| Catana_Alex_1998 a întrebat:

Salutare!
Am un apartament la parter, as dori sa construiesc balconul, cum îl au și vecinii de sus.
Ce legi îmi permit sa fac acest lucru? Cei de la primărie au zis ca nu se poate.
Terenul din jurul blocului se poate concesiona? Am înțeles ca e spațiu public.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se poate sa schimbi fatada blocului, prin adaugarea balconului, fara autorizatia de construire si aceasta se poate obtine doar de la primarie, desi primaria nu-i obligata sa ti-o acorde.
Autorizarea este prevazuta de L.50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, rep. in 2004, cu md. si compl. ulterioare.

Bula
| Bula a răspuns:

Problema este simpla:
NU SE POT FACE MODIFICARI IN STRUCTURA DE REZISTENTA al cladirii!
La construirea blocului, unde au fost facute balcoane (in extensia planseurilor de beton dintre etaje), se fac inchidere (cu sticla).
Daca la constructie nu s-a prevazut balcon, atunci nu se poate construi, fiindca structura de rezistenta lipseste.
La fel este si la parter: daca nu s-a prevazut balcon, atunci nu se poate deschide usa pentru balcon, fiindca este perete de rezistenta (sustinere al structurii blocului).
Din aceste motive, Primaria nu da acordul pentru construirea unui balcon.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu se poate face balcon, asa a fost schita blocului cand lau construit, tu nu ai voie sa faci altfel decat schema blocului, poti sa vinzi apartamentul si sa iti iei altul cu balcon la etaje superioare, parterul in general este fara balcon.

| johnnny123 a răspuns:

"Ce legi îmi permit sa fac acest lucru?"

Nicio lege nu-ți permite în mod explicit să-ți extinzi apartamentul construind un balcon pe un teren care nu-ți aparține.

Cei care-și construiesc astfel de balcoane ori o fac ilegal, ori obțin o formă de aprobare mai mult sau mai puțin dubioasă.

| Catana_Alex_1998 explică (pentru johnnny123):

Am înțeles ca se poate și pe cale legala? Am tot cautat pe internet dar nu găsesc legile respective.

| johnnny123 a răspuns (pentru Catana_Alex_1998):

Atunci întreabă acolo de unde ai înțeles asta. Eu ți-am spus că nu există nicio lege care să-ți permită în mod explicit să faci așa ceva, și este logic să nu existe. Acel bloc a fost construit într-o anumită configurație. Nu este normal ca fiecare proprietar să se apuce să-și extindă apartamentul după cum îl taie capul.

Singura cale legală ar fi să obții o autorizație de la primărie, pe care nu prea văd cum ai putea să o obții.

Dacă ar fi atât de simplu, atunci absolut toți proprietarii de apartamente de la parter ar vrea să-și extindă apartamentul. Poate unul vrea să-și facă un "balcon" de 25 metri pătrați, sau, de ce nu, pe toată suprafața curții blocului. Nu ar fi mișto?

| siriusblack98 a răspuns:

Nu ai cum. Si aprobarea scrisa de la primarie ar putea fi pusa sub semnul intrebarii in instanta daca te-ar da cineva in judecata. Why? Pentru ca atat in planul cadastral cat si in planul imobilului, acel spatiu este prevazut cu un anume numar de metri utili pe care tu l-ai face nonconform. Ar fi la fel de legal ca si cumpararea unui automobil cu 2 locuri pe care il modifici tu in curte intr-unul cu 4 locuri. Nu zic ca undeva in analele legii nu exista chichite de care un avocat s-ar putea folosi ca sa iti faca rost de aprobari dar ar costa prea mult dupa parerea mea. Poti incerca totusi sa vorbesti cu un avocat si sa vezi cam ce ar putea face pe cale legala. In ce priveste strict concesiunea spatiului primariei din fata blocului, crezi ca s-ar renta? Se poate concesiona, desigur, dar in cazul in care tu iti construiesti un balcon, vor spune ca nu ai aprobare de constructie pe acel petic de pamant si te vor obliga sa darami ce ai ridicat.