| Calinm22 a întrebat:

Buna dimineața, ce se întâmplă dacă iau brut foarte mic față de cât ar trebui sa iau în mod normal?
Eu m-am angajat în urma cu un an și șeful la care m-am angajat mi-a pus 3000 brut la 2700 net fara sa îmi zică, vreau și eu niste sfaturi, ce ar trebui sa fac? Pentru că el nu o să îmi crească brutul la cat ar trebui pentru că o să iasă el pe minus cu 1500 lei pentru că brutul ar trebui sa fie 4500.

16 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mergi si citeste contractul pe care l-ai semnat si tu si angajatorul si vezi ce oferta de salariu ti-a dat acolo, ca atat trebuie sa fie si plata salariului tau.
Daca angajatorul nu vrea sa-ti mareasca salariul, nu poate fi fortat de nimeni, deci ce vrei tu nu are importanta, ca angajatorul nu este obligat sa-ti plateasca cat vrei tu, marindu-ti salariul.

| Calinm22 explică (pentru Violleta2022):

Pai da dar la 2700 lei cât iau în mână ar trebui sa fie 4500 brut, nu-i logic? Eu din start ies pe minus și el iese pe plus că nu plătește 1500 lei la stat

| suntserios a răspuns (pentru Calinm22):

Îi faci o plângere la itm că te plătește la negru.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Calinm22):

Ma repet, discuta cu angajatorul tau sau mergi la serviciul de contabilitate, sa vezi ce venituri ai, cat iei, ce taxe si datorii ti se opresc samd.
Nu face sens sa vii aici sa pui intrebari cand nimeni nu stie ce datorii ai tu la stat, la impozi, daca ai restante sau amenzi, care este salariul tau samd.
Asta se discuta si clarifica la serviciul de contabilitate al companiei la care lucrezi.

| Calinm22 explică (pentru Violleta2022):

Nu am nici o amendă sau ceva și chiar daca as avea, brutul trebuia să fie calculat după salariul net sau invers, nu se poate sa mi le pună el după bunul plac, mai ales că acum in 2024 minimul brut a crescut la 3200 lei parcă, și brutul meu e tot la 3000 ca și la angajare

| Calinm22 explică (pentru Violleta2022):

Eu am încercat să-mi fac recent un card de cumpărături de la raifaisan și aveam target de minim 5000 lei, și nu mi-a putut oferi nici pe jumate cat aveam eu nevoie din vina că a descoperit ANAF că de fapt nu iau 2700 net, și iau 1950 net

| Violleta2022 a răspuns (pentru Calinm22):

Acest lucru se poate clarifica NUMAI la serviciul contabilitate al companiei la care lucrezi!

| suntserios a răspuns (pentru Calinm22):

E clar omul te a angajat cu minimul pe economie si restul banilor tii da la negru. Daca nu asa e intelegerea ta cu el ii poti face reclamatie la itm

| alina2k18 a răspuns:

Ce salariu ai in contractul de munca?
NET
Nu ne intereseaza brut.
Ai stat/fluturas de salariu?
Cum incasezi banii?

| adryang78 a răspuns:

Contractul pe care l-ai semnat este pe salariul minim brut garantat în plată, adică 3000, ulterior 3300. Restul banilor încasați "în mână" sunt la negru. Singura soluție este să reclami la ITM, dar să te pregătești să-ți cauți alt loc de muncă. Impozitele și taxele nesimțite impuse de guvernanți încurajează astfel de practici.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru adryang78):

Nu incurajeaza nimic. Daca vrei sa tii oamenii si sa faci bani, atunci le dai si lor salariul minim dar le dai dividende, poftim. Solutii exista. Iar daca esti patron si saracesti din 1500 de lei/angajat, inseamna ca firma aia e fix degeaba si ar trebui sa lasi prostiile.

| adryang78 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Serios? Măcar știi ce sunt alea dividende și în ce condiții se dau? Sau ți se pare absolut normal ca 45% din salariul brut să se întoarcă la stat sub formă de taxe și impozite?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru adryang78):

Nu breh, ca eu nu incasez dividende, eu primesc gogosi de la firma mea. Si daca vrei povesti cu taxare, impozitul pe venit micro care la noi e 1% in Austria e 23%. Pe linga asta, ii poti acorda angajatului tichete culturale, 200 de lei lunar, neimpozabili. Deci 200 de lei, legal, pe care ii dai sa mearga omul la film, la teatru, de astea. Si te costa fix 10 lei pe luna comision, atit. Citi patroni fac asta?

| adryang78 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Norocul tău că încasezi dividende de la firmă. Ai impresia că orice firmă se pretează să distribuie dividende? Știi că firma plătește 8% impozit pe acele dividende, apoi încă 8% la ce rămâne, bani pe care ar trebui să-i plătească beneficiarul, adică tu? Dar nu, patronul reține impozitul la sursă, ca să fii tu fericit. Iar impozitul acela de 1% este fiindcă are angajați și deja plătește la stat de se-ndoaie. Dacă n-ar avea angajați, l-ar taxa statul cu 16% impozit pe profit. Tu vezi doar fațada, ești mulțumit de salariu, de condițiile de muncă, bravo, mă bucur sincer. Dar discuția era alta. happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru adryang78):

Da breh, stiu, si daca depasesti niste praguri, mai platesti si CASS pe linga aia 8%. Asta e una dintre probleme la noi, ca omul nu e constient de cit cotizeaza la stat. Ca nu vede banii aia. Si dupa aia se plinge ca patronul e nasol (de multe ori are si dreptate, dar nu asta vreau sa evidentiez) si tot se duce si da spaga ca boul la medic sau in alte parti. Impozitul ala de 1% e jenant, ca deja au coborit pragul. Eu platesc 16% impozit pe profit desi ma calificam la 1 ianuarie 2024 pentru a plati doar ala 1% plus restul. Tovarasul Ciolacu s-a gindit sa ma f*ta un pic. Si dupa alegeri o sa fie si mai rau, cam indiferent cine ar iesi. Eu incasez dividende de la firma proprie, sa specific. Deci vad si eu citi bani efectiv se arunca pe geam... Discutia era ca gigelul cu intrebarea munceste la gri si habar n-are pe ce lume traieste. Poate ne zice si noua cum se cheama firma ca sa vedem cifrele oficiale. Ar fi interesant.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual

nu o sa iei pensia care ti se cuvine