| ThinkpPink a întrebat:

as vrea sa aflu mai multe despre autism, toti ce stiti, orice informatie este bine venita, multumesc mult.

Răspuns Câştigător
| DeXxa a răspuns:

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica care se manifesta in prima copilarie, intre 1, 6 si 3 ani.

Autismul tipic face parte din tulburarile spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD) care includ diverse forme de manifestare ale afectiunii: de la autismul sever pana la sindromul Asperger (cei afectati de acest sindrom au limbaj, o inteligenta chiar geniala, dar manifesta deficiente de comunicare si socializare). Celelalte tulburari din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, PDD-NOS (tulburarea pervaziva de dezvoltare - nespecificata altfel sau autismul atipic) si autismul inalt functional.

Toti copiii cu TSA prezinta tulburari in trei arii de dezvoltare: deteriorari/tulburari la nivelul interactiunilor sociale, in comunicare si in imaginatie, deseori si printr-un repertoriu restrins de interese si comportamente (prezenta unui comportament inalt obsesiv, repetitiv sau rutinier). Fiecare dintre aceste caracteristici se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil/persoana cu autism.

Statisticile internationale realizate incepand cu anii ‘90 releva o incindenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii - potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta, fiind o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down s. a.

Autismul poate aparea in toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie si este de 4 ori mai intalnit la baieti decat la fete.

Desi cele mai mediatizate sunt cazurile de autism inalt functional sau de sindrom Asperger (vezi filmul Rainman), multe persoane cu autism au si retard mental. Totodata, ele pot avea si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn s. a.
Semne ale autismului

Comportamentele copilului sunt de fapt cele care anunta prezenta afectiunii, iar parintii sunt de obicei cei care observa manifestari neobisnuite. In unele cazuri, bebelusul pare diferit chiar de la nastere, nu ii observa pe cei din jurul lor, se concentreaza pe un obiect pentru o perioada lunga de timp, este foarte tacut sau foarte plangagios s. a. Primele simptome de TSA pot aparea insa la copii dupa o perioada in care au avut o dezvoltare tipica (1-3 ani). Copiii care au inceput sa vorbeasca, treptat isi pierd achizitiile verbale, devin retrasi, sunt autoagresivi, nesociabili etc.

Posibile semne ale autismului sunt cand un copil:

* nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni
* nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni
* nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani
* nu raspunde la nume
* isi pierde limbajul sau abilitatile sociale

Altele:

* are contact vizual redus
* nu stie sa se joaca cu jucariile
* alinieaza jucariile sau alte obiecte
* se ataseaza de o jucarie sau obiect anume
* are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.)
* nu zambeste
* nu raspunde la stimuli auditivi

1 răspuns:
| SkyFly a răspuns:

Salut! Recunosc faptul ca nu am multe informatii cu privire la autism, tot ce stiu e ca autismul e un sindrom sau o tulburare a creierului, tulburare in urma careia este afectat comportamentul si interactiunea cu ceilalti, e ca si cum persoana care sufera de aceasta boala traieste intr-o alta lume, in care nu percepe nimic din ceea ce fara de care noi nu am putea trai. E o boala destul de stranie pentru ca cei ce sufera de autism sunt aparent surzi.desi testele audiometrice au valori normale. Uite daca vrei sa citesti mai mult, doua site-uri: http://www.autism.ro/istorie.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Autismul/autismul_14
Sper ca am fost intr-o mica masura de folos:)
Pa, pa