| Mosotti a întrebat:

A folosit careva Alluloza ca indulcitor? Da da, cum vi s-a parut? Mai ales daca cineva a facut dulceata veritabila cu ea. Mai ales doamnele interesate sa nu ia in greutate.

Ea este un inductior cu volum ca si zaharul doar ca nu face rau, are de 10 ori mai putine calorii decat zaharul nu face carii si nu urca glicemia. Cu volum adica nu are putere de indulcire de sute de ori mai mare ca zaharina, stevia.

Si spre deosebire de eritritol care e la fel de nepericulos, Aluloza nu da diaree, balonare si alte tulburari gastrointestinale.
Problema e ca zaharul costa cam 6 lei Kg, Eritritolul cam 50 si Aluloza cam 200.

Mai ales ca, cu ea poti face dulceata veritabila (faci siropul cu apa si aluloza si dupa ce se ingroasa pui fructele si mai fierbi ceva) cu putine calorii de ex in loc de 300/100 g iese cam cu 70, nu cristalizeaza ca eritritolul de dupa racire dulceata devine cristalizata ca zaharul adica nu iese bine.

8 răspunsuri:
| 1onurReal1 a răspuns:

în doze foarte mari poate da disconfort intestinal! Mosotti! balonare! Chiar și crampe! Mosotii happy Pentru unii! poate stimula totuși pofta de dulce, ceea ce face mai greu controlul apetitului! iar dacă este folosită constant în loc de orice "zahăr natural"! poate "păcăli"! puțin! organismul! Dar! dacă este folosită! în dulceață! făcută acasă cu membrii din familie! și cei dragii Mosotii! și cu echilibru!

Eu cred cu Adevârat, că este cea mai sănătoasă! și cea mai bună alegere! și chiar dăm dovadă! de grijă față de noi! și față de cei dragi nouă! Familia, prieteni! să poți face o dulceață! Adevărată! care să miroasă a copilărie! dar fără să te temi de glicemia sau de cântar!

| Mosotti explică (pentru 1onurReal1):

Poate da mult mai rar probleme gastro si mai putin ca Eritritolul pentru ca aluloza nu este un alcool al zaharului (poliol).

Asta cu stimularea poftei de dulce e o prostie pe care o tot zic astia, orice placere da dependenta, nu zaharul ca substanta in sine sau altceva, gustul duce da dependenta ca mai vrei, chiar daca e indulcit ceva si cu zahar, zaharina sau ce vrem noi.

Ca si orice gust bun, si cand te joci la calculator mai vrei daca-ti place.
De pacalit nu prea are cum, eu beau suc fara zahar din 2017 si nu am nici pe dracu, nu mi-a stimulat pofta de dulce mai mult decat o aveam inainte, nu mi-a dat foame, nu nimic. Insa nici nu m-a ingrasat ca alea cu zahar.

Astia spun tampenii cum ca organismul cand simte dulce asteapta si kcaloriile asociate, aiurea.
Sa vad si eu practic cu ochii mei cum scade hormonul satietatii leptina daca bem din ala si atunci cred, cum creste grelina care aia da foame, mai este si hormonul GLP-1 care daca e prea jos avem foame.

Se zic multe, oamenii cred orice ca nu stiu despre chestia aia.
Adica te duci la laborator, se masoara leptina si grelina, hormonul GLP-1 inainte pe nemancate, se bea sucul si apoi dupa un timp se iau iar analizele astea, si vedem daca e vreo modificare.
La mine nu a fost.

| 1onurReal1 a răspuns (pentru Mosotti):

Deși e mai blând decât alți polioli! Tot este un alcool! al zahărului, și organismul nostru nu-l procesează complet. Ce nu se absoarbe merge în intestin! unde bacteriile! fac "petrecere"! și rezultatul este un gaz, balonare, uneori chiar crampe!

Aluloza, în schimb, este o zaharidă rară! un fel de rudenie cu fructoza! dar corpul nu o transformă în energie MosotiihappySe absoarbe parțial, restul se elimină rapid prin urină, fără să fermenteze! Asta o face mai ușor de tolerat! și mulți oamenii! o simt exact cum zici tu Mosotiihappy Maestre! happy și mai este ceva una dintre cele mai mari confuzii moderne! Unii oamenii! cred că dacă simți gust dulce! creierul "așteaptă"! zahăr, iar dacă nu-l primește, te apucă foamea! Dar! corpul nu este atât de prost!

Are milioane de ani de evoluție în spate! nu se lasă păcălit de o gură de suc "dietetic"! Dacă ar fi așa, atunci oricine ar bea Cola Zero ar simți o foame de lup după cinci minute. Dar majoritatea oameniilor! nu simt nimic din toate astea! Maestre! Mosottihappy

| Mosotti explică (pentru 1onurReal1):

Prostia asta cum ca, corpul asteapta si kcaloriile asociate dulcelui o zic si unii medici din pacate.
Corpul nu asteapta nimic, intra dulce fara calorii, nu e nici o problema. El asteapta calorii doar daca nu mai are energie, abia atunci iti da foame, altfel nu.

Adica cere cand e nevoie, nu aiurea.

Aluloza nefiind alcool al zaharului nu prea da diaree, balonare si altele ca eritritolul, eritritolul se obtine prin fermentarea glucozei cu drojdii, aluloza se obtine prin modificarea fructozei, e cu totul altceva.
Dar si f scumpa, 200 lei kilu e enorm. In UE nu este aprobata ca indulcitor dar in SUA da.
Se comanda online, nu se gaseste la magazine/plafare ca eritritolul.

Are la Emag la 450 g dar la un pret nesimtit si anume de 380 lei kg daca socotesti la kil! Nu sunt sanatosi.
Asa de pe iHerb e mai ieftin.

| Solane a răspuns:

Tu faci reclama produsului?
Nu am auzit de el. Dar dulceata nu se poate face cu inlocuitori. Eventual folosesti alti inlocuitori pentru legare si asta pentru indulcire. Nț, prea multe chimicale.

| Mosotti explică (pentru Solane):

Asta e ca si zaharul doar ca sanatos, nu ai auzit de el dar auzi acum. Poate de eritritol ai auzit, si ala si ala sunt naturali, nu sunt chimici ca zaharina, aspartam, ciclamat si acesulfam K.

Am intrebat ca poate cineva a auzit si a probat.

Dulceata se poate face cu zahar sanatos cu volum, cei chimici sunt fara volum, pui f putin si indulceste cat mult zahar, cu astia nu poti face dulceata ca nu se leaga siropul unde fierbi fructele, poate de aia stii tu ca nu se poate face cu indulcitori.

Eritriolul nu merge ca am probat eu desi e cu volum deci trebuie sa pui destul dar Aluloza se spune ca nu cristalizeaza dupa racirea dulcetii. Daca cineva de aici ar fi probat, as fi aflat si eu cum a iesit.

Si e f bine sa spunem de eritritol si aluloza pentru ca nu se prea spune si lumea persista in zahar dar se mira ca se ingrasa si au probleme.
Indemn oamenii in general sa foloseasca Eritritol si Aluloza pentru ca nu fac rau. Eu mi-am luat ceva cutii cu eritritol, cutie de 1 Kg. Daca te uiti in cutie zici ca e zahar.

De fapt de eritritol se cam spune, se gaseste de luat.

Doar ca eritritolul consumat prea mult poate da diaree, celalalt nu prea. Astea sunt bune atunci cand avem nevoie de indulcitor cu volum ca si zaharul.
Mai este si Stevia care e tot naturala dar aia e tot fara volum, are putere de indulcire f mare si trebuie sa pui f putin.

Cand vezi pe Youtube toate retetele cu zahar, e clar ca lumea nu e prea familiarizata cu zahar sanatos.
Cum sa folosim altceva care nu da probleme daca nu suntem indemnati sa o facem?

Ca daca am vedea retete cu indulcitori naturali fie cu sau fara volum, lumea s-ar sesiza, ar fi incurajata inlocuirea zaharului cu celelalte.

Dar asa continuam sa consumam zahar, avem probleme dar nu suntem educati cu ce sa-l inlocuim, suntem educati sa renuntam la el si atat, nici asta nu merge! Trebuie inlocuit, nu scos si sa nu pui altceva in loc, ca daca scoti de tot putini aplica, daca ne plac dulciurile apai vrem si dulciuri, nu sa le eliminam. E bine sa nu ne faca rau.

| Solane a răspuns (pentru Mosotti):

Cred ca faci o confuzie acolo: cristalizarea. O dulceata cristalizta e comestibila, insa nu mai este placuta in gura.
Poate vrei sa spui coagulare? Adica sa se "lege" dulceata.
Nu vd de ce trebuie sa inlocuim zaharul. Sa- folosit sute de ani fara probleme. Problemele au aparut cand in el s-au adaugat diferite substante care ne afecteaza. Nu stiu ce se pune in zahar. Dar sarea de exemplu, are iod. Care, luat asa mereu, nu ajuta ci din contra deregleaza glanda tiroida. Sau, uleiul. De ce are adaosuri de vitamine? Iar noi nu stim de la ce suntem supraponderali.
Poare solutia nu ar fi eliminarea zaharului ci nealterarea lui cu alte substante. Dar lacomia din anumite industrii ne nenoroceste.

| Mosotti explică (pentru Solane):

Nu e nici o confuzie, tu cand pui apa cu zaharul se face un sirop, fierbi pana se leaga cumva, apoi pui fructele si mai fierbi ceva pana se leaga cum trebuie, apoi opresti focul si cand se raceste pui in borcane si e in ordine.

Eritritolul nu e higroscopic ca zaharul, nu absoarbe apa, nu se leaga siropul, iar daca pui fructele si mai fierbi (sau daca nu le pui) desi cand e calda apa e dizolvat eritritolul, cand se raceste se faca ca zaharul cristale adica cum era si eritritolul inainte de dizolvare.
Nu e comestibila! Aia nu e dulceata sa mananci un fel de zahar cu lingurita.

El se dizolva mai greu in apa, sa zic un 35 g in 100 g apa la temp camerei de un 25 de grade, zaharul cam 200 g in 100 g apa. Tu cand il fierbi pe domnul eritritol cu apa se dizolva ca lumea tot un 200 g la 100 g apa dar dupa racire scade rapid solubilitatea si iti ramane cam ca inainte. Deci nu face sirop vascos din pacate, deci nu iti iese dulceata.

Iti iese exact cum e zaharul cub, ce e aia?

Aluloza in schimb nu cristalizeaza si face siropuri groase, deci iese dulceata cu ea, nu am testat inca.

Zaharul trebuie inlocuit pentru ca are foarte multe calorii si foarte usor sarim calul si ne putem ingrasa, face carii daca nu te speli pe dinti imediat dupa consum, cine se spala la ora 13 ziua fiind in oras dupa ce a mancat ceva dulce?

Suntem supraponderali nu de la iod sau de la vitaminele din ulei ci de la kcaloriile in plus, atat. Ele vin majoritar din grasimi si carbohidrati hipercalorici gen zahar, glucoza, fructoza, sorbitol, maltitol, xilitol, lacticol, amidon (din orez, paste, cartofi, mamaliga si paine).

Plus ca de la zahar prea mult stimulam insulina mult si pe langa ingrasare pot apare si alte probleme, imbatranire celule prematur, ceva rigidizare vase (se inhiba din oxidul nitric), hiperinsulinismul prelungit cam asta poate sa faca.

Sa iti dau un exemplu:

100 g jeleuri facute cu zahar, au 77-85 % zahar si 350 Kcalorii/100 g, e f mult!
100 g jeleuri facute cu aluloza sau stevia au cam 40 kcal/100 g, nu stiumuleaza insulina, nu da carii si deci nici nu te ingrasi cu una cu doua.
Ce e o punga de 100 g? E un rahat, eu mananc 2-3 odata, si copiii nu-ti mananca 2-3 bucati, cand prind punga...o fac praf si mai ia una.

Cu eritritol daca le faci mi se pare ca nu merge, am vb cu cei ce fac Haribo in Germania si au spus ca s-a testat dar se farama deci probabil ca tot asa cristalizeaza.
Merge cu Stevia ca e mai ieftina dar unii zic ca are un gust putin amarui, mie nu mi s-a parut.

De aia daca folosesc Aluloza e mai buna pentru ca aia e 100 % ca zaharul la gust.
Insa in UE nu e aprobata inca, e in SUA.
Dar mie imi place si cu Stevia, am facut placinta cu mere si a iesit excelenta fara nici un fel de amareala.
Am pus din aia pura din plafar unde pui f putina, nu din aia care e in magazine cu 99 % eritritol si 1 % stevia.

Am facut cu mere si cu eritritol dar culmea n-a cristalizat in placinta, a iesit f bine.

Jeleurile, ursuletii Haribo ce au? Colorant, gelifiant, arome si indulcitor, zaharul si glucoza dau kcal alea multe.

Uite Nesquik cacaoa aia buna rau tare de pui in lapte, are 396 Kcal/100 g dar are 75, 1 g zahar!
75, 1 g zahar au 308 kcalorii, 75 g eritritol (aici nu cristalizeaza) au 18, 1 kcal stevia nu are mai deloc daca pui un varf de coada de lingura, iar 75 g aluloza au 30, 1
Se compara?

Eu imi fac 1 L lapte cu 85 g Nesquik si il beau odata rece, (mmmm dar bun e ), ai acolo 337 kcal din cacaoa aia.
in loc sa ai un 120.