Ambele sunt bune, probabil ai o inclinatie spre una din ele. Stiam ca examenul de admitere e din Limba si Literatura Romana. Dar as vrea sa iti spun ceva ce nu ai intrebat. Dreptul si in special magistratura este pentru oameni culti, mai e putin pana la vara, in vacanta (in vacante mai bine zis) citeste marile romane ale literaturii universale, evident cele pe care nu le-ai citit inca. Dumnezeu sa te ajute.
Se dă din gramatica limbii române și economie, n-are nicio treabă cu literatura.
Am inteles, multumesc mult pentru informatie.
Oricare e bun. Stiintele sociale te ajuta sa ai o privire d ansamblu asupra societatii, iar filologia iti dda acel plus in vorbire pe care trebuie sa il aiba cei care lucreaza in domeniul juridic. As inclina catre filologie.
Tu nici n-ai intrat la liceu da știi deja de vrei să devii peste mulți ani?
Nu te-ai gândit și ce nume o să aibă primul copil? Sau din ce fel de lemn vrei să-ți facă sicriul?
Este gresit sa stiu ce imi doresc? Nu vreau sa ajung in ultimul moment si dupa ce urmez un liceu de profil mate-info sa realizez ca nu mi se potriveste si ca vreau sa urmez o cariera pentru care era mai recomandat profilul filologie. Urmand ca mai apoi sa ma omor cu meditatiile si tot asa.Ma gandesc serios ce vreau sa fac peste multi ani pentru ca nu imi doresc sa fac o greseala pe care sa o regret.In concluzie, nu inteleg ce poate fi gresit in a-ti forma o idee despre ce drum vrei sa urmezi in viata inca din anii adolescentei.Stiu ce imi doresc si sunt dispusa sa indur orice pentru a ajunge acolo.Multumesc pentru ca ti-ai spus parerea cu sinceritate totusi.
Uite, hai să-ți spun o chestie. Am trecut și eu prin căcaturile astea. Încarcă să nu îți planifici viața pentru prea mult timp, va deveni mult prea plictisitoare. Imprevizibilul are și el rostul lui.
Stai liniștită, liceul pe care îl urmezi nu are nicio legătură cu facultatea pe care o faci și nici cu viitorul loc de muncă pe care o să-l ai. E aiuea oricum să faci sacrificii de acum pentru viitor. Să te gândești că după 4 ani de liceu și alți 3-4 de facultate, o să știi mai multe despre un domeniu. Ar fi aiurea săajungi așa. EXistenta ta va fi la fel de anostă și fără sens cum e a majorității oamenilor. Ar fi de căcat să freci atâția ani pe băncile școlii, doar cu gândul că o să ai un loc de muncă bun. Să înveți ca un hamal doar să poți munci. Că pentru asta fac toti școală. Să muncească pe cât mai mulți bani.
Dar știu cum e. Și stai liniștită, chair n-are legăturăliceul pe care-l faci cu facultate pe care o termini sau cu modul prin care îți vei câștiga existența după. Vei fi chiar surpinsă de ironiile vieții.
Eu am terminat un liceu tehnic. De vreo 2 orei am rămas corigent pe un semestru la istorie pentru că nu prea dădeam pe la ore că nu m-a interesat niciodată istoria. Și nici nu mi-a plăcut. După ce am dat bacul, cu 2 zile înainte de data limită pentru care puteai aplica la facultate, m-am găndit să dau la facultatea de istorie. Pentru că de ce nu. Am intrat acolo și am terminat-o. Și a fost chiar frumos. Dar în prezent mă interesează istoria la fel de mult cum mă interesa și în liceu. Adică deloc. Și niciun coleg de-al meu din grupă nu muncește în domeniu, Toți fac altceva. După facultate mi-am câștigat existența din scis. Apoi am devenit bucătar. Pentru că de ce nu. În prezent fac cu totul altceva.
Crede-mă, este cu totul lipsit de sens să vrei să te limitei la doar un domeniu și să-ți impui singură niște bariere care nu fac decât să te închidă profesional și să-ți dea iluzii care te țin în loc.
Viața oferă mult prea multe posibilități cu tot cu incertitudinile ei ca să vrei să te încui întrun singur domeniu și să-ți faci speranțe cu câțiva ani înainte când ai impresia că știi ce vrei să faci pe viitor. Și e mult prea riscant să-ți strici anii ăștia doar pentru a încerca să devii mai bună într-un domeniu, domeniu care nici măcar nu știi dacă o să se mai caute sau osăfie profitabil să lucrezi în el la momentul respectiv.
Prin 2005-2006 era nevoie de avocați și de oameni care să lucreze în sistemul juridic. Erau la mare căutare și se plătea bine. Majoritatea de atunci au intrat și au terminat dreptul, ferm convinși că vor prinde un loc bun. Ce s-a întâmplat de fapt? Hoardele de studenți care au ieșit proaspăt de pe băncile facultății erau mult prea mulți pentru locurile disponibie. S-au handicapat singuri făcând concurența mai acerbă și, unde era un loc vacant, ei au făcut să fie competiția de 10 pe un loc. Erau pur și simplu prea mulți oameni în domeniu. Majoritatea s-au reorientat profesional sau lucrau cot la cot cu oamnii ce n0aveau nici bacul dat, cu diploma de la drept agățată frumos în cui.
Crede-mă, chiar n-are rost să-ți faci aiurea planuri de genul. Nu-ți strica anii de tinerețe doar să ai ocazia știi în ce domeniu vrei să fii exploatată mai tâziu.
Nu conteaza profilul. Am prieteni care au terminat matematica-informatica si s-au dus la drept. Dar am si prieteni care au terminat filologia si s-au dus tot la drept.
La Bucuresti stiu ca se da examen la admitere. Dar la Sibiu, Brasov se intra pe baza de dosare, iti trebuie nota mare la bac ca sa intrii la buget.
Ca sa ajungi procuror e foarte greu, trebuie sa inveti extrem de mult. Gandeste-te bine ceea ce vrei sa faci.
In orice caz, mai ai timp sa te razgandesti. Pentru mai multe detalii:
http://www.drept.unibuc.ro/......s21-ro.htm
Multumesc Alabama.
Cu placere. Iti doresc succes!
Tin totusi sa te sfatuiesc sa optezi pentru Bucuresti.
Acolo si aveam de gand.Eu locuiesc in Bucuresti.Multumesc pentru sustinere si pentru sfaturi.
Oricand.
Neagracaceara întreabă: