anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TPU...am o problema:
La sfarsitul anului scolar, ma voi muta in alta tara.Nu stiu ce sa cred... Oare e spre binele meu? Categoric nu.Cum se face ca trebuie sa ma despart de toti prietenii mei,de verisori,practic,de tot, iar in acelasi timp sa pretind ca asta e spre binele meu? Nu mi se pare logic.Pur si simplu nu ma pot impaca cu ideea.Problema e ca eu nu sunt tocmai sociabila,abia imi dau drumul in fata unor persoane noi.Iar acum las totul in urma,merg intr-o tara noua si ma descurc cum pot, nu? Si ce daca voi fi total anti-sociabila.Cui ii pasa? Va spun eu:nimanui.Nimeni nu mi-a spus:"Crezi ca esti pregatita?" sau "Imi pare rau ca trebuie sa lasi totul in urma"
Tocmai incepusem si eu sa ma inteleg cu un baiat, stiti? Colegii mei incepusera in sfarsit sa ma cunoasca si sa ma accepte cu adevarat pentru cine sunt.
Nici limba nu o stiu...macar vorbesc engleza.
Am nevoie de o incurajare...sunt doar o pustoaica din gimnaziu.Nu stiu cum sa ma confrunt cu asemenea lucruri.In loc sa ma mai bucur de putinul timp pe care il mai am, stau cuibarita in pat si plang....Va rog.O alinare

Răspuns Câştigător
| SkyPilot a răspuns:

Poate sa fie spre binele tau. Totul depinde de felul cum accepti aceasta schimbare si cum reusesti sa obtii cat mai mult din ea. Vezi in amanunt alta societate (nu e acelasi lucru sa mergi ca turist sau sa traiesti acolo). Inveti o limba in conditii pe care altii nu le au. Ti se deschid ochii.
Pregateste-te sa tii legatura cu prietenii si rudele de acasa. Vorbeste cu baiatul, explica-i ce se intampla si ce simti. S-ar putea sa te sprijine si sa treceti impreuna peste perioada asta. Profita de timpul ramas sa iti mai faci cateva amintiri frumoase.
Sa stii ca dracul nu e atat de negru precum il vezi acum. Crede-ma ca stiu ce spun, eu traiesc in alta tara.

6 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Mergi la un viitor mai bun pe care Romania nu til ofera, macar sa nu fie Italia, Grecia sau Spania ca e viata grea pe la ei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Multumesc tuturor, mi-ati deschis ochii.Insa,tot de mine tine cum ma voi idescurca... speram ca va fi bine.

| frostxtq a răspuns:

Poti incerca sa te obisnuiesti cu ideea ca vei invata/cunoaste persoane noi, lucruri noi, traditii noi. Oamenii pe care ii cunosti si raman in tara, aici o sa ii gasesti, nu trebuie sa rupi orice legatura cu ei.

| anonim_4396 explică (pentru frostxtq):

Da,sunt constienta ca cei dragi vor ramane aici, dar imi vine greu sa ma impac cu ideea ca nu ii voi mai vedea in fiecare zi, ca nu le voi mai auzi vocea...

| frostxtq a răspuns (pentru anonim_4396):

Poti vorbi la telefon, pe skype..stiu ca nu e acelasi lucru, dar decat deloc, tot e ceva.

| ashlee a răspuns:

Nu este usor sa ne despartim de lucrurile familiare, mai ales daca in viata am fost legati permanent de glie si nu am mai locuit in tari straine.

Chiar daca la inceput este greu (sa stii, chiar si pentru adulti este o perioada de acomodare), vei vedea ca traiul intr-o alta tara iti va deshide noi perspective de viata si noi mentalitati. Vei vedea ca exista si alte obiceiuri, alte moduri de a gandi, alte comportamente. Este o experienta de viata interesanta.

Orice om, chiar si copiii, daca au cateva astfel de experiente de viata, se vor obisnui cu schimbarea si, la nevoie, vor fi capabili sa se mute in alta tara, si apoi in alta tara... si tot asa, in functie de oportunitati, pana la un moment dat cand vei vrea probabil sa te asezi undeva la casa ta.

Inainte de deschiderea granitelor europene, romanii au fost, in mare parte, o natie sedentara, care locuia toata viata intr-un singur loc. Multi dintre ei, inca mai sunt asa si nu cunosc mare lucru despre lumea inconjuratoare.

Totusi, datorita oportunitatilor de imbunatatire a conditiilor de trai, tot mai multi oameni se muta din tara in tara si inlocuiesc viata statornica/sedentara cu viata nomada. La fel sunt acum si polonezii, grecii, spaniolii, italienii, etc. Un dezavantaj e ca, in cele mai multe cazuri, nu poti avea casa ta personala, ci stai in chirie, asa ca nu iti poti personaliza locuinta exact ca pe o casa proprie. Totusi, exista si destule avantaje.

Cel mai important e sa fii langa parintii tai (bine ca nu au fost nevoiti sa te lase acasa, in grija altora). Prieteni iti vei face oriunde in lume daca dai dovada de amabilitate si respect (chiar si daca esti mai retrasa de fel).