ca si 4 de exemplu. Ce este sub 3 (exemplu : zeama de lamaie care are pH intre 2 si 3 ) e extrem de iritant pentru ten. Mierea are pH intre 3 si 4.5.

Pentru a trata urmele lasate de acnee ai nevoie de un exfoliant de tip AHA. Eu de exemplu as merge pe lactic pentru acomodarea tenului cu AHA si ulterior pe glicolic pentru ca este mult mai puternic. 10% acid lactic e mai slab ca 7% acid glicolic. Chiar daca nu iti extragi cosurile si ai o rutina buna a tenului unele cosuri tot lasa urme.

De 3 ori pe saptamana exfoliere chimica cu BHA (acid salicilic ) pentru ca patrunde in pori si ii curata de impuritati iar pe ten se formeaza mai putine cosuri. Atunci cand folosesti exfolianti e obligatoriu sa folosesti SPF.
Eu as merge pe AHA de la The Ordinary si BHA de la Paula's Choice.
https://www.paulaschoice.ro/......ent-2-bha/
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10054056

Scortisoara are proprietati antioxidante dar este extrem de iritanta, daca vrei sa folosesti un antioxidant poti sa incerci curcuma/turmeric. Pentru vindecarea cosurilor poti sa folosesti ceai de musetel in fiecare zi. Pui 1 plic intr-o cantitate foarte mica de apa, il lasi la infuzat si te dai cu el pe fata in mai multe straturi. Dupa aplica o crema hidratanta. ( mie imi place bioderma sensibio light si the ordinary NHF ) Asta ca metoda naturala pentru ca musetelul are proprietati antibacteriene si este antiiritant.
Poti sa folosesti si apa de musetel : https://www.elemental.eu/ro/551-apa-de-musetel-bio.html

S-au facut studii din care a rezultat ca suplimentele probiotice ajuta la vindecarea acneei, poti sa iti intrebi medicul de familie daca poti sa iei astfel de suplimente. In mod normal dupa 2 saptamani ar trebui sa vezi o imbunatatire semnificativa, tratamentul normal ar fi de 3 luni.

https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10030096

Foloseste un gel de curatare bland si spala-te cu apa calduta -niciodata la o temperatura extrema si niciodata sa nu aplici sapun pe fata.
https://www.dm.de/balea-med-waschgel-ultra-sensitive-p4010355387783.html

Ai grija sa nu iti atingi fata cu sampon, pasta de dinti, mainile date cu crema de corp/maini, parul dat cu fixativ/spuma/gel, mainile murdare, castile sau telefonul pentru ca toate astea pot duce la aparitia cosurilor. Prosopul de fata sa fie doar al tau, de preferat foloseste prosoape de hartie fara parfum. Schimba cat mai des fata de perna.

Incearca sa ai o alimentatie echilibrata, nu manca prostii ( prajeli, snacksuri, sucuri acidulate, dulciuri, fastfood etc ), incearca sa eviti consumul de lactate ( mai ales lapte ) pentru ca favorizeaza agravarea acneei ( calciu poti sa-ti iei si din seminte de susan, chia etc ), consuma apa inainte sa-ti fie sete. Incearca sa mananci predominant carne de pui/curcan o perioada. Uite, eu daca mananc carne de porc din anumite surse imi apar cosuri a doua zi, daca e carne de tara sau de la anumite surse imi e ok, n-am nici o problema cu produsele din gama Camara noastra de la Lidl. Pot manca iaurt dar doar Vreau din Romania de la Kaufland. In orice caz, vezi cum iti e tenul dupa 1-3 luni fara lactate, daca ai probleme cu ele mai bine le eviti, exista si alte surse de calciu.

8 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Daca acneea a aparut din cauza hormonala (adica la pubertate cum se intampla mereu) poti sa iti dai cu orice crema si orice masca de pe lumea asta ca nu o sa treaca.
Si eu am avut si foarte multi oameni de altfel si stiu ca e nasol. La 18 ani sau cand se termina pubertatea trece. Insa ai putea sa incerci ceva. Elimina pentru vreo 2 luni toate produsele de origine animala din alimentatia ta si vezi daca sunt schimbari. Asta ajuta de multe ori adolescentii care au acnee pe baza hormonala.

Daca acneea ta are alta cauza (de ex tenul gras)... daca ai tenul gras foloseste gel de curatare pentru ten gras (avene, vichy etc) dimineata si seara si dupa 3-4 saptamani ar trebui sa vezi rezultate.

Insa cea mai buna solutie pentru acnee e sa mergi la dermatolog si el o sa iti dea mai multe tratamente pentru asta.
Si un sfat pe care as fi vrut sa il primesc si eu cand eram de varsta ta: niciodata sa nu pui mana pe cosuri si sa nu le storci pentru nimic in urma. Raman niste semne foarte urate care nu trec nici prin operatii estetice. Acneea trece dar semnele alea niciodata.

| anonimusf001 explică (pentru Bondarel99):

Am incercat o gramada de creme naturale, farmaceutice care promiteau multe. Apoi m-am saturat sa tot incerc si sa nu am nici un rezultat. Am mers la dermatolog, dupa consultatie am primit ceva creme de la Roche Posay, Isotrexin(care imi usca fata extrem de tare) si anticonceptionale de la care imi era rau. Cu toate acestea nu am avut nici un rezultat. Am 22 de ani si problema cu tenul o am de multi ani. Eu imi strang cosurile extrem de rar, fata mea este foarte sensibila si daca le strang arata grav. In schimb, chiar daca nu le fac nimic ele se vindeca prin lasarea urmelor si nu inteleg de ce.

| Bondarel99 a răspuns (pentru anonimusf001):

Deci sa înțeleg ca nu ai tenul gras și eliminam aceasta cauza.

De la anticoncepționale nu ai văzut rezultate deloc? Ai luat exact cât și cum ti-a zis medicul? La 22 ani nu înțeleg de ce încă mai ai acnee. Dacă nu ti-ai început viața sexuală ar fi oarecum normal. Ar putea sa existe undeva probleme de natura hormonală, încearcă sa faci niște investigații, mergi la endocrinolog.
Și încearcă măcar experimentul acela cu dieta de care ti-am zis, asta poate fi o soluție foarte buna.

| anonimusf001 explică (pentru Bondarel99):

Nu a fost nici un rezultat, din contra acele aticonceptionale mi-au agravat acneea si imi ieseau cosuri mari si dureroase. Stiu ca nu am facut nici eu investigatii destule si trebuie sa mai incerc. Am sa renunt totusi la lactate sa vad daca vor fi ceva schimbari.
Un concult endocrinologic cu ce m-ar ajuta? Medicul dermatalog m-a trimis doar la ecografie si ginecologie.

| Simpatic a răspuns (pentru Bondarel99):

Tenul gras si acneic nu este sa pentru ca are grasime subcutanata ci vine tot de la o afectiune sa-i spun asa si anume hipersecretia a glandelor sebacee, daca este sa fim cu adevarat obiectivi nicio crema nu va trata nimic pentru ca, cosurile vor iesi in continuare, mai putine sau nu dupa caz.
Problema in toate cazurile expuse de tine este din organism.
Daca sunt cateva cosuri nu e problema se pot aplica si creme dar creme tratament...
Am ajuns la concluzia ca in mare parte a cazurilor dermatologii care cauta sa trateze doar efectele acneei sunt niste sarlatani care promoveaza dermato-cosmeticile aflate pe piata, multe dintre aceste creme costa foarte mult pentru ce ofera.
cauza este din interior, singurul medicament care face ceva in cazurile de acnee este roacutanul in schimb am zis ca NU SE MERITA LUAT PENTRU CA DA MARI PROBLEME DE SANATATE!
Deci cei care nu aveti acnee vulgara (forma avansata) ci doar un cos ici colo nu va mai pacientati degeaba! cum vin asa trec.

| Bondarel99 a răspuns (pentru anonimusf001):

Sa vezi daca ai probleme cu glandele, hormonii.
Nu e de ajuns doar sa renunti la lactate, daca faci doar asta nu se schimba nimic. Produsele de origine animala procesate au hormoni si nu numai. Am citit despre foarte multe persoane care au adoptat o dieta vegana si au scapat de acnee. Intr-adevar dieta vegana iti schimba pielea chiar si daca nu ai probleme cu acneea. E doar un experiment, ce ai de pierdut?

| Bondarel99 a răspuns (pentru Simpatic):

Acneea e cea mai mare si cea mai misterioasa problema a adolescentilor. Cred ca "cum sa scap de acnee" e cea mai frecventa intrebare pe TPU de cand a aparut si pana astazi. Si dermatolofilor le e greu sa gaseasca un tratament de aceea se recomanda mai multe pana il gaseste pe cel potrivit.
Si eu am suferit mult din cauza asta in adolescenta. Parintii mei nu voiau si nici nu aveau timp sa ma duca la un dermatolog si imi tot spuneau sa astept sa imi treaca. Mi-a aparut cand am intrat la pubertate si pe la 18 ani mi-au trecut toate cosurile. Si nu erau 2-3 ci pe toata fata si pe corp aveam (brate, umeri, spate).

Totusi e cuudat ca ea are 22 ani si are de multi ani...

| Violleta2022 a răspuns:

Da, ajuta! Poate fii aplicata de 2-3 ori pentru inceput, dupa care, saptamanal.
Nu uita ca: o igiena riguraosa a fetei este de fapt cea care iti tine fata curata, fara puncte negre si acnee. Apa calda si sapunul sunt vitale pentru tine, in special imediat dupa ce faci sport sau intri in casa, dupa ce ai petrecut timp in aer liber, cand fata este plina de transpiratie aestecata cu praf si impuritati, acre necuratate imediat se depun in porii pelii, ii infunda si asa apar punctele negre. Punctele negre infunda porii si asa apare infectia lor, adica bubele acneeice.
O fata curata si ingrijita, nu va avea acnee.