| Cătă_Cătălin_2000_4NvW a întrebat:

Salutare am de făcut un acoperiș, și nu știu cata tabla sa iau ca vreau sa iau la bucata, lungimea e de 7.5 meti, și vreau sa îl fac în 2 ape adică iapa [grinda de la jumate va veni la 3.75m și înălțimea penti vreau de 2.5 m, intrebare e acum de cati metri va ieși o plasa?

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Vorbeste cu un tinichigiu, sa-l faca!
Altfel risti sa-l sufle primul vant mai puternic!

| relian a răspuns:

Fa intai acoperisul, ala se face din scinduri sau din scinduri si OSB, dupa ce l-ai facut, masori cit este de la streasina pana in virf si latimea, mergi si cumperi tabla, sau atunci vii si ne spui ce inaltime si latime are panta.

Asa din cifrele ce le dai, sa analizez, sau mai bine spus sa intuiesc ce ai vrut sa spui ai cam asa :

- 7.5 metri lungimea coamei sau a stresinei corect?
-3.75 m este jumatatea constructiei, de la mijloc spre stasina corect?
-2, 5 m ai vrea sa ai inaltimea acoperisului la tavan la coama corect?

Deci ai un triunghi dreptunghic la care cunosti cele 2 laturi catete si trebuie sa afli ipotenuza, adica lungimea pantei de la streasina la virful acoperisului corect?

Ai deja lungimea pe orizonatala a acoperisului ala de 7.5 mai trebuie latura care duce de la streasina la virf sa o afli, adica ipotenuza.

Faci dupa Formula :
c= √a²+b²

c= ipotenuza (panta acoperis)
a si b sunt catelele (Inaltimea 2.5 si latura de la mijloc la streasina 3.75)

Vei avea : c = √3.75² + 2.5²= √14. 0625 + 6.25 = √20. 3125 =4.51m

Deci toata panta acoperisului va fi de :
7.5 x 4.51 metri, vei avea o suprafata de aproximativ 33, 8 sau 34 metri patrati. Asta doar la o panta, la ambele pante vei avea 68 metri patrati.

Dar trebuie sa stii ce dimensiuni are o foaie de tabla, sa stii cate foi ai nevoie. Dar nu caculezi foile de tabla dupa suprafata acoperisului ca nu-i bine, foile de tabla trebuie sa si le suprapui putin, ca doar nu le lipesti.

Trebuie sa cauti toate dimensiunile la foile de tabla sa stii apoi pe care sa o cumperi.Pentru ca nu te apuci dupa sa tai tabla, sa pui din bucatele, daca pricepi ce zic.

Exemplu ai lungimea la acoperis, aia cum te uiti la el de la stinga la dreapta de 7.5 metri cum ai zis, sau cum banui eu cai fi zis tu.

Ce faci? Cauti si vezi foile de tabla cit de late sunt, daca ai latime de 1.2 metri, este un exemplu eu nu stiu cit is folile de tabla, dar sa zicem cas de 1.2 atunci cumperi 6 sau 7 foi de tabla, depinde cit se suprapun fiecare, foaia de tabla are acele nervuri, suprapui o nervura trebuie scazuta, cam asa faci.

Apoi Lungimea foii de tabla, avand in vedere ca tu o sa ai panta de cit am zis 4.5 metri, cauti si vezi sunt foi de tabla de 4.5 metri sau de 2.5 metri.
Daca sunt de 2.5 cumperi 2 foi de la stresina la virf ai 5 metri, dar cum le suprapui o sa fie numa bine. Daca sunt foi de tabla de 4.5 ar fi o idee,. dar ar fi buna de ar fi de 5 metri si cumperio doar o foaie de 5 metri de la streasina la virful acoperisului.

Deci trebuie sa stii tabla de cate dimensiuni este.

Acum ca stii acoperosul tau ca va fi 7, 5 metri stinga dreapta cum te uiti la el, si de 4.51 metri de la stresina la virf, spui vinzatorului de la materiale si ala iti va spune de care tabla sa cumperi de ce dimensiuni si cate foi vei avea nevoie.

Dar eu te sfatui, intai sa faci acoperisul si apoi la urma cumperi tabla, dupa ce stii dimensiunile exacte, poate mai iesi nitel in afara, se va mari suprafata.

Alt sfat fa acoperisul cun echer altfel tabla no sa vina bine, deci latura care urca de la streasina spre viorf sa fie la unchi de 90 cu latura streasinei si cu coama.

Daca nu te pricepi, chema pe careva sa te ajute, nu te baga ca iti prinzi urechile laughing

| NLS a răspuns:

Https://roofing-area-calculator.com/ro/doua-ape

Nu ai specificat Lungimea dorita a sarpantei (sau a casei).

Introdu lungimea "L" a sarpantei in prima caseta (nu introduci numai dimensiunea intre ziduri, ci socotesti si streasina),

introduci latimea casei "l" in a doua caseta (7.5 m... cu aceleeasi mentiune, introdu in caseta latimea dorita a )

introduci inaltimea "H" in ultima caseta (2 m, sau putin mai mult, daca sarpanta coboara de la nivelul placii de beton )

si afli suprafata exacta a sarpantei.

Apoi mergi pe pagina unui producator de tigla metalica (sau tabla cu modele, tu stii ce vrei sa folosesti, si vezi ce lungime de placi au ei, si ce latimi.

Nu poti calcula necesarul de tabla daca nu cunosti dimensiunile exacte.

Verifici foaia tehnica a tablei dorite si vezi pe ce distanta se suprapune in ambele directii (lungime si latime).

DACA foaia are 1.25m lungime si se suprapune 0.2m, asta inseamna ca ai acoperire doar 1.05 m pentru fiecare foaie.

La fel si pentru latimea foii.
DACA DE EXEMPLU foaia are 0.8m, dar se suprapune 0.15, ramai cu 0.65m latime pentru fiecare foaie.

Presupunand ca sarpanta are 10m lungime -->

imparti 10 m la 0, 65 si rezulta 15, 38, adica 16 table pe lungime.

Apoi imparti 3, 75 la 1.05 si rezulta 3.57, adica 4 placi pe inaltime.

DECI, ipotetic, daca dimensiunile casei si ale tablei ar fi cele presupuse...
ai nevoie de:
16 (pe lungimea casei) *4 (pe inaltime) * 2 (pentru 2 ape) table.
Adica 128 bucati.

NU te grabi sa cumperi pana nu stabilesti exact dimensiunea sarpantei.
NU am inteles daca acei 7, 5 m de care ziceai reprezinta latimea intre ZIDURILE EXTERIOARE,
SAU reprezinta latimea sarpantei.

IAR lungimea ai uitat sa o specifici. (am presupus eu ca e 10m, trebuie sa recalculezi cu lungimea exacta a sarpantei )