| Nustiu54 a întrebat:

Buna! Am un teren apropare de casa, dar nu dispun de apa curenta acolo, nici fantana nu am, am mai încercat cu furtunul, însă nu este deloc presiune. Solul e argiloase, iar vara în lipsa apei crapă foarte rău. Am tot încercat în ultimii ani sa mai plantez niște flori, căci am o bancuta acolo si am amenajat puțin astfel încât sa arate bine. Problema e că nu mi se dezvolta asa cum trebuie, iar altele nu răsar deloc. Tot am încercat sa ma duc cu câteva găleți de apa în fiecare seara, însă pe zi se plosteau de tot. Aveți vreo recomandare? Am deja niște seminte de flori, dar nu știu ce sa mai fac sincer

Răspuns Câştigător
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Dificil.
Ai nevoie in primul rând să fie bine drenat, sa nu balteasca apa.
Apoi ai nevoie sa aduci materie organică. Poate faci compost in curte la tine (frunze, resturi etc) E ideal sa împrăștii compostul pe acel teren.
Ar merge cultivate plante târâtoare, care acoperă cu frunzele solul și păstrează umiditatea. Mă gândesc la pepeni, dar mai potriviți ar fi dovleci, castraveți.
https://www.stiriagricole.ro/......63167.html

3 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Baga nisip, o masina de nisip dar din ala cit mai grosier, nisip de constructii cit mai gros, apoi sapi incorporezi, asta ar fi metoda cea mai ieftina.
Dupa poti cumpara citiva baloti de turba de unde gasesti mai ieftin, pui pe teren si sapi incorporezi turba aia cu o freza cu ceva, dupa plantezi si ce mai vrei tu sa faci.
Daca solul este argilos, trebuie foarte mult nisip sa pui acolo.

Poti face un test simplu. Mergi unde nu este iraba, cu ceva o cazma sapi si iei o monstra de pamint, cam o cazma pe toata adincimea, amesteci il maruntesti, lasi eventual sa se usuce, apoi iei un borcan de sticla de ala de 800 ml si pui in el pamintul ala bine maruntit cam 1/3, umpli cu apa, apoi agiti bine cu un bat, cu o lingura sa se dizolve pamintul ala in apa, apoi lasi asa doua trei zile.

Pamintul se va aseza in staturi separate, nisip, argila, etc. o sa vezi astea la fundul borcanului. Apoi notezi cit % din ce s-a lasat este nisip, argila si ce mai depunde.

-Nisipul se va lasa la fund, va fi primul strat de jos
-Mâl se va depunde peste nisip
-Argila se va depunde peste mâl
-Materia organica va pluti, sau va ramane in suspensie.

Lasi 2-3 zile sa se depuna toate astea apoi privesti straturile.
Un sol bun ar trebuie sa aiba :
-45% nisip
-35% mâl
-20% argila.

-Daca ai 70% nisip, atunci solul ala este nisipos, ai o textura nisipoasa esti in regula cu nisip mai mult, poti adauga materie organica, compost, mranita, gunoi de pasari de vaca etc.
-Daca ai 70% argila, atunci solul este argilos, nu este bun, trebuie sa corectezi cu nisip.

Daca pui si turba, asta va retine apa mai bine, nu va trebui sa uzi asa de des.

Iti pot spune ceva si mai simplu. Dar trebuie sa cumperi ceva matriale.
Faci un fel de tipare din lemn scidura cit mai groasa lata daca intelegic e spun, faci ceva forme dretunghiulare inalte de 40-50 cm si le umpli cu amestec facut de tine.Cauti apamint de padure, amesteci turba, perlit, coaja de copac de la Dedeman, faci un amestec si torni in acea forma,. de cit vreio tu.

Deci faci forme de 1-2 m latime, si lungime cit doresti, lasi ingtre forme poteci sa poti merge, asta aer fi cea mai buna metoda. Poti pune acolo orice, si flori si legume, in general plante de astea anuale.
Facind asa cu forme vei pune doar acolo unde doresti tu nu toata suprafata.
Daca doresti sa pui fl; ori si alte plante toata gradina aia, atunci trebuie sa corectezi textura solului cum am aratat mai sus. faci test, vezi ce ai acolo argilos, sau de care, adusi nisp ari, sapi adinc incorporezi nisipul.

| Nustiu54 explică (pentru relian):

Mulțumesc frumos pentru răspuns! O idee foarte bună!

| minrest a răspuns:

Daca nu e strat fertil, degeaba ar fi apa. Daca ar exista sol fertil in comuna, care sa poata fi luat, de exemplu marnita facuta din deseuri cum ar fi boasca, sau balegar, sau din padure, cum am vazut ca exista in multe locuri, si ai pune un strat fertil, ar creste cate ceva si di umiditatea naturala. De ce cred ca nu e un strat fertile? Pentru ca crapa.