| saresipiper a întrebat:


Cum te poti angaja azi in sistemul nostru de stat, pare ca nici o institutie nu ofera sanse oamenilor pregatiti, oare numai daca esti pila sau ruda cu mai marii pusi sus in functii se poate sa ai un job la stat?
La privat pare a fi aceeasi chestie.
Ce e de facut in cazul asta, daca nu cunosti pe nimeni de exemplu?

Răspuns Câştigător
| siriusblack98 a răspuns:

Stii prost, foarte prost.Omul are o dreptate de neegalat.Atat la stat cat si la privat posturile destinate oamenilor cu studii superioare sunt ocupate de rude/pile si cunostinte fara capacitati intelectuale potrivite.Nu te lua dupa milioanele de ''locuri de munca'' fictive de pe internet ca nu e nimic serios acolo.Le trimiti CV-ul, eventual ca sa aiba cu ce sa se justifice, te cheama si la un interviu si ramai cu un ''te sunam noi'. Singurele joburi unde intr-adevar se cauta personal si nu sunt ocupate de ''nepotisme'' sunt cele de la munca de jos.Cine nu stie treburile astea nu a fost in situatia de tanar absolvent in cautarea unui job decent dar fara experienta in domeniu si fara ''pile''.Ai calificare, n-ai experienta.Ai experienta, n-ai calificare.Le ai pe amandoua, n-ai palarie rosie in cap. Piata locurilor de munca din Romania.

60 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

La privat aceeasi chestie? la privat ori esti bun ori zbori. La stat nu ii pasa nimanui

| saresipiper explică (pentru suntserios):

Ce nu ii pasă?
La privat sunt exclusiv rudele si cunostintele sefului, daca la stat e pe pile gandeste-te in privat...

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

La privat sunt exclusiv rudele sefului.

Ok asta inseamna ca cei 4500 angajati ai Oracle sunt rude cu CEO lor?

Sau poate ce 30.000 anagjati OMV. Asta are familie mare de tot.
Sau poate cei 16.000 angajati BRD + BCR.
Si la Careffour are familie mare de tot bosuul cu vreo 10000 angajati.

Si aici spun doar de marile corporatii.
Ca iti zic eu, afacerile prospere care nu sunt de familie... cauta oameni buna ca pane calda.

| saresipiper explică (pentru suntserios):

Ma refeream la afacerile de familie...nu la omv sau multinaționale.
Si daca ai 2 facultati sau 1 facultate si 1 master mergi sa lucrezi la profi sau omv pe 12 milioane(atat era acum cativa ani)?
Cred ca daca stiai de la inceput ca ajungi sa lucrezi la fabrica nu mai faceai studii superioare, nu?
Si eu vorbesc de orase slab dezvoltate, ca nu stiu cum stau lucrurile in Bucuresti sau in orasele mari, acolo poate sunt alte sanse

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Sintagma "afacere de familie" nu iti sugereaza nimic? Normal ca daca e afacere de familie angajează rude.

Stii ca omv si careffour nu au doar casieri si oameni care aseaza marfa in rafturi nu? Ai departamente de financiar, it, marketing, juridic, manageri de magazine, logistica, inginerie samd

| saresipiper explică (pentru suntserios):

De alea nici nu te "atingi" cu toate scolile...si da, eu de un umil post de magaziner vorbeam, care si ala e cu "dedicație"...

| siriusblack98 a răspuns (pentru saresipiper):

Eu-s din Bucuresti, iti spun ca la fel este si aici. Exact ce descrii tu care spui ca esti din Tg.Jiu este si aici doar ca la o scara mai mare, fiind mai multe firme.Treaba asta sa stii ca exista in toate tarile, dar cel putin acolo este la un nivel mult mai mic deocamdata.

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Cum adica nu te atingi. Am mulți prieteni pe partea financiara care lucreaza in companii mari si nu au avut pile. Au muncit, au invatat si au mers la interviuri.
Sa nu mai zic de colegii mei de facultate care multi lucreaza pe salarii frumoase in IT. Prieteni ai prietenei mele lucreaza de la banci la multinaționale in marketing, management si financiar sau chiar prin banci. Soti si sotii ale colegilor mei de munca la fel au job uri calificate in multinaționale. Dar, da, e mai usor sa te plangi pe net decat sa iti misti curul la un interviu.

| saresipiper explică (pentru siriusblack98):

Nici nu stii ce sa mai faci, am o cunostinta, a luat bacul cu nota micuta si a facut o facultate oarecare, imediat ce a terminat facultatea si-a si gasit de lucru ca profesoara. E frumoasa foc. Ăsta sa fi fost motivul?
Depinde mult si de angajator, sunt care zic tipelor faine "pai ce sa faci aici, du-te la manechine"
Deci, naiba stie ce e de facut si de ce depinde de fapt obtinerea unui loc de munca...

| saresipiper explică (pentru suntserios):

Ce ma enerveaza genu asta de oameni care isi dau cu presupusul aiurea.
Nu iti doresc sa ai conditia mea si sa fi mers la zeci de interviuri! La nimeni nu doresc sa stie ce inseamna sa fii umilit in halul asta!
In afara de cei cu IT si ASE, ai cunoscut care sa aiba slte specializari si sa se angajeze?
De exemplu cu litere..stiinte politice, drept, psihologie, pedagogie, conservator, jurnalism?
Numai IT si stiinte economice..sau doar astea 2 au cautare?
Altceva...amicii tai lucreaza toti in specialitatea domeniului lor sau meseria n-are nici o legatura cu facultatea?

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Da, am avut 2 colege la birou care au facut litere. Si lucreaza in comunicarea cu clientii și marketing.

Da, sotia unui prieten e psiholog si scoate o groaza de bani colaborând cu mai multe cabinete ai un spital.

De drept chiar nu cred ca e cazul, nu cred ca e absolvent de drept care sa nu isi gaseasca ceva de munca... Bineinteles cu conditia sa fie si capabil. Jurnalism... Sunt atatea si atatea site uri, publicatii, televiziuni, radiou uri, cu sutele. In IT si stiinte se invarte anturajul meu. Dar o multinationala are zeci de departamente pentru toti. In copywriter ing se cauta si jurnalisti si absolventi de litere

| saresipiper explică (pentru suntserios):

Sunt f multi care su terminat dreptul si stau pe peron, extrem de capabili, am cunostinte...ce sa zic, am observat ca sunt 2 categorii: oameni care au de lucru (cu cunostinte care toti lucreaza) si oameni care nu au job (cu prieteni care majoritatea nu lucreaza nici ei).
Nu stiu ce conteaza de fapt, facultatea sau norocul, aspectul fizic sau creierul...
Oameni care lucreaza in afara domeniului lor de specialitate cunosti? Sa fi terminat economie si sa lucreze prezentatoare de stiri?

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Da, unul din desigenrii dea mine de la munca a facut chimie. Si un coleg de facultate, facultate de IT e mare agent de vanzari acum. Sunt atatea cazuri de bucatari care si au urmat visul desi facusera tot feluk de facultati

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Stiu si eu din astia care au terminat facultati cu cautare si freaca menta din motive ca primul salariu nu e 1000 euro, sau ca nu i-a placut scaunul de la birou, sau ca nu a venit angajatorul sa il ia din casa sa il duca la munca.

| siriusblack98 a răspuns (pentru saresipiper):

Fii atent, eu am o verisoara care a terminat doua facultati, una de asistenti medicali si dreptul.O cariera in drept nu i-a mai suras ca a zis ca nu-i mai place si a vrut sa se angajeze ca asistenta medicala dupa ce a terminat facultatea.I s-a cerut in fata ca sa fie angajata ori 2k euro, ori favoruri sexuale.Asta se intampla acum 7 ani, ma indoiesc ca s-au schimbat multe in 7 ani.Ea la momentul actual are un job care nu are nici o legatura cu facultatile terminate, pentru ca doar acolo si-a gasit de munca fara ''pile'' si un salariu de rahat pentru studiile ce le poseda. Faza cu favorurile sexuale in randurile tinerelor la angajarea pe un post bunicel sa stii ca este extrem de frecventa la noi in tara.Iar spaga este si ea la greu.Mie acum 2 ani mi-au cerut 40 de milioane (1k euro) ca sa ma bage brancardier la un spital de stat din Bucuresti (nu-i mai dau numele ca n-are sens, este un spital foarte mare si cunoscut in orice caz) desi nu aveam banii aceia dar puteam face rost, am refuzat pentru ca m-am simtit jignit.In spitale pana si pe postul de paznic la poarta se cer bani ca sa intrii, pentru ca se face multa spaga. Iarasi unde stiu sigur ca se cer relatii sau spaga pe un job la stat este la RATB (STB), chiar si pe un simplu post de controlor la bilete.

| saresipiper explică (pentru suntserios):

In ce oras?
Si daca ei nu aveau experienta, au vrut sa fie bucatari dar aveau facultatea de economie, cum l-a convins pe angajator sa il ia bucatar de exemplu? Sau unul care a terminat ceva si lucreaza altceva, la fel. Cum a convins ca e demn de incredere tocmai el si nu altul?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Pina si alea de familie de multe ori nu cauta oameni din familie, lol. big grin

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Simplu, te duci la un interviu, faci 2-3 luni de proba, faci un internship, dai niste probe... daca esti competent convingi.

Daca tu bucatar, vii la un test de angajare cu 100 de cursuri de bucatar iar Gigi cu diploma de ASE face o tocanita de iti sta mintea in loc ghici pe cine angajeaza,.

| YuliaNNN a răspuns (pentru saresipiper):

Sunt mult mai multi care termina dreptul decat cei care ies la pensie...SNSPA, Drept, Chimie, Inginerie nu au viitor in Romania cel putin. SNSPA e o frectie la scula de lemn oricum.

| saresipiper explică (pentru YuliaNNN):

Cunosc pe cineva cu snspa care taica-so politic sus pus a reusit sa il puna mare avocat cu facultatea asta...deci, parinti cu funcție sa ai, ca nu mai conteaza

| saresipiper explică (pentru suntserios):

Pai intai nu ar fi normal sa vada cv-ul lui gigi de la ase si sa ii spuna ca are un bucatar cu 100 cursuri in domeniu care prezinta mai multa garantie?
Nu cred ca il pune pe primul sa faca tocanita si apoi se uita peste cv..deci pica varianta
Si internship-ul se face orounde, inclusiv la stat?
Mergi la orice instituție si spui ca vrei sa faci asta?

| suntserios a răspuns (pentru saresipiper):

Internshipul are rolul de a califica oamenii pe ce are nevoie o firma. Statul nu face asa ceva, statul are nevoie de oameni de umplutura, nu ii pretuieste pe cei buni si nici nu se chinuie sa se formeze.

In schimb firmele private se chinuie sa isi formeze oamenii pe nevoile lor. De aia cele mai multe companii mari ofera internship uri sa isi atraga si sa isi formeze oameni doritori si cu potential.


Cat despre bucatar, eu tin interviuri la firma unde lucrez, nu ezit sa chem oameni care nu au neaparat diploma in domeniul pentru care aplica daca ceva din CV ul lor imi atrage atentia.

Răspuns utilizator avertizat
| Nyarlathotep a răspuns (pentru saresipiper):

Sa stii ca este aproape identic ca la relatii: cu cat esti mai disperat/disperata dupa acel lucru cu atat este mai greu sau deloc posibil sa obtii acel lucru. Se vede ca vrei sa fi angajat/angajata dar poate esti putin cam agresiv/agresiva pe tema asta si de asta nu-ti iese. Uite eu inca din liceu, pentru ca nu aveam ce face acasa, mergeam la un computer shop din cartier si stateam cu baietii la cioace si ii ajutam (evident moca la vremea aia) cu ansamblatul si reparatul de calculatoare, laptop-uri, tablete, am capatat extrem de multa experienta si nu mergeam acolo cu ideea ca "vai trebuie NEAPARAT sa ma angajez si sa scot profit, mai degraba mergeam cu ideea cu ii pot ajuta pe amicii mei si ce voi mai afla. Asta se intampla in liceu. Prin facultate am reusit sa jonglez 3 locuri de munca la firme de calculatoare, una dintre ele fiind eMAG din orasul meu. Iar separat in timpul liber reparam si upgradam laptopuri. In ultimul an de faculta am reusit sa ma angajez la o firma de publicitate, unde am invatat sa editez video spoturi publicitare. Nu m-am stresat f tare pentru ca stiam ca daca o dau in bara ma intorceam la ce-mi placea si stiam cel mai bine. Service si mentenanta. Nu vreau sa bag cutitul in rana dar firma aia de publicitate refuzau sa-mi desfaca contractul de munca pentru ca voiam sa ma angajez in alta parte iar ei nu voiau sa ma lase sa plec. Da, exista si cazuri d-astea. Am rezistat cam 5 ani de zile la firma aia de publicitate. Salariul era ok la inceput dar sarcinile se multiplicara exponential si veneam acasa stors. Acum m-am angajat in alta parte, fac triplu cat la fostul job. Am un mare vis, vreau sa urmez academia Fortinet si sa ma specializez pe Cyber Security. Asta chiar e un vis, nu este doar nevoia de angajare. Imi si place.

| saresipiper explică (pentru Nyarlathotep):

Daca ai stii cata munca voluntara si cum m-au exploatat pe mine "moca" o gramada de oameni la care lipsa banilor e ultima lor grija, mi-ai intelege acum disperarea cu locul de munca..niciodata nu m-au platit, tocmai asta e problema, desi aveau de unde, iar eu am inchis ochii de fiecare data si nu am avut curajul sa le cer nimic, daca ei nu s-au simțit. Problema mea e ca nu imi stiu valoarea, mai degraba si probabil de asta ajung in situatii demne de mila..pt ca sunt om bun si eu stiu ca nu as face cu nimeni ce mi s-a facut mie, iar oamenii mereu profita de latura asta a mea.

| GabiDumitrescu a răspuns:

La stat in principiu nu are ce cauta nimeni bine pregatit si cu bun-simt, iar la privat daca esti bun, te orientezi si poti sa progresezi fara sa pupi pe nimeni in dos. "Ce e de facut in cazul asta..." - sa fii FOARTE BUN, asta e de facut.

| johnnny123 a răspuns:

Cine nu angajează oameni pregătiți la privat?
Eu știu că firmele private se bat pe oamenii bine pregătiți.

| saresipiper explică (pentru johnnny123):

In ce oras locuiesti?

| johnnny123 a răspuns (pentru saresipiper):

În București, unde orice om bine pregătit care vrea să muncească își găsește loc de muncă. Tu în ce oraș locuiești?

| saresipiper explică (pentru johnnny123):

Daca orice om bine pregatit isi gaseste loc de munca in Bucuresti, maine iau trenul spre capitala.
Sunt din Tg Jiu

| alina2k18 a răspuns (pentru johnnny123):

Exact.
Si trebuie neaparat un master ca o facultate face oricine laughing

| saresipiper explică (pentru alina2k18):

Nici cu ala nu te baga in seama, am prietene cu master si stau de 5 ani pe peron, sustinute financiar doar de parinti (care nu-s bogatani)

| johnnny123 a răspuns (pentru siriusblack98):

Daca ai cunoaste ceva despre piata muncii, ai sti ca Romania este una dintre tarile cu cel mai mare deficit de forta de munca din Uniunea Europeana. Prin urmare, este si una dintre tarile in care un om competent isi poate gasi cel mai usor un job, pentru ca angajatorii se bat pe ei. Cunosc personal oameni care desi nu cauta sa-si schimbe jobul, sunt invitati continuu la interviuri de alte companii.

Cat despre "nepotismul" din mediul privat, eu nu cred ca tu intelegi exact cum functioneaza mediul privat.
Un angajator privat nu are absolut niciun interes sa-si angajeze
rude incompetente. Pentru ca asta ar insemna sa-si fure din propriul buzunar. Interesul unui patron este sa angajeze oameni competenti care pot sa-i produca valoare, nu oameni incompetenti care incalzesc un scaun degeaba si-i mananca banii.

Crezi ca un patron de companie de IT prefera sa-si angajeze un nepot care nu stie sa deschida calculatorul, sau un programator experimentat care poate sa dezvolte software pe care-l poate vinde?

| siriusblack98 a răspuns (pentru johnnny123):

Iti zic sigur ca tu esti genul de om care in viata stie doar teorie si nu are habar de practica. Daca tie ti se pare un lucru ca este logic si probabil asa este, nu inseamna ca se aplica peste tot. Poate traim noi in universuri paralele, desi ma indoiesc. Faza cu requestul nu stiu carei cunostinte de a ta la interviuri este fix pistol cu apa. Poti fi chemat la 11 mii de interviuri si sa nu te alegi cu un job. Poate ne-am lovit noi de realitati diferite, desi ma indoiesc ca situatia a fost la fel in cazul tutturor celor ce comenteaza ca un lucru bine-cunoscut de toata lumea este altfel.Eu am zis ce-am avut de zis, tu o poti tine pe a ta cat vrei.

| saresipiper explică (pentru johnnny123):

Care sunt oamenii aia invitati incontinuu la interviuri si ce specializari au? Si cum arata?
Am fost la cateva interviuri si niciodata nu au mai sunat inapoi, cretin nu sunt, am terminat facultati la stat, am avut bursa...hidos iar nu sunt..nu inteleg ce lipseste, sau ce face diferenta intre oameni incat unii sunt chemati iar altii niciodata

| johnnny123 a răspuns (pentru siriusblack98):

Cu siguranță trăim în realități diferite. Eu trăiesc într-o realitate în care sunt înconjurat de oameni competenți care-și pot găsi foarte ușor de muncă pentru că au o pregatire bună. Și te asigur că nu cunosc doar teorie. Fac asta zi de zi și lucrez cu informații la prima mână.

Poate problema este că tu trăiești într-o realitate în care serviciile tale nu sunt atat de căutate pentru că nu știi să faci mare lucru. Motiv pentru care nimeni nu te respectă și ești ușor de înlocuit. Adică nu ai nici o pârghie de negociere.

Dar faptul că tu personal ai lucrat într-o firmă de doi bani în care ai fost umilit de nevasta directorului și de sora șefului de departament nu înseamnă că asta este situația generală a angajaților la privat. Faci o generalizare greșită, bazându-te pe câteva experiențe proprii complet irelevante.

Repet, Romania este o țară cu grav deficit de forță de muncă. Asta înseamnă că angajații au avantajul în negocierea cu angajatorul, cu condiția să aibă ceva de oferit acelui angajator. Dacă nu știi să folosești acest avantaj, vina este a ta. Nu mai da vina pe "nepotism" și inechitate. Dacă ai fi un angajat valoros, șefii s-ar teme să te piardă și ai putea să-ți impui tu condițiile.

| saresipiper explică (pentru johnnny123):

Despre ce oras e vorba?
Vreau si eu sa vin

| Sandel13 a răspuns (pentru siriusblack98):

Nu ca ma bag dar siriusblakc e un om de nota 10 care are dreptate, esti necalificat nu ai drepturi ca nu ai calificare, ai calificare dar n-ai pile, da si in mediul privat se face cu pile stii cum? am lucrat eu, x e ruda cu y, si te baga pe tine sa muncesti mai mult si pe ai lui ii protejeaza, altceva sa zicem ca inveti "carte" iei la politie, degeaba iei la politie ca daca n-ai pile te baga intr-o zona rau famata si iei bataie de iti suna apa in cap, inginer programtor da ajungi fara pile dar daca nu ai contacte intri la firme de 2 lei unde si daca fumezi tigara nu iti plateste banii, tara lu Papura Voda.

| Sandel13 a răspuns (pentru johnnny123):

La stat baga cu pile,la privat trebuie sa stii si "meserie" dar trebuie si contacte, eu cunosc personal care au intrat cu pile dar sunt si destepti, come on zici ca nu sunt ingineri care intra cu pile? dar repet! ei cunosc si meserie ca la privat te da afara daca nu te pricepi.Tu ce ai alege sa angajezi un om care iti ofera ceva la schimb sau care e ruda cu tine sau pe unul random, iar la calitate amandoi stiu meserie, na hai e putin mai slab ala cu pile, dar daca sunt de acelasi nivel de ce sa nu bage pe omul care are pile?

| siriusblack98 a răspuns (pentru johnnny123):

Stii prost, foarte prost.Omul are o dreptate de neegalat.Atat la stat cat si la privat posturile destinate oamenilor cu studii superioare sunt ocupate de rude/pile si cunostinte fara capacitati intelectuale potrivite.Nu te lua dupa milioanele de ''locuri de munca'' fictive de pe internet ca nu e nimic serios acolo.Le trimiti CV-ul, eventual ca sa aiba cu ce sa se justifice, te cheama si la un interviu si ramai cu un ''te sunam noi'. Singurele joburi unde intr-adevar se cauta personal si nu sunt ocupate de ''nepotisme'' sunt cele de la munca de jos.Cine nu stie treburile astea nu a fost in situatia de tanar absolvent in cautarea unui job decent dar fara experienta in domeniu si fara ''pile''.Ai calificare, n-ai experienta.Ai experienta, n-ai calificare.Le ai pe amandoua, n-ai palarie rosie in cap. Piata locurilor de munca din Romania.

| Emma30555 a răspuns:

În general oriunde pe funcții bune te angajează ori prin recomandare ori dacă ești bun în domeniu Dacă ești la început ai șanse la un job mai prost plătit

| FreddieM a răspuns:

Daca ti se ofera a doua zi pozitia mult dorita pe salariul aferent specialitatii tale, crezi ca esti exact persoana perfect potrivita ca sa faca sa continue sa ruleze acel mecanism care tine in viata o institutie sau o afacere? Daca esti asa sigura de competentele tale, ai accepta doua saptamani de proba pe banii tai? Daca esti ce vor ei, ramai si recuperezi banii, daca nu macar ai riscat pe banii tai. Exemplu real. In trecut am aplicat pentru un job, dupa inteviu am fost imediat acceptat, dar nici nu mi-a trecut prin cap sa negociez salariul, prounandu-le ce ti-am sugerat mai sus. Fac doua saptamani de proba pe banii mei. Daca sunt cel potrivit, voi avea salariul pe care il merit. Dupa o saptamana am fost angajat permanent cu banii care consideram eu ca-i merit.
Ori tu vrei sa inveti meserie la locul de munca.
Ok, de acord ca ai toate patalamalele in original si la zi, dar mai e pana sa te prezinti in biroul directorului si sa te vinzi la reala ta valoare.
Totul pe lumea asta are un inceput, nu poti sari etapele, cu siguranta ai lipsuri mari in ceea ce priveste esenta si atitudinea practica a jobului visat.
Nimeni nu se naste expert, dar daca ai rabdare si esti perseverenta vei ajunge rezultate mult visate mai mari decat speri.
Iti vorbeste o persoana care a parcurs acele etape si intr-adevar ma bucur de rezultate exceptionale, pe care ti le doresc sincer si tie.
Succes

| saresipiper explică (pentru FreddieM):

Diferenta aici este bunavointa, ca mie, spre deosebire de tine, nici nu mi s-a dat vreodata ocazia sa imi dovedesc o zi competentele, pe cand la tine ai spus "dupa interviu am fost imediat acceptat". Vezi ce zic? Intelegi diferenta?
Ideea in sine nu e ca sunt eu cel mai mare specialist in acel domeniu, ci lipsa sansei si a faptului ca nu pot face parte din acel sistem.
In ce oras lucrezi?
Poate conteaza si asta, ca nici nu mai stiu ce sa cred

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru FreddieM):

Iti dai seama ca ce ai propus tu e ilegal, nu? Eu ca patron NU AM VOIE sa te pun la munca fara a te plati, chiar daca discutam de o perioada de proba...

| FreddieM a răspuns (pentru saresipiper):

Da dragule corect pana aici.
Dar pana si Bolt desi intruneste toste conditiile sa ajunga primul la finalul cursei, are un punct de plecare, startul, punctul zero, adica e in linie cu ceilalti, abia dupa ce a plecat se vad anii de sudoare si sacrifiu.
Dar tu ai vrea sa ajungi la final sarind peste start.
Eu nu zic ca trebuie sa lucrezi zidar, probabil nici nu te-ai pricepe, dar recurg iar la o metafora, varful piramidei i-l ajungi urcand piatra cu piatra. Accepta o pozitie baza in domeniul specializarii tale si imi joc onoarea ca evolutia ta in cariera va fi cea meritata. Nu refuza niciodata o noua sarcina, asta e de fapt reala pregatire. Ceri o noua sarcina, creste si pozitia ta in grupul companiei, si adaugi un mare plus experientei tale.
Ce zic eu nu sunt sfaturi, sunt exemple reale din viata mea.
Accepti sau nu, pe mine asta m-a invatat viata, iti transmit si tie mesajul meu, poate te ajuta cumva.
Succes

| saresipiper explică (pentru FreddieM):

Sunt dispus total sa urc si 2 piramide pana ajung in varful uneia macar.dar, repet...nimeni nu mi-a dat ocazia sa o fac..si daca nu te coopteaza nimeni in echipa, cum iti poti dovedi potențialul?!
Eu n-am zis niciodata ca vreau sa sar trepte, asta ai dedus tu in mod gresit.
Deci, repet...as da si cu matura pentru inceput, dar nici asta nu sunt lasat!

| ancaval a răspuns:

Te-ai trezit și tu! Hai că e bine!

Dacă nu cunoști pe nimeni, te rogi de unul de altul să te angajeze. Dacă ai noroc, te ia. Dacă nu ..la fabrică cu tine.

| saresipiper explică (pentru ancaval):

Lasa-ma sa ghicesc, ai 8 clase si esti director executiv, nu?
Vad ca stii mai bine cum stau lucrurile..deci...am 2 facultati terminate cu 10 curat, cum ma pot angaja la stat fara sa dau bani si "sa ma rog" de unii si altii ca nu imi sta in caracter? Exista sanse sa intre si oameni pregatiti in sistem sau e doar pentru analfabeti lumea asta?

Alice

| Wr3nch a răspuns (pentru saresipiper):

Si ce facultati ai facut/unde? Nu te angajeaza nimeni daca nu e relevant pentru job in sine. Pe mine ca am terminat Litere sigur nu ma ia la EA Bucuresti sa codez jocurilaughing

| ancaval a răspuns (pentru saresipiper):

De ce ești agitată?

Nu te-am întrebat câte facultăți ai. Și nici media. Știu eu cum se dau notele. Nu ești singura cu 10, crede-mă! Sunt mulți ca tine. Oricum, și eu am facultate și nu mă laud. În fine.

Tocmai ce ai terminat, nu? Unii cer experiență. Ai? Nu. Atunci pa.
Alții, care NU cer experiență, o să te plătească după puterile tale. Și la început primești puțin. Și trebuie să taci în fața lor. Ce câștigi dacă ești tare în gură? Te dă afară. Unde mai lucrezi? La fabrică! Dacă vrei bani, bineînțeles.

Cât despre pile, relații... cunoști cazuri? Mergi și fă reclamații. Eu te susțin. Învață-i tu cum se fac interviurile, angajările.
Asta e....greu cu locurile de muncă. Poți avea masterate, doctorate și ce mai vrei tu, dacă nu te primește, pleci.

| saresipiper explică (pentru Wr3nch):

Normal, vorbesc de facultati in specialitatea domeniului...nici asa nu sunt sanse, atunci? Ce faci

| saresipiper explică (pentru ancaval):

Ok si cum ai reusit sa te angajezi TU cu facultatea? Pana la urma despre asta e si vorba, experiența fiecaruia.
Banuiesc ca nu lucrezi la fabrica daca ai facultate.
Si crede-ma numai eu stiu cat de greu si cu cata truda am obtinut diplomele curate, nu cum ai vazut tu in jurul tau ca se da 10 pe bani sau mai stiu eu cum, eu chiar am muncit si invatat de mi-a iesit pe ochi

| ancaval a răspuns (pentru saresipiper):

Păi lasă că și eu am învățat. Din clasa 1 tot cu premii eram și la ce folos? Nu am fost niciodată la meditații. Și?

Foarte greu am găsit de lucru. Nu mă băga nimeni în seamă, pentru că NU cunoșteam oameni de sus. Mă refuzau toți, că na. experiență.
Într-o zi, poate am avut și noroc, am dat de o doamnă faină care m-a angajat așa cum sunt. A apreciat la mine niște lucruri și de accea m-a luat. Hai că nu toți sunt gunoaie, mai sunt și oameni buni, care ajută.
Încearcă și tu așa, mergi cu frumosul, fii sinceră, spune-i omului că n-ai experiență și că tot ai fost refuzată, și că dorești musai să lucrezi, îl rogi frumos să te accepte. NU e rușine să rogi pe cineva ceva, din contră, ești respectuoasă, dai dovadă de încredere.

Dacă te superi repede, îți sare muștarul, te oftici la orice, o să pierzi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru saresipiper):

Ce facultati, daca nu e secret... de stat, lol. Te rooog frumos cu prostiile ca la privat sunt exclusiv rude si alte alea. Uite, eu vreau sa angajez oameni seriosi si nu am pe cine. Simplu. Nici macar colaboratori per project nu gasesc. Toti viseaza ca stiu de bubuie si de fapt sunt praf. Si nu discutam de experienta sau lipsa ei, ci de modul de a iti evalua propria persoana. Hai, lumineaza-ne, ai absolvit psihologie si stiinte sociale cu zece si te plingi ca nu ai ce face? Ghinion.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Wr3nch):

Aici gresesti. In functie de limbile studiate si mai ales DE POTENTIAL poti lucra in IT mult mai usor decat crezi. P.S. Daca nu ai pierdut inca timpul cu un master, iti sugerez sa faci un master de Lingvistica Computationala. E legat de ce ai studiat la facultate in mare parte si are potential bun de a te pricopsi cu o slujba in AI/testing/altele de genul.

Răspuns utilizator avertizat
| TheGentleman a răspuns:

Nu este adevărat. Eu lucrez la stat și nu am susținere politică, nici nu cunosc din interior.

intri pe www.posturi.gov.ro, selectezi jobul dorit, aplici dosarul la instituția respectivă, studiezi bibliografia și te prezinți la examen, apoi la interviu. Totul depinde de cât de bine înveți și stăpânești materia și de nota obținută, Ca la BAC

| saresipiper explică (pentru TheGentleman):

Poti sa ai si premiul oscar la inteligenta, intr-un orasel mic, condus de politicieni, nu conteaza pregatirea, iei cel mult proba scrisă si te pica la interviu cu 2 intrebari incuietoare. Stiu ce zic, nu-s povesti, am colegi straluciti care s-au lasat pagubasi cand au dat piept cu mafia din zona.
Atunci ce ramane de facut?
Pleci in alt oras?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru saresipiper):

Ti-ai dat raspunsul. Orasele mici trebuie sa moara!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La stat te angajezi dacă ești pregătit pentru vreun post din lista asta.
Caută orașul tău și vezi ce găsești și dacă ai studiile pentru posturile pe care le-ai găsit.
http://posturi.gov.ro/

| saresipiper explică (pentru anonim_4396):

Posturile de acolo sunt majoritatea cu dedicatie din pacate...