| ghimpeledincoasta a întrebat:

De ce se pune accentul pe izolarea exerioara a apartamentului? Nu ar fi mai indicat ca aerul cald sa ramana izolat in locuinta, decat sa incalzeasca peretii de beton?

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu, nu ar fi mai indicat si iti voi argumenta de ce. Din punct de vedere al schimbului de caldura, nu exista diferente semnificative, insa acestea apar atunci cand vorbim de functionalitate. Peretii functioneaza ca si un acumulator de caldura, ei vor avea o temperatura apropiata de cea a aerului din incapere, cu care va face continuu schimb de caldura, astfel incat temperatura aerului va oscila foarte putin. Altfel spus, nu pierzi caldura incalzind peretii de beton, caldura inmagazinata in ei se va intoarce inapoi in camera. De exemplu atunci cand aerisesti, peretii raman calzi, astfel incat imediat ce ai inchis geamul temperatura din incapere va ajunge imediat la normal. De asemenea, ai mai putin de suferit in cazul aparitiei unor defectiuni la instalatia de incalzire sau in cazul unei intreruperi accidentale de gaz sau de curent.
In cazul instalatiilor moderne de incalzire, care pornesc atunci cand temperatura scade sub nivelul setat si se opresc cand ajunge la acel nivel, izolatia la interior inseamna porniri repetate de scurta durata, iar ce exterioara porniri rare, de lunga durata. Pornirile repetate vor scurta durata de viata a contactelor electrice, a electrovalvelor, a pompei de recirculare samd. Pana si instalatia va avea mai mult de suferit, fiind supusa mai multor cicluri de dilatare-contractare.
Daca aceste avantaje nu ti se par suficiente, gandeste-te ce se intampla cand incalzirea este pe lemne. Cat timp arde focul, temperatura in casa va fi foarte ridicata, in momentul in care focul s-a stins, in scurt timp temperatura va scadea. Efectul este diminuat cand vorbim de o soba de teracota, dar poti sa iti imaginezi ca toti peretii casei tale sunt o soba imensa de teracota, care inmagazineaza caldura cedand-o treptat in camera.
Aceleasi efect va aparea si vara, cand schimbul de caldura este inversat.
Nu trebuie neglijate nici alte avantaje: izolatia exterioara nu "fura" din volumul si suprafata utila a locuintei, se poate locui in casa fara compromisuri pe intreaga perioada de desfasurare a lucrarilor, nu raman suprafete neizolate (pe grosimea peretilor perpendiculari pe peretele exterior), ba chiar si efortul este mai mic, eliminandu-se tinciul si gletul. Aparent tencuiala exterioara e mai scumpa decat zugravitul, dar cei care sustin asta uita ca la exterior se va finisa un singur perete, in timp ce la interior pentru un singur perete izolat se vor finisa inca trei, plus tavanul.
Bineinteles, atunci cand termoizolatia nu se poate realiza la exterior, nu exista nici o problema in a o realiza la interior. Indiscutabil termoizolatia este o investitie rentabila din orice punct de vedere, insa atunci cand ai de ales, este de preferata izolatia exterioara.
As mentiona si o exceptie: casele care nu sunt locuite continuu, ci doar ocazional (de exemplu in weekend) se recomanda sa fie izolate pe interior.

| Roby67 a răspuns:

Un raspuns foarte bun ai primit de la @Regis.
La noi se spune ca frigul, sau caldura trebuie sa ramana in afara casei.

| Roby67 a răspuns:

@Regis a spus "casele care nu sunt locuite continuu, ci doar ocazional se recomanda sa fie izolate pe interior.", asta din cauza sa se incalzeasca mai repede aerul din casa, sa nu trebuiasca incalziti si pereti.

| inginer a răspuns:

Da. Felicitari lui regis pentru raspunsul detaliat - are dreptate.

Răspuns utilizator avertizat
| adriangabor92 a răspuns:

Nu, izolare apartamentului este benefica iarna pentru ca este mai cald in apartament

| The Epic Fail Guy a răspuns:

Prin izolarea exterioara caldura din apartament se mentine in interiorul acestuia. Acest lucru se intampla si in cazul izolarii interioare.

Nu trebuie sa te gandesti ca se incalzesc peretii de beton ci ca aerul cald nu iese afara.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma pregateam sa raspund dar vad ca -regis - a dat toate explicatiile necesare, poate chiar mai explicit decit eram eu pregatit sa o fac... ( adolf )