anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeti ca se poate invata pentru admiterea la arhitectura de unul singur (de pe internet, carti, manuale, etc)? Si daca da, ar fi tarziu tinand cont ca la toamna incep a 12-a?

Răspuns Câştigător
| TheWznd a răspuns:

Din păcate, (în România) este o admitere unde nu poți învăța de unul singur. Trebuie să ai extrem de mult noroc să intri la arhitectură fără a fi făcut pregătire.
Asta pentru că admiterea e diferită de orice alt tip de examen de admitere sau din învățământul Pre-Universitar, bazându-se pe un set de skill-uri, nu pe memorie.
Înainte, admiterea se dădea dintr-un examen de desen liber și desen tehnic. Pe care, majoritatea nu le studiază la școală (la liceele de arhitectură se face, dar la un nivel MULT mai mic decât ceea ce se cere la admitere). Desenul Tehnic l-ai mai putea învăța singur, din cărți, dar e foarte greu. Nu am văzut cărți de geometrie descriptivă (cam pe asta se bazează desenul tehnic pentru admitere) de întroducere în materie, ci mai degrabă sunt pentru cei care au deja bazele.
Desenul Liber pentru arhitectură nu e ca și cel de la școală sau cel pe care îl faci acasă, de plăcere. Sunt anumite puncte pe care trebuie să le atingi, anumiți pași pe care trebuie să îi urmărești ca să poți să desenezi cum trebuie. Chestie care se poate face doar sub îndrumarea unui profesor.
Acum, cu pandemia, admiterea s-a scos și s-a introdus admiterea pe baza de interview și portofoliu de lucrări. Și pentru realizarea acestui portofoliu ai nevoie de îndrumarea unui profesor, pentru că, în fond, skill-urile care se cer la facultate sunt aceleași.
Ca să îți faci o idee despre ce fel de desen se cere, poți să te uiți peste rezolvările de la admitere. Nu știu dacă am voie să pun link-uri. Universitatea Mincu din București publică în fiecare an un număr de lucrări. Caută pe google images "admitere Mincu". Și UP Timișoara publică. Caută "admitere arhitectură Timișoara" și o să poți vedea lucrările făcute la admitere.

Nu e târziu să te apuci de pregătire în clasa a 12a. De obicei, se recomandă începutul clasei a 11a, chiar clasa a 10a de către unii profesori, dar este posibil să intri și doar după un an de pregătire, în funcție de cât de mult muncești pe săptămână. Caută un profesor în zona ta care dă meditații pentru admiterea la arhitectură.

3 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

Cand inveti de unul singur, e posibil sa nu stii exact ce sa inveti si sa te trezesti ca la examen ti se va cere altceva sau un alt mod de abordare fata de cum ai invatat tu. E bine sa dai un email la unii profesori de la acea facultate, sa le spui ca vrei sa dai admiterea acolo si sa-i intrebi in ce consta admiterea, din ce carti specifice trebuie sa citesti, pentru ca cerintele pot fi specifice din anumite carti propuse de ei si nu din unele generale. Altfel, poti da un mesaj pe Facebook clubului studentilor de la facultatea respectiva si sa-i intrebi pe ei. De obicei, ei sunt cei care ii ajuta pe elevi cu detalii despre admitere. Si poate iti gasesti si pe cineva sa te mediteze, dintre studenti sau dintre profesori. Timp este, dar ai grija sa nu te aglomerezi si cu materiile din clasa a 12-a si cu invatatul pentru bac. Dar daca lucrezi zi de zi sau o data la doua zile pentru admitere, o sa reusesti.

| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Deci sa inteleg ca tu vrei sa inveti de una singura in doar un an toate cele necesare pentru a intra la arhitectura? Ii posibil, insa doar daca esti vreun talent innascut/" prodigy". Si chiar daca ai fi fost vreun miracol inzestrat cu un talent neobisnuit, tot ai fi avut nevoie de cativa ani de experienta la desen( si nu ma refer la mazgaleli facute asa din cand in cand... ci desenat serios, bazele desenului, etc). Poate daca ai face meditatii ai avea mai multe sanse, insa nu stiu cat de departe poti ajunge doar cu un an de meditatii si fara experienta anterioara... Pe scurt, imposibil. Ce ar fi daca ai sta un an pe tusa si ai lua meditatii 2 ani? Eu zic ca ai avea mult mai multe sanse. Sa inveti de una singura desen in perspectiva, axonometrii, compozitii, etc ii foarte dificil!

| Anonimt7e8 a răspuns:

Desigur, ca da! Jumatate din timpul tau ti l petreci "studiind". Nu cred ca este prea tarziu, ai toata vara pentru asta. Atunci, cand nu intelegi. poti sa mai ceri un sfat. Succes!?