DoarBogdan
| DoarBogdan a întrebat:

Acum ceva timp am citit intr-un blog ceva foarte interesant, si as vrea sa vad ce parere aveti si voi. Poate ati auzit, mai mult ca sigur despre acest lucru, dar am sa ii fac totusi un sumar aici.

Frica de a pierde.

Stiti cum prind vanatorii maimutele?
Vanatorul pune o piatra de marimea unui ou de gaină intr-o scorbura cu un diametru foarte mic. Maimuta il vede de la departare si cand vanatorul pleaca, ea de curioasa se duce sa vada ce este acolo. Maimuta baga mana in scorbura pentru a lua piatra, dar nu reuseste pentru ca diametrul este foarte mic si nu o poate scoate. Dupa vanatorul vine la maimuta si o prinde. Desigur, maimuta vede vanatorul, si poate sa fuga, dar nu o face, pentru ca nu vrea sa piarda piatra.
Dar ce nu vrea sa piarda? Un lucru care nici macar nu e al iei?

Asa este si la noi. Noi incercam in viata asta sa alergam dupa lucruri, sa le obtinem, dar de fapt noi devenim proprii nostri scalvi.
Noi suntem mai preocupati sa strangem lucruri cand de fapt noi incercam sa nu pierdem lucruri.

Daca ne e frica sa pierdem ceva, tot pierdem?
De ce sportivii care spun " nu am nimic de pierdut" obtin performante mai bune?
In viata asta, la care am ajuns toti acum, nu putem sa traim fara anumite lucruri?
Ar fi mai multe de spus...
Deci, dupa voi, ce parere aveti? Cum am putea scapa de frica de a pierde, daca intr-adevar ar fi asta o problema?

43 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, așa prinzi puiul de maimuță. îi pui o nucă într-un pahar cu gura mică. Bagă laba, strânge pumnul și rămâne cu palma blocată înăuntru. Nedorind să renunțe la nucă, e prinsă.
Așa se prin pești, așa se prind și oamenii.
Scapi de asta dacă ai un ideal al tău.
Anorganic, organic ( biologic, fiziologic) social, intelectual sunt nivelele la care trăim noi oamenii/
Și mai este unul, nivelul dinamic, al celui mai mare ideal al nostru.
Acest ideal trebuie să fie personal. Cum zice Isus. Să își ea fiecare crucea sa... Deci nu crucea lui Isu să o iei în spate, să ți-o asumi, să lupți, nu crucea de pe vârful bisericii, de aia are grijă popa, mitropolitul, ci crucea ta. Ea poate părea ciudată penrtru alții. Treaba lor. Când faci asta, când te adaptezi idealului tău dinamic, atunci devii maimuță bătrână și nu îți mai este frică că nu vei deveni niciodată... ce știu eu ce nucă din borcan îți lipsește.

| J0B0MAT a răspuns:

Sall.happy
Eu răspund doar pentru că ai sperat tu să răspund şi nu am vrut să te dezamăgesc.laughing)

| DoarBogdan explică (pentru J0B0MAT):

Zau asa laughing Si unde e raspunsul ala stiintific la care ma asteptam rolling on the floor

| J0B0MAT a răspuns (pentru DoarBogdan):

Ţi -am întrecut aşteptările.big grin

Deci acum... referitor la subiect? Nimic? laughing

Nimic.Nu ştiu dacă sau cum se poate scăpa de frica asta.De altele se poate scăpa, dar asta...
Şi eu am frica asta. Nu mă gândesc mereu că îmi e frică să pierd ceva sau pe cineva, iar asta o mai diminuează.

Tot puternica ramai laughing

Nuu.sad Când pierd ceva important sufăr mult.
Dar prefer să nu mă gândesc prea mult la rău, chiar dacă ştiu că e posibil să se întâmple.Îmi accept frica asta de a pierde, care îmi spune că acel ceva pe care mă tem să îl pierd e foarte important pentru mine. Şi e ok să fie aşa pentru că asta mă face să am mai multă grijă sau să dau ce e mai bun din mine.

Nu imi schimb parerea laughing
App: nu mai pui si tu nici o intrebare? happy

Nu ştiu... vrei tu neapărat?

Eh, daca nu e cu deranj?batting eyelashes

laughing Ok.

| R0R0 a răspuns:

Pentru ca probabil tinem la acel ceva.
Nu, eu nu pot scapa de frica asta.

| DoarBogdan explică (pentru R0R0):

Nici eu sad. Desi incerc.

| R0R0 a răspuns (pentru DoarBogdan):

Intrebarea e: Sigur vrei sa renunti la ea?

| DoarBogdan explică (pentru R0R0):

Corect... Si da. Cred ca as vrea sa traiesc mai independent asa. Fara teama de a pierde ceva.

| R0R0 a răspuns (pentru DoarBogdan):

Sa te simti mai liber... mai putin stresat.

| Idkidk a răspuns:

Pe ce blog ai găsit asta?

| DoarBogdan explică (pentru Idkidk):

De fapt sunt pe mai multe site-uri. Se gaseste usor pe internet ce am zis eu acolo. Uite unul : http://www.succesdublu.ro/7-pasi-de-a-scapa-de-frica-de-a-nu-pierde/

| Idkidk a răspuns (pentru DoarBogdan):

Da nu vrei sa pierzi ceva?

Nu este vorba despre mine. Dar asa... Vruiam sa aflu mai multe pareri despre asta.

| Idkidk a răspuns:

Mie chiar imi e frica sa pierd ceva, si nu pot scapa de frica asta.

Ce nu vrei sa pierzi?

Ar fi o poveste uriaşă.

Ascultam laughing

rolling on the floor Profu, dar eu nu mi-am facut compunerea, mai asteptati 5 minute?

| Florin_Chiba_1988 a răspuns:

Nu ştiu dacă vreodată vom putea scăpa de acea frică, de a pierde,... părerea mea este că trebuie să învăţăm a pierde! De ce? Pentru că şi atunci când pierdem avem de câştigat! Şi anume, câştigul poate veni sub forma de experienţă, de maturitate, de înţelegere. Este un necesar să ştii să pierzi, mai ales dacă eşti sănătos şi cu picioarele pe pământ, căci, hey, de vrem să recunoaştem sau nu sunt destui, poate prea mulţi care nici măcar astfel de rânduri, care ni se par banale nu au posibilitatea sau nu pot să le citească... şi da, sunt multe de spus!

| FrumusicaSufletista a răspuns:

Eu nu cred ca în acest sens este un medicament.Este unul din puținele lucruri în privința mea care nu are remediu.Eu consider ca pe acest lucru este și construita viață, pe frică de a nu pierde lucrurile.Deci dacă am înlătura această piatră de la fundament, ni-am dărâma pur și simplu. Dacă o persoană nu mai are frici ea nu mai este considerată om, ci robot. Frică de a pierde ceva sau pe cineva mă face om, căci de la frică se trag celelalte sentimente.Compard sentimentul simțit cu cel al fricii sau a fericirii înțelegem care este starea noastră. Sigur ai putea oarecum să te despărți de fricile tale, dar niciodată nu o să te poți lepăda de toate fricile.Eu am această frică de a mă trezi miine și să pierd totul și pe toți, sigur nu e bine să ne ascundem fericirea în persoane și lucruri, dar e ok să avem această frică, după părerea mea. Iarăși nu am făcut referire doar la tine ci și la toți oamenii de pe Pământ.

| DoarBogdan explică (pentru FrumusicaSufletista):

Da inteleg happy
Deci ce ai spus tu aici pot sa spun ca este un concept mult mai bun decat cel pe care l-am spus eu.
Mereu ai raspunsul potrivit happy

| FrumusicaSufletista a răspuns (pentru DoarBogdan):

Mersi happy

Ceva imi spune ca stiai si tu ca o sa imi dai raspunsul potrivit big grin

Pai îți spune corect instinctulhappy

happy Doar gandim la fel. Stiu la ce sa ma astept big grin

Da,corect.Dintr-un cuvînt noi înțelegem o frazăhappy Pare relativ amuzant și ireal happy happy

E uimitor happy
Exista in lumea asta niste ingrediente care impreunate dau un anumit gust.
In alta parte a lumii poate sunt alte ingrediente care dau exact acelasi gust happy
Intelegi ce vreau sa zic? Adica stiu ca intelegi.

Da, sigur ca inteleghappy, dacă nu o să înțeleg eu, apoi atunci cinehappy happy

^_^ corect happy

| BeardedSamurai a răspuns:

Foarte interesant, niciodata nu cred ca pierzi ceva, totul se transforma si primesti altceva in schimb, cum spune sportivul, primeste experienta.

| DoarBogdan explică (pentru BeardedSamurai):

Sportivul primeste victorie happy

| FataȘarpe a răspuns:

Daca ajungi sa te urasti indeajuns de mult pe tine insuti vei putea admira oamenii la care tii atat de mult si sa intelegi pe toata lumea, incat sa nu te doara ca esti ranit, ci sa te doara ca i-ai ranit pe ei cand te-au vazut ranit. Sa poti rani pe oricine nu placi fara resentimente. Ajungi sa reusesti sa te inchizi in tine, sa devii invizibil, pana dispari.

Frica de a pierde e un defect psihic, normal, al rasei umane, precum dragostea (reprezinta obsesie pura fata de un alt om, sau mai multi), ura(o combinatie de putina ciuda, amestecat cu incapacibilitatea de intelegere al altor puncte de a gandi, si esenta pura de ura ce e ceva primar neexplicabil), nevoia de apreciere(ce e din timpuri stravechi, toti apreciind zeii si vrand sa fie mai puternici decat ceilalti oameni), etc.
Ca sa nu mai ai frica de a pierde, trebuie sa pierzi ceva: umanitatea, fericirea, sau ceva ce ar trebui pierdut odata si odata, adica frica de a iesi din zona ta de confort.
Frica de a pierde, e ca frica de moarte, sau ca frica de necunoscut. Trebuie sa invingi placerea de a fi totul perfect, sa iesi din zona de confort si sa accepti ca pentru a castiga trebuie sa si pierzi.

Asa gandesc eu. Dar toti gandim altfel.

-with love, the snake soul girl

| DoarBogdan explică (pentru FataȘarpe):

Poate suna ciudat, dar imi place cum vezi tu lucrurile happy

| FataȘarpe a răspuns (pentru DoarBogdan):

Am 14 ani laughing. Nu ar trebui, inca nu sunt indeajuns de trecuta prin viata(desi pot spune ca sunt) ca lumea sa ma ia in serios.

| DoarBogdan explică (pentru FataȘarpe):

Si ce daca ai 14 ani? Mentalitatea ta este uimitoare crede-ma.