| ds01 a întrebat:

Se simte diferenta conductivitatii termice dintre 0, 038W/mK si 0, 032W/mK? Are rost sa cumpar polistiren grafitat sau normal?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Se simte, dar nu ca si la preț. Astfel, in loc de 10 cm de 0, 38 ai putea pune doar 8, 5 cm de 0, 32, obținând cam același grad de izolare.
Producătorii se lauda si cu o durata de viață mai generoasa a polistirenului grafitat, eu unul insa m-as mulțumi sa trăiesc cat tine polistirenul simplu.

9 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Nu stiu cei ala polistiren grafitat, stiu cei ala normal, iar referitor la ce spui tu acea diferenta iar nu stiu daca e mare sau mica.

Te pot ajuta asa cu notari mai simple asa cum folosesc cei din America.
Ei noteaza conductoivitatea asta cu R si dau direct rezultatul pe produs.De exemplu pe o foiaie de polistiren scrie R 3 sau R 6, depinde de grosimea polistirenului.
Aceasta conductivitate termica sau ce scrie pe produs, trebuie sa stii daca acele cifre sunt ale produsului ori sunt pe cm in cazul sistemului din America este pe inch.
Eu iti pot spune aceste cifre, conductivitati pe inch, apoi tu vezi cum stab treaba.
Asta pentru ca nu iti poti face idee dupa cifrele astea cu 0. 038nsi etc.
-Polistiren normal -R = 4-5.5 /inch
-Polistiren extrudat (xps) -R=5/inch
-Polistiren expandat(EPS) -R=4/inch
-Poliisocyanorsate (ISO) -R=8/inch.

Nu am cautat sa vad de polistiren grafitat, desi nu cred ca grafitul ar fi asa mare izolator, ori nu stiu eu.
Ultimul ala ISO este de fapt spuma cu celule inchise sub forma de placi ca si polistirenul.

Avand valorile astea iti poti face idee cam ce poti folosi.Dar cand te duci cauti sa vezi si cat costa si masori grosimea, apoi afli valoarea acelui izolator asa cum este el la vanzare.

1inch =1.5 cm.
Faco calcul,vezi preturi,faci R asta,R=conductivitate termica,dar in America asa is date cum am aratat eu mai susei folosesc sistemul asta cu inch rahaturi, RO foloseste sistemu international.

Stai sa caut polistiren grafitat sa vad daca gasesc ceva.Ok am gasit, de fapt nu-i zice grafitat ii zice expandat, mai corect.

Ca urmare e mai bun polistirenul normal ca cel expandat, ma refer mai bun izolator, dar acum depinde de fiecare unde se foloseste.Ala expandat este bun pentru alte aplicatii,unde calci pe el si chestii de genul asta.
In cazul in care NU vrei sa izolezi de exemplu podele,sau sal pui sub ceva greutate, ori sa mai si mergi pe el, folosesti polistiren normal.
Daca vrei sa izolezi pereti, folosesti din asta normal.
Treb sa stii unde folosesti astfel incat sa cumperi ce trebuie, cei mai bun.
De exemplu nu poti folosi polistiren normal sa pui undeva sa calci pe el, se duce de suflet rapid laughing pe cand ala extrudat sau expandat poti calca pe el fara probleme.

Dar ca si conductivitate cel normal e mai bun.Acum tu alegi fctie de unde anume doresti sa-l folosesti.

| relian a răspuns (pentru regis):

Tocmai ca polistirenul simplu este mai bun izolator ca cel grafitat laughing, ala grafitat se foloseste sa izolezi suprafete pe care circula oamenii, podele, acoperisuri etc.
Dar ca izolator cel simplu izoleaza mai bine.In ce priveste durata de viata, eu cred ca ambele o duc la fel.Asta pentru ca au aplicatii diferite, pe cel simplu nu pasesti, nu apasa greutate chiar daca este mai putin dens.
Odata ce polistirenul asta simplu este acoperit, eu zic ca dureaza mai mult ca cel grafitat.

regis
| regis a răspuns (pentru relian):

Tu ai păreri proprii, adesea total opuse cu ale producătorilor.
Polistirenul grafitat nu se folosește la suprafețe pe care circuli, acela se cheamă polistiren extrudat. Coeficientul de transfer termic al polistirenului grafitat este mai mic decât al polistirenului simplu, deci cel grafitat este un izolator mai bun.
In privința duratei de viata, producătorii spun ca e mai lunga la cel grafitat, dar așa cum am spus, eu unul ma mulțumesc cu cat tine cel simplu. Bineînțeles ca discutam de aceeași aplicație, nu comparam mere cu pere, adică polistiren pus sub pardoseala cu polistiren lipit pe pereți.
Polistirenul simplu, acoperit, nu are motive sa dureze mai mult decât cel grafitat.

| relian a răspuns (pentru regis):

Eu am pareri propii asa cum sustii tu.Eu am cautat in America, deci nu in RO si nu am gasit nici un material care sa se numeasca asa polistiren grafitat, asa ca am cautat si la romani si am gasit ca de fapt se numeste polistiren expandat grafitat EPS iar acest EPS te asigur ca este mai slab izolator decat polistirenul simplu :)) cauta si tu la dedeman si vezi.

Eu iti las link, tu am vazut doara bati din gura, ai spus de la tine, ca nu stiu ce fabricant ar fi zis grafitat si povesti.Deci cand sustii ceva ar fi bine sa si arati, deci arata websitele unui fabricant de un astfel de polistiren si daca e cum spui tu, jos palaria, dupa recunosc ca nu is bine informat.

https://www.dedeman.ro/....../p/6017029

| relian a răspuns (pentru regis):

Iti las un alt website,iar tu poti cauta balamuc,eu am cautata dar nicaeri nu am gasit polistiren grafitat asa cum spuneti voi,singurul loc este acolo la dedeman unde este mentionat ca si Polistiren expandat grafitat, ce o fi ala habar nu am dar are acele initiale EPS iar aceste initiale asta inseamna, mai exact se scrie MEPS care inseamna -Molded expanded polystyrene, dar mai comun se gaseste cu initialele astea EPS.

Asa ca eu cand ma uitai la dedeman am vazut chestia asta EPS, unde pui ca si scrie polistiren expandat grafitat, iar in paranteze are EPS asta.
Iara EPS asta are valorile ce eu le'am aratat.Acele valori ce eu le-am spus pe aici,nu-s de la mine,asa cum sustii tu,alea sunt luate de la producatorii de materiale izolante din America.

Ca urmare daca aia spun prostii,atunci asta e,am spus si eu prostie,desi nu cred ca aia fac chestii de genul asta.

Iara daca vrei sa te convingi singur intra pe wikipedia, acolo sa gasesti toate materialele termic izolante, iar printre ele eu nu am gasit nici un polistiren grafitat asa cum spui tu si mai stiu eu cine.

Daca ai un website de la un producator ceva arata, eu is deschis, chiar vreau sa stiu, de ce nu.Nu am spus niciodata ca stiu eu de toate sau pe toate.
Eu ce am gasit astea sunt, cel putin despre polistiren ca sunt astea 3 tipuri
1-polistiren simplu cum spui tu
2-polistiren expandat low si high density (EPS)
3-polistiren extrudat low si high density (XPS)

Daca tu ai gasit si polistirenul asta grafitat, arata'ne si noua, sau cel putin mie, da un link ceva sa vad si eu.
Sincer ma facui foarte curios.
Eu iti mai als ceva linkuri sa vezi si tu, asta daca esti curios.

https://www.energy.gov/......-materials

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_insulation_materials

| relian a răspuns (pentru regis):

Sa scoti aburi pe gura si sa nu vedem si noi nu prea merge.
De ce tea's crede eu pe tine cand tu nu arati nimic? Uite eu am aratat, aia am gasit la dedeman si spune clar cei ala polistiren grafitat, spune ca este expanadat si bla bla si da si indicele ala acolo povesti.

Eu am spus ca polistirenul asta grafitata ce ziceti voi nu se foloseste la izolari din astea de pereti.Nu am spus ca nu ai putea sa folosesti, dar sincer nu prea vad rostu, atata timp cat este mai slab izolator ca polistirenul simplu.Eu asa am gasit,de acolo am dat datele alea,de la un fabricant din ammerica de polistiren.

Iara daca astia mint,atunci am mintit si eu laughing dar cum eu am incredere in ei, nu in romani cred ca au dreptate. Undei pui ca mai toate materialele astea au fost inventate, ori puse in prctica de americani, stai tu linistit ca romanii nu au facut nimic, ca si acum, is cam zero sa nu zic minus laughing

regis
| regis a răspuns (pentru relian):

Relian, nu trebuie sa crezi nimic. Nu am nici timp nici răbdare sa citesc tot ce ai înșirat aici si cu atat mai putin sa încerc sa te conving.

| relian a răspuns (pentru regis):

Atunci nu mai bate campiile tarii laughing cand faci o afirmatie, sau jignesti pe cineva, cum e cazul de fata, vino cu ceva dovezi, explicatii.
Tu vii ca un popandau, care in loc sa isi vada de raspunsurile lui se baga ca musca la ca...at total pe langa subiect,unde pui ca mai bati si gardurile.
Veziti de treaba ta,raspunsul meu este cel corect,iar daca careva vrea sa retina ceva bun,poate verifica.
Pe aici ar trebuie retinute,sau aprobate pentru postare doara raspunsurile bune,nu toti ca si tine care se dau mamri loviti, cunoscator, profesionisti.

De altadata daca ceva te depaseste., daca nu esti capabil sa cauti o informatie, nu te mai baga, vezi-ti de ciorba ta.

regis
| regis a răspuns (pentru relian):

Eu am dat informațiile necesare, le-am argumentat, scuze ca nu am timp sa îți citesc romanele. Si nici nu ma apuc sa îți fac eu educație.