Aia da, a dat cu motorina e bun si asa rau.Nucul oricum nu ar mai fi dat, dar omu voia sa fie sigur ca il omoara definitiv
Vrei sa arate gradina bine, dar tu nu te pricepi. Ce poti face? Sa angajezi un gradinar, altfel nu ai cum face sa arate bine.
Platesti pe careva care se pricepe, spui ce doresti sa faci acolo, cam asta ar fi ce poti face.
ierbicid, se scrie erbicid, si se citeste tot erbicid, nu cu i bine? E bun, trebuie sa accepti corectii asta daca vrei sa inveti cate ceva, daca nu accepti, atunci no sa inveti niciodata.
Tu vrei sa ai iarba acolo, sau doresti sa ai solul sapat? Trebuie sa stii ce vrei sa ai in acea gradina.
Cit de mare este gradina de spui ca ai fost atras de casa mai ales pentru gradina ei?
Are pomi, cum arata pomii, sunt toata gradina pomi, sau asa cate unu ici colo? Tu ce vrei sa ai acolo, toata cu pomi, doar o parte, nu merge asa ca vrei sa arate bine.
Depinde ce inseamna pentru tine bine.
In acele zone unde nu este iarba, nu cumva sunt locuri care erau sub nucul taiat de fostul proprietar? Trebuie sa stii ca sub nuc nu creste nimic, nici macar pirul nu creste, nucul produce o substanta numita Juglona, care actioneaza ca un erbicid asupra celorlante plante, nu le lasa sa creasca.
Ca urmare acele pete fara iarba sa nu fi fost zone sub acel nuc. Trebuie sa mai treaca ceva vreme ca juglona din sol sa dispara, apoi plantele vor putea creste si acolo.
Dar cum spun, astea sunt asa ce am intuit, nu stiu eu situatia ta corecta de acolo. Deci trebuie sa faci un plan, spui in spatele gradinii pun pomi, poti lasa cu iarba sau poti sapa solul acolo unde pui acei pomi.
In fata spre casa, poti face un solar micut, sa pui si tu ceva legume, daca spatiu iti permite.
Daca ai pomi, trebuie sa inveti sai ingrijesti daca vrei sa o faci singur, trebuie sa te documentezi, cum sai tai, cum sai stropesti, acele fructe ce spui ca ai greblat au cazut pe jos din cauza ca fostul na stropit, a pus acei pomi si multi cred ca aia e tot, plantezi si culegi, ei uite ca nu este asa, pomi nu-s arbori, trebuiesc ingrijiti, mai ales daca vrei sa le consumi fructele.
Daca pui pomi si lasi asa, atunci nu-i mai pune, fructe oricum nu vei manca, vor fi viermanoase, deci trebuie ceva cunostinte.
Dar internetu, rezolva, mai ales daca ai vointa si vrei sa ingrijesti tu. Gasesti video pe Youtube, unde arata pas cu pas ce sa faci cand, cum.
Eu in locul tau, as face o evaluare, citi pomi sunt, daca sunt ce iti place tie, daca sunt tineri, daca sunt asezati in locul potrivit. Trebuie avut in vedere ca pomii trebuiesc asezati cumva la rasarit, ca umbra lor sa nu cada spre vest, sa umbreasca alte plante mai micute daca sa zic pui legume cum am spus.
Trebuie sa stii cum este asezata casa, gradina, fata de punctele cardinale.
Dupa te apuci ori sa tai tot si sa refaci., ori daca is bine amplasati, doar ingrijesti.
Daca is bine amplasati, eu in locul tau as sapa toata gradina, o aratura, sau sapare adinca cit o cazma, va fi foparte bine venita. Poti pune si ceva gunoi, sau mranita daca ai, iar daca nu poti pune si ingrasaminte chimice.
Apoi poti semana iarba, dar asta depinde si la ce distante sunt plantati acei pomi.
Cum am spus trebuie o schita, casa la strada, strada N-S sau cum este, gradina lunga asezata de la E la V, sau tu stii cum.
Ce distante sunt intre pomi si etc. Vino cu toate detaliile astea apoi iti spun ce sa faci.
Asa degeaba pui iarba, daca pomi sunt desi iarba va dispare, nu creste iarba in umbra pomilor daca sunt desi, sau daca pomi sunt foarte josi cu coroana.
Livezi inerbate se faceau dar la cele clasice, adica pomi foarte mari, corana sus formata, lumina intra sub ei si iarba putea creste.
Cel mai bine este sa mentii terenul asa fara iarba, il mai sapi odata la 3 ani, daca cresc buruieni, alea sigur vor creste, le tai cu o masina daca ai suprafata mare, cand buruienile sunt mici, nu le lasi sa creasca pana la brau.
In primul rand, multumesc pentru sfaturi. La faza cu "ierbicid" promit sa ma corectez, dar ai si tu grija ca te-au batut cratimele cu 1-0
Nu ma refeream la faza cu ierbicid, ma refeream daca esti dispus sa inveti de la altii. Legat de cratime eu folosesc tastatura in engleza, asa ca nu prea stau sa schimb tastaturile, pentru ca folosesc computerul, nu scriu de pe telefon. Alta chestie, nu intocmim acte, nu suntem la scoala, ca urmare scrim cum ne este mai comod. Nu stau sa ma corectez, merg pe chestia ca daca chiar gresesc, oamenii is capabili sa priceapa ce scriu.
Cred ca ai observat ca scriu cu i din i si nu cu i din a, intelegi ce spun, scriu sunt nu sunt, merg pe sistemul vechi, mi se pare mai frumos mai curat, decat balariile astea cu litere schimbate, asezate care si cum, "sunt" pentru mine sincer suna ingrozitor ma zgarie pe timpane.
Daca vine asa cate un de asta parlamentar fugit de acasa si mereu schimbam cate ceva la fiecare 4 ani, unde am ajunge cu limba asta?
Trebuiau sa lase frate limba cum era, asta era durerea lor, totu era perfect, asta ramasese nerezolvata in tara asta dar asa se intampla cand unia ajung la putere, sa isi acopere incompetenta, se leaga de chestii aiurea, incearca sa arate ca fac si ei ceva acolo.
Cu ce ierbicid ai dat? Am și eu o grădiină invadată de buruieni și greu de tot scap de ele.
Nu stiu. Fostul proprietar a dat si nici macar nu a scapat de ele. Iarba tot creste insa are petice in care nu creste.
Arata foarte rau. Ma gândesc sa pun niste seminte. Mi-a spus doar ca a taiat un Nuc si ca sa nu-i mai creasca radacinile a dat cu motorina. Poate merge si pentru buruieni...
Arthurrrr întreabă: