| AnielAn a întrebat:

Am un apartament nou, momentan nu a fost locuit si intampin o problema. Sunt la etajul 1 /3 iar sub mine, la parter este spatiu comercial. Am o terasa de 25 m patrati, fiind cea mai mare iar vecinii de sus au balconul mult mai mic decat mine, a mea vine si mai in exterior. Problema este ca patroana spatiului comercial doreste sa ma dea in judecata deoarece apa care curge pe terasa se infiltreaza in peretii spatiului comercial. Ce e de facut? Are dreptul sa ma dea in judecata? Apa nu ar putea veni si de la ceilalti vecini? Ce pot face?

4 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Ar trebui sa il dea in judecata pe dezvoltator, pentru ca el ia vandut spatiul fara sa il termine ca lumea. Altfel va trebui sa platesti izolarea terasei ca nu mai fie infiltratii si costurile pot fi mari.

| mihai69 a răspuns:

Are dreptul să dea în judecată pe cine vrea ea. O să chemați fiecare câte un expert judiciar care va stabili de unde provine infiltrația respectivă. Chestie cam grea, pentru că de obicei apa intră prin punctul „A", se prelinge pe diferite căi, apoi iese la iveală un nivel mai jos prin punctul „B".
În funcție de cât de „experți" vor fi oamenii ăia, vor putea stabili cu precizie punctul „A" și calea pe unde se infiltrează apa. Deși am oarece dubii, dar mă rog. Pe urmă, în funcție de rezultatul acestor expertize, te poate (sau nu) pune la plata unor daune și te va obliga (sau nu) la remedierea deficiențelor. Acum, dacă ești asigurat, chestia asta va intra în sarcina asigurătorului tău.
De asemenea, teoretic cel puțin, chestiile astea ar trebui să fie acoperite de garanție, dacă vorbim de un apartament nou.

| johnnny123 a răspuns:

Părerea mea este că e doar o amenințare ca să te forțeze să faci reparația pe cheltuiala ta. Te poate da în judecată, dar nu prea are și șanse de a câștiga. Din următoarele motive:

1) Este un apartament nou, în garanție, deci sarcina de a hidroizola terasa îi aparține dezvoltatorului, nu ție. Dacă patroana te dă în judecată, tu te poți întoarce împotriva acestuia. Fiind un cumpărător de buna-credință, ți se va da dreptate. La urma urmei tu ai cumpărat un apartament, nu ai cumpărat obligația de a aduce îmbunătățiri clădirii pe cheltuiala ta.

2) Nu este responsabilitatea ta să te asiguri că nu-i intră ei apă în spațiu. Nu ai semnat niciun contract cu ea prin care i-ai garantat acest lucru. Ai putea fi tras la răspundere numai dacă ai folosi acea terasă într-un mod necorespunzător, pentru care nu a fost proiectată (de exemplu dacă ți-ai pune pe terasă o piscină care s-ar sparge, sau dacă ai începe să faci găuri cu picamerul)

Oricum, nu ar strica să consulți un avocat înainte să faci orice altceva. Într-o oră îți poate explica exact ce variante ai la dispoziție.

Bula
| Bula a răspuns:

Constructorul are obligatia de a acorda 10 ani garantie pentru cladire, calculat de la data receptionarii tehnice, dar si anterior acesteia.
Contactati impreuna constructorul si obligati-l pe el sa remedieze situatia, definitiv, in caz contrar nu semnati receptia tehnica!
Daca nu rezolva problema in termen previzibil, atunci va puteti indrepta Directiei teritoriale de control si supraveghere ale constructiilor, care are "metode" cu care sa constranga constructorul.