| Lotte7 a întrebat:

in ce consta cariera de sociolog? cu ce difera fata de psiholog?

Răspuns Câştigător
| ღNameღ a răspuns:

Ete,pai asa iau si eu de pe site in loc sa il dau:

Sociologia si profesiunea de sociolog

Sociologia si profesiunea de sociolog se bucura de inalta pretuire in lumea intreaga. Nu exista in lume universitate demna de numele ei care sa nu aiba un departament de Sociologie. Nu exista profesiune conforma civilizatiei stiintifice contemporane care sa nu presupuna cunostinte sociologice si, adesea, chiar sensibilitate sociologica.

Definitie Sociologii efectueaza cercetari asupra structurii sociale, originii si evolutiei umanitatii si relatia dintre activitatea umana si mediul social si pun la dispozitia factorilor de decizie rezultatele cercetarilor intreprinse; avizeaza aplicarea cunostintelor acumulate la definirea politicilor economice si sociale corespunzatoare anumitor categorii de populatie si regiuni.

Descrierea profesiei. Sociologul este persoana cu studii superioare pregatita sa realizeze cercetari asupra dezvoltarii societatii, a structurii sociale pe grupuri si categorii, a relatiilor si institutiilor sociale, a comportamentului social si a influentei lor asupra individului. Pune la dispozitia factorilor de decizie rezultatele cercetarilor intreprinse.

Unelte si instrumente de lucru. Sociologul utilizeaza instrumente birotice, de inregistrare si prelucrare statistica a datelor, traditionale sau electronice, computerizate. Pe langa documentarea teoretica, foloseste chestionare, interviuri, anchete, observatii, experimente, sondaje.

Atributii si responsabilitati.
cunoaste si utilizeaza metodele si tehnicile sociologice;

studiaza, folosind aceste metode: comportamentul grupurilor umane (familii, cupluri, echipe, bande, comunitati, guverne si societati), dezvoltarea si structura grupurilor, a modelelor de conduita;

studiaza si ofera solutii (pe baza cercetarii) pentru problemele legate de interactiunea sociala dintre diferite domenii si institutii (drept, politica, econmie, cultura, educatie, religie);

se angajeaza concret in lupta de reforma sociala, in predictii de perspectiva;

publica si popularizeaza prin mass-media rezultatele sondajelor de opinie si anchetelor, pentru a oferi in plan macrosocial, imaginea dinamicii si mobilitatii la nivel microsocial;

investigheaza cauzele diferitelor fenomene, conflicte si miscari sociale: migratia, saracia, delicventa, criminalitatea, agresiunea sociala, mobilitatea sociala, sexualitatea etc.;

descopera si experimenteaza metode si tehnici noi de cercetare a vietii sociale;

analizeaza date, identifica tendinte, interpreteaza rezultatele cercetarilor in scopul completarii si imbogatirii informatiei sociologice de ansamblu;

isi imbogateste permanent pregatirea de specialitate;

elaboreaza studii de diagnoza si prognoza referitoare la starea sociala si la evolutia diferitelor organizatii, institutii, grupuri sau comunitati sociale;

poate fi consilierul factorilor de decizie pentru fundamentarea unor hotarari in rezolvarea unor probleme sociale de interes national sau local.

Mediu de activitate. Sociologul lucreaza atat in birouri si cabinete, in spatiu inchis si ventilat, luminat, cat si pe teren, pentru culegerea datelor necesare cercetarilor sale: in public, in mijlocul diferitelor grupuri si categorii de persoane, fiind expus actiunii factorilor climatici sezonieri, si a unor variate medii de munca, influentat de specificul actiunilor si faptelor la care ia parte.

Cerinte de educatie si pregatire profesionala. Exercitarea acestei profesii necesita studii superioare. Dupa absolvirea liceului, se sustine examen de admitere la profilul Sociopsihopedagogie, specializarea Sociologie, a Facultatii de Sociologie, Psihologie, Pedagogie din cadrul Universitatii. Cursurile dureaza 4 ani, numai la zi. Pregatirea se finalizeaza prin acordarea diplomei de licenta. Studiile se pot continua printr-un program master.

Exista o semnificatie practica a sociologiei? Raspunsul este, fara indoiala, pozitiv. Putand fi identificata cu studiul sistematic al societatilor umane, cu accent special pe societatile moderne si contemporane, sociologia are multe implicatii practice. Gandirea sociologica si purtatorul ei, sociologul, contribuie la fundamentarea politicilor sociale si reformelor sociale. Ea le ofera o mai clara si mai adecvata intelegere a situatiilor sociale si a posibilitatilor liniei de evolutie. Astfel, sociologul indeplineste functia de asistenta obligatorie de specialitate pe langa orice instanta inrudita, sa elaboreze si sa puna in practica politici si masuri de redresare sociala.

Codul deontologic al sociologilor
(adoptat de catre a 3-a Conferinta Nationala a sociologilor din Romania 21-22 mai 1993, Bucuresti)

Profesia de sociolog, in diferitele ei ipostaze - cercetare, invatamant, aplicare -, implica importante considerente etice. Intrucat practicarea sociologiei presupune, in mod necesar, contactul direct si nemijlocit cu persoane, grupuri, organizatii si comunitati, sociologii sunt constienti de posibilele implicatii si consecinte ce pot fi generate sau favorizat...

5 răspunsuri:
| ღNameღ a răspuns:

Aici scrie tot:
http://www.preferate.ro/......-5049.html
Succes, sper ca te-am ajutat!

| ღNameღ a răspuns:

Cum adica nu ii ofer ajutor, scrie mai multe lucruri decat stiu eu ca sa ii raspund, si mai multe decat ai scries tu.Nu vreau sa ma cert cu tine, si imi pare rau daca ai crezut ca am facut vreo aluzie.Eu i-am dat site-ul pentru ca nu stiam nici eu ce inseamna,si acolo scriau multe, deci, site-ul a ajutat.

| ღNameღ a răspuns:

Si mersi pentru votul de ''nefolositor''

| DrumuriFictive a răspuns:

Sociologia este o stiinta ce se ocupa cu studiul relatiilor dintre oameni,al interactiunii omului cu mediul,integrarea individului intr-o societate,problemele sociale ( spre exemplu coruptia,devianta sociala).In urma a ceea ce am enumerat iti poti da seama ce poate urmari un sociolog.
Psihologia, desi se aseamana in unele puncte cu sociologia este ceva total diferit; psihologul se va ocupa intr-un mod mai particular de individ in sensul ca il va analiza indeaproape cunoscandu-i astfel temperamentul, personalitatea si multe altele.

| DrumuriFictive a răspuns:

Sallllluuttt tin sa te informez de faptul ca raspunsul meu nu este de pe vreun site. Dandu-i un simplu link nu-i oferi ajutor. Putea afla raspunsul si el/ea asa, dand o simpla cautare pe google.

Întrebări similare