| andreeadidio a întrebat:

Imi puteti spune si mie cand se seamana samanta de lalele?(ma refer la semintele care se gasesc dupa scuturarea florii, nu la bulb)

1 răspuns:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!


"Inmultirea lalelelor prin samanta.
Se vor folosi pentru inmultire seminte deplin mature, pastrate in bune conditii pana la insamantare.
Recoltarealor se face manual, de la plante bine selectionate, cu putin inainte de deschiderea capsulelor.
Se seamana toamna, prin octombrie noiembrie, pe brazde afara, ingropand semintele si acoperindu-le cu 1-2 cm pamant bine afanat.
Este necesar sa se pregateasca un amestec de pamant usor, nutritiv, compus din: 1 parte mranita bine putrezita, 1 parte pamant de frunze, 1 parte nisip si 1 parte pamant de telina.
In timpul iernii, pentru a le feri de inghet, este bine sa fie invelite cu un strat usor de frunze.
In primavara, semintele, vor rasari, iar rasadul va primi toate ingrijirile, ca sapalugit si udat ori de cate ori va fi nevoie, plivit de buruieni, mulcit.
Bulbisorii se pot lasa in pamant, nederanjati 2-3 ani, insa cel mai bine este sa se scoata in fiecare an si sa se trateze ca pe ceilalti bulbi.

Obtinerea florilor este posibila numai peste 5 ani.

Semanatul se mai poate face si in ladite, cand este vorba de cantitati mici de seminte si soiuri foarte pretentioase.
Ele sunt cele obisnuite, care se folosesc si la semanatul celorlalte flori.
Amestecul pregatit se pune in ladite de 15 cm inaltime, pana la marginea de sus, iar deasupra se pune un strat de 1 m nisip spalat.
Semanatul semintelor in conditiile de sera se face in septembrie, octombrie, noiembrie si chiar in lunile de iarna, pentru ca ele sa fie supuse actiunii temperaturii coborate.
Numarul zilelor cu temperaturi coborate variaza in functie de soi si fara acestea semintele rasar in a doua primavara, dupa insamantari.
Pamantul din ladite se va mentine tot timpul vegetatiei umed si afanat.
In primul an de crestere plantele sunt foarte mici, asa ca este de preferat sa nu fie scoase din pamant.
Numai dupa cel de al doilea an de vegetatie, cand frunzele plantelor incep sa se usuce, bulbii se scot din pamant, se usuca timp de cateva zile si se pun la pastrare.
Toamna se planteaza in camp, tratandu-se in continuare ca cei proveniti din semintele semanate direct in camp." - SURSA :
http://ro.scribd.com/doc/118677879/Cultura-Lalelelor


Toate cele bune.