| alexaaa20 a întrebat:

Hello lume! happy
Cineva îmi poate povesti puțin despre liceu/ facultate acolo în România. Orice dorește el sa îmi spună.cât este de greu, ce este mai important să știi ca să poți reuși... cum sunt profesorii, orele de la cât la cât și ce materii poți avea; orice sfat sau tips happy Sunt într-o țară străină și aș vrea sa revin in România.
Va ascult cu drag

Răspuns Câştigător
| StrongHeart a răspuns:

Iti spun din experienta mea.La liceu deja ai o varsta mai mare si ai o oarecare libertate.Pana in liceu,imi dadeam interesul la scoala,nu eram olimpic,dar nici prostul clasei,dar invatam bine.
Ei,la liceu multi nu isi mai dau interesul asa tare si aici a fost si cazul meu. Apar foarte multe tentatii.
Poate ti se pare banal,dar e foarte important ce iti zic acum.
Ce sfat pot sa iti dau e sa nu te apuci de droguri sau de alcool,indiferent de cata presiune pun ceilalti pe tine.
Sigur,nu zice nimeni,mai iesi in oras,te mai distrezi,dar sa nu te apuci de mica de vicii care te distrug rau in timp.
Nu prea mi-a placut scoala,te forteaza sa inveti multe lucruri inutile ca mai tarziu sa devii un sclav al sistemului.
Trebuie sa stii din timp ca o sa cresti si viata nu o sa fie doar lapte si miere.O trebuiasca sa muncesti pentru bani si sistemul daca e cum e, o educatie tot iti trebuie sa obtii un job decent, macar liceul si bacalaureatul.
Oameni care acum iti sunt prieteni, in viitor poate iti vor fi, hai sa nu zic dusmani, dar poate o sa fii in competitie cu ei.Pentru ca tu sa iesi din multime si sa iti faci un viitor trebuie sa te lupti si unii care acum iti zambesc si se poarta frumos, poate maine iti vor pune piedici.Prieteni buni ajung dusmani de moarte.
Poate e o exagerare, dar in teorie e posibil, deci sa fii atenta. Unde-i iarba deasa, e plin de serpi.
Profesorii, aici depinde cum prinzi.Eu am avut si profi de la care nu intelegeam nimic si profi de care imi era drag sa ascult pentru ca aveau un fel de a fi si de a explica.
Ideea este ca trebuie sa fii foarte atenta in clasa si sa faci si putin efort acasa,pentru ca se misca totul repede si daca nu prinzi,nu iti mai explica nimeni dupa.
Mai depinde si de profil,sunt profile mai grele,mate-info de exemplu si sunt profile mai usoare,dar aici depinde ce iti place.
Dar daca te pasioneaza mult o materie,ca e mate,ca e istorie,chimie,biologie,invata cat de mult poti ca te va ajuta mai tarziu si nu te rezuma doar la ce inveti la scoala,cauta sa intelegi cat mai multe lucruri,sa intelegi esenta,nu sa inveti mecanic.
Nu stiu,acum s-au schimbat multe si sper sa nu se fi schimbat in rau. Poti sa ramai acolo sau poti veni in tara, cum iti doresti tu, desi, eu ti-as recomanda, daca nu ai rude sau prieteni in tara, sa ramai acolo unde esti.

| alexaaa20 explică (pentru StrongHeart):

Wow... ce cuvinte frumoase.
Mulțumesc mult pentru toate sfaturile. Sunteți o persoana minunată. Chiar m-ați ajutat să înțeleg mai bine anumite lucruri și să realizez anumite lucruri.

| StrongHeart a răspuns (pentru alexaaa20):

Cu drag happy

27 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

în ce țară ești? doar dacă e una dramatic sub România ți-aș recomanda să te întorci la sistemu ăsta oribillaughing) până și facultatea pe care o și plătești îți face niște surprize...

| Violleta2022 a răspuns:

Eu spun sa ramai unde esti, fiindca multi copii din Romania si-ar dori sa studieze in strainatate, unde-s alte oportunitati si sanse sa-si gaseasca de munca.
Facultatea din Romania nu are nici o valoare, nu te angajeaza nimeni cu ea, nici in tara si nici afara.

| codrinmaestruldumelor a răspuns (pentru Violleta2022):

Dupa logica ta ar insemna ca toti cei care au 10 clase sunt sefi la banca

| Violleta2022 a răspuns (pentru codrinmaestruldumelor):

Incapabil sa intelegi ce am scris?
Nu-i bai, treci mai departe si nu te mai stresa (oricum era un raspuns pentru altcineva, nu pentru tine).

| codrinmaestruldumelor a răspuns (pentru Violleta2022):

Atunci da-ti o actualizare de software ca suntem in 2021, nu in 1970, cand poate pe vremea scolilor profesionare nu aveai nevoie de facultate. cand nu stii cum mai merge treaba in Romania, nu mai comenta

| sierra1 a răspuns (pentru codrinmaestruldumelor):

N-are resurse de unde să descarce, pariez că n-are mai mult de 8 clase, de aici acreala...

| alexaaa20 explică (pentru Violleta2022):

Dacă m-aș simți bine emoțional vorbind și psihic, da as rămâne. Dar nu e cazul și nu vreau sa mă distrug la foc mic doar pentru ca aici sunt mai multe oportunități.
Si in România sunt, si mulți au reușit să devină oameni mari și acolo.
Mulțumesc pentru răspuns!

| Violleta2022 a răspuns (pentru alexaaa20):

Esti mult prea mic acum, ca a intelegi ca nu sunt oportunitati in tara, de aceea toti merg sa munceasca afara.
de ce parintii tai sunt in Franta si nu in Romania?

| alexaaa20 explică (pentru Violleta2022):

Da sunt de acord că poate ca in alte țări sunt mai multe oportunități ca în România dar asta nu înseamnă că în România nu sunt. Corect, nu?
Și tu ce m-ai sfătui? Sa fiu nefericită si neîmplinita sufletește dar sa stau aici pentru ca sunt mai multe oportunități, sau să vin în Romania unde nu cred ca este chiar asa de rau si acolo sunt fericită și împlinită? Eu cred că daca tu psihic nu ești bine, nu o sa poți împlini nimic chiar daca sunt oportunități.
Chiar as dori sa am mai multe pareri daca cineva mai doreste sa răspundă.

| Violleta2022 a răspuns (pentru alexaaa20):

Eu am emigrat acum 30 de ani si locuiesc in occident de atunci, avand si cetatenia tarii respective.

Sfatul meu este sa stai acolo unde esti, fiindca ai alte oportunitati si sanse in viata!

| sierra1 a răspuns:

"Facultatea din Romania nu are nici o valoare, nu te angajeaza nimeni cu ea, nici in tara si nici afara."

spune un user inconștient. nu-l crede, aberează

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu tocmai am decedat, aș putea să îți spun cum e pe aici. Te aștept cu drag.

| Mosotti a răspuns:

Mie mi s-a parut okey la liceu, avea profil industrial, eu eram la electrotehnica, profii erau cat de cat okey, nu erau asa severi, doar la mate si chimie erau severi, in rest nu prea, ma duceam mai mult pentru socializare acolo, imi placea sa vad profesori, colegi, nu simteam asa o dorinta arzatoare sa invat, dar invatam, ca trebuia asa la nivel mediu.

Deci a fost o distractie asa intr-un cuvant.

| rosessunflowersandlillies a răspuns:

Buna! In Romania, la liceu, iti alegi un profil si o specializare a acestuia, bazat in special pe ce meserie iti doresti. Te poti transfera la alt profil / specializare fara nici o problema, cata vreme dai anumite 'diferente'. Din cauza faptului ca la specializari diferite se pune accent pe materii diferite, aceste diferente sunt niste teste ce verifica daca tu esti la nivelul pe care cei ce au mers din prima la acea specializare il au. Adica, de exemplu, la filologie faci clar mai putina matematica decat un elev la mate-info, asadar una din diferente va fi data la matematica. Conditiile de transfer sunt sa treci diferentele si sa ai o medie mai mare ca a celui mai 'slab' copil din clasa in general, insa la liceele vocationale dai si o proba, unde canti o melodie / desenezi un anumit lucru etc. Mai sunt cele militare si liceele teologice, tehnice, servicii, resurse naturale si protectia mediului. Numarul de ore zilnic depinde. Daca esti la intensiv limba straina ai mai multe ore la acea limba, daca esti bilingv limba straina faci si istoria / geografia acelei tari, ai un nivel mai avansat, dar si mai multe ore. Mai este si varianta mate info intensiv informatica, unde faci cateva ore de programare in plus. In general, in a 9a si a 10a numarul de ore la majoritatea materiilor e asemanator indiferent de profil si specializare, din a 11a insa se pune mai mult accent pe materiile specifice si mai putin accent pe cele ce nu au o legatura atat de mare. (de exemplu, la filologie, nu mai faci matematica din cate stiu si nici TIC). Insa in general, pentru liceele cu predare de dimineata, sa te astepti sa stai minim 6/7 ore pe zi la scoala + teme si invatat pe a doua zi. Profesori vei avea si okay si mai putin okay. In general nu vor pune atat de mult accent daca materia lor nu e specifica profilului. (de exemplu, la stiinte ale naturii nu se va pune prea mult accent pe tic, mai mult pe biologie, chimie, fizica, materii la care chiar trebuie sa inveti). Dar depinde mult. Insa daca inveti si iti faci temele si nu intri in probleme cu profesorii, nu vei avea probleme. Materiile in general sunt : Romana, Mate, Engleza, Franceza / Germana, Geografie, Istorie, Dirigentie, Sport, Religie (poti alege sa nu faci), Biologie, Chimie, Fizica, TIC (si info la mate info), Logica si Argumentare / Psihologie etc (depinde de clasa in care esti), Desen, Muzica, Latina etc (depinde de specializare, din nou, dar astea sunt cele mai comune).
Sper ca te-am ajutat.

| alexaaa20 explică (pentru rosessunflowersandlillies):

Mulțumesc din suflet pentru tot ce mi-ai spus și pentru că ți-ai facut timp să-mi explici atâtea! Mulțumesc pentru că chiar m-a ajutat sa înțeleg mai bine sistemul de acolo happy

| rosessunflowersandlillies a răspuns (pentru alexaaa20):

Cu mult drag. Daca mai ai intrebari imi poti da mesaj in privat si ma voi stradui sa te ajut. : )

| rosessunflowersandlillies a răspuns:

Mi-ai pus o intrebare in privat, insa cum sunt utilizator junior raspund aici. Aceasta este lista profilelor (si a specializarilor) (profilul nu influenteaza atat de mult posibilitatile la facultate, insa iti va fi mai usor la proba aceea de admitere) (in general cele mai comune si mai 'populare' alegeri sunt Umanul (mai simplu decat realul) si Realul):
A) Real: Mate-Info (exista si mate-info intensiv info; cred ca e singurul profil unde faci programare, la restul faci doar TIC; la sfarsit poti face un proiect pentru un atestat de informatica recunoscut in tarile UE; mult accent pe mate, info si fizica) si Stiinte ale Naturii ( mult accent pe biologie, chimie si fizica; ales pentru ca este mai echilibrat; in general cei ce merg la stiinte ale naturii o fac pentru ca vor sa dea la medicina / farmacie / etc, insa nu e musai)
B) Umanist: Filologie (mai mult accent pe limbi - romana, engleza si franceza sau germana, depinde -, istorie si geografie; din a 11a nu se mai face mate daca stiu eu bine; in general ales de cei ce vor sa mearga la litere / drept / stiinte politice etc; faci si latina multa) si Stiinte Sociale (in fiecare an de liceu, vei face o materie noua - logica, psihologie, etc - pe care se pune mult accent, istoria, geografia sunt importante, conteaza si limbile, dar nu la fel de mult ca si la filologie; ales daca vrei sa mergi la psihologie / drept / PR /etc, in general meserii in care comunici cu oamenii, incerci sa intelegi societatea etc)
C) Pedagogic: educator-învățător, educator-
puericultor (daca vrei sa te faci profesor, invatator)
D) Arta (se da proba ca sa poti studia la un astfel de liceu):desenator tehnic arhitectură şi design, tehnician tehnici artistice, instructor coregraf, instrumentist, instructor de teatru
E) Sportiv: instructor sportiv - fotbal, instructor sportiv - handbal, instructor sportiv - atletism, instructor sportiv - mozaic (mozaic in sensul ca nu se axeaza pe ceva specific, cum ar fi fotbal, atletism etc)
F) Teologic: preot (teologic ortodox), teologie romano- catolică, tehnician pentru tehnici artistice - patrimoniu
G) Tehnic: electronica automatizari, electric, electromecanica, mecanica, productie media, constructii, instalatii si lucrari publice, chimie industriala, tehnici poligrafice, materiale de constructii, industrie textila si pielarie, fabricarea produselor
din lemn
H) Servicii: turism si alimentatie, economic, comert, estetica si igiena corpului omenesc
I) Resurse Naturale si Protectia Mediului: industrie alimentara, agricultura, silvicultura, protectia mediului. Mai este si Colegiul Militar, daca vrei sa mergi in armata. (sunt mai multe in tara)

| alexaaa20 explică (pentru rosessunflowersandlillies):

Mulțumesc foarte foarte mult!
Tu la ce profil ai fost?
Ți s-a parut greu? happy

| rosessunflowersandlillies a răspuns (pentru alexaaa20):

Salut! Inca nu am mers happy. Insa informatiile sunt verificate (specializarile sunt luate de pe site-ul oficial al ministerului, iar celelalte ne-au fost spuse la clasa de catre profesori). Eu sunt in a 8a si ma gandeam fie la real, fie la protectia mediului. Insa daca inveti si ai interes pentru materiile importante nu ti se va parea greu.

| luoana5 a răspuns:

Sincer, la liceul meu am cateva fete in clasa care nu au facut niciodata scoala in Romania, dar s-au adaptat foarte bine si chiar au note mari. Atat timp cat vrei, nimic nu e imposibilwinking

| alexaaa20 explică (pentru luoana5):

Ok, asta mă încurajează puțin happy
Mulțuu :*

| luoana5 a răspuns (pentru luoana5):

PS: eu sunt la pedagogic si chiar e un liceu foarte bun. Nu cred ca ar trebui sa stai intr-un mediu care nu iti prieste, chit ca e invatamant de calitate. Romania chiar

| luoana5 a răspuns (pentru luoana5):

Are invatamant de calitate, fata de alte tari.

| alexaaa20 explică (pentru luoana5):

Si la liceu cum este programul? Adică de la cât la cât stai la ore?

| luoana5 a răspuns (pentru alexaaa20):

Depinde de zile. De la 5 la 7 ore pe zi. Noi avem discipline in plus fata de orice alte licee, cum ar fi practica pedagogica, introducere in pedagogie si metodologia curriculuimului, gramatica si comunicare. Colega mea, Eliza, s-a nascut in Italia, a invatat in Italia, a invatat 8 ani de zile in Italia si acesta e primul ei an de scoala in Romania, si totusi se descurca foarte bine.