| WallzRUp a întrebat:

Bună ziua/seara.

Mi se pare doar mie sau Brașovul îi plin ochi de moldoveni și de sudiști(mai ales)?
M-am dus dintr-un capăt al orașului în altul și, nu glumesc, m-am simțit ca într-un București mai mic.
Parcă nu era așa acum 10-15 ani, în prezent lumea mi se pare mult mai rece și trufașă aici.
Nu-mi mai dau seama care îi brașovean și care îi venit din Sud.
Dacă n-ai auzi limba maghiară vorbită prin oraș nici n-ai știi că ești în Ardeal.
Trist, altceva numai am de adăugat.

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Asta inseamna pentru tine Ardealul? Ca auzi limba machiara vorbita?

Da, supriza, lumea se misca. Tu esti scarbit ca vezi moldoveni in Brasov, Bucurestenii sunt scarbiti ca vad brasoveni in Bucuresti iar englezii sunt scarbiti ca vad bucuresteni la Londra, iar moldovenii sunt scarbiti ca vad nepalezi la Iasi.

Alte doleante mai ai?

5 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Din cate stiu Brasovul si tot ardealul e in Romania! Cum dracu sa ti se para normal vorbitul limbii maghiare in Bv? Ba chiar sa te intristezi ca se vorbeste mai mult romana? Serios? Tu stii unde traiesti? Stii ce cetatean esti? Si nu-mi spune ca esti maghiar! Vezi ce scrie in cartea de identitate daca ai uitat!
E ca si cum te-ai duce in Ungaria si te-ai intrista ca se vorbeste mai mult maghiara decat romana... laughing Inteleg eu ca ai fost obisnuit cu ceva dar ar trebui sa gandesti inainte sa vorbesti!

| WallzRUp explică (pentru lpavel):

Surpriză, există o minoritate maghiară în Brașov, încă, care vorbește limba maghiară + maghiari care mai vin pe aici cu treburi din alte localități, gen Sfântu Gheorghe sau Săcele.
Dacă auzi limba maghiară vorbită, clar te duce cu gândul la Ardeal, ei sunt de-ai locului.
Tu asta ai înțeles, că de ce se vorbește mai mult limba română în Brașov?! E un oraș cu o majoritate covârșitoare românească, nici nu mi-am pus întrebarea asta.
Vorbesc de faptul că marea majoritate a oamenilor(inclusiv tineri) din oraș vorbesc româna cu accent de sudist(mai ales) și de moldovean, și folosesc termeni precum vere, coa*e, etc.
Au adus năravurile cu ei, de asta mă simt ca într-un mini București de multe ori, oameni reci, trufași și agresivi.
Ei nu vor să se asimileze, ei vor să înlocuiască cultura din zonă cu a lor.
Cu alte cuvinte, s-a cam sudificat orașul ăsta.

| darrio2007 a răspuns (pentru WallzRUp):

Dacă nu-ți place, intoarce-te de unde ai venit in Brasov.

| PandaPixel99 a răspuns:

Da, orașul Brașov e plin de moldoveni, asta ți-o spun ca brașovean crescut aici, din familie de brașoveni. Mereu a fost așa, nu știu ce ți se părea ție mai diferit acum 10–15 ani. Majoritatea au ajuns aici odată cu mutările făcute pe vremea lui Ceaușescu, în blocurile alea comuniste. Și am văzut pe pielea mea cum e: am stat câțiva ani și în Codlea, într-un bloc unde cred ca eram noi singurii brașoveni.

Problema nu e că vin, ci că mulți dintre ei nu știu să se adapteze la viața de oraș. Poartă haine de firmă, își pun termopane și uși metalice, dar comportamentul rămâne același: gălăgie, scandal, certuri, bârfe, consum de alcool și multă violență verbală și fizică. Femeile nu sunt cu nimic diferite de bărbați la capitolul ăsta. Și mai e chestia aia enervantă, să iasă toți în fața blocului la bârfă, cu scaune și covorașe, de parcă sunt în curtea satului. Toacă semințe non-stop, aruncă cojile pe jos și apoi se plâng că e mizerie. Dacă le spui ceva, imediat se simt jigniți și sar la ceartă.

Nu zic, am cunoscut și moldoveni de treabă, dar, sincer, sunt mai degrabă excepții decât regulă.