| Mega30 a întrebat:

Care sunt petardele voastre (legale) preferate? ce ar trebui sa imi iau si eu?

Răspuns Câştigător
| Frank51 a răspuns:

Picolo corsar, sunt foarte multe în pachet și sunt ieftine. Astea ți le recomand.

23 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Absolut niciunele. Sunt oribile stresează animalele incredibil.

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Mega30):

Nu conteaza la cati km se afla animale.Tot sunt extrem de daunatoare.

Răspuns utilizator avertizat
| Hyperion7 a răspuns (pentru Mega30):

Prin poluarea fonică pe care o produc

Răspuns utilizator avertizat
| Hyperion7 a răspuns (pentru Mega30):

Din punctul meu de vedere?
Niciunabig grin

| dullcat a răspuns (pentru Mega30):

Scrie aici destul de clar cum :

https://www.moldova.org/......e-suferit/

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Mega30):

Doar pentru ca tu nu vezi consecintele, nu inseamna ca ele nu exista.Incearca sa te rupi de aceasta maniera ignoranta de a gandi.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Mega30):

,, Cum îi afectează pe oameni?

-Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor.

-Petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.

-Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.

-Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

De ce sunt periculoase pentru natură și mediul înconjurător?

Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale rămâne în aer pe o perioadă lungă de timp și se recombină cu alte elemente.

Expunerea la aceste particule descrise mai sus (particule cu dimensiuni sub 2, 5 micrometri) este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. În SUA, un nivel de peste 35 μg de PM 2.5 pe m3 este considerat periculos. Un studiu recent a demosntrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2, 5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Acest lucru echivalează cu a sta în aerul de la Beijing în zilele cu cel mai mult smog.

Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat au crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.

Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.

Ce impact au petardele și focurile de artificii asupra animalelor?

În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. Exemplu: în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii, moarte sau aflate pe moarte, după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. Locuitorii s-au speriat și au crezut că a început apocalipsa.

Un studiu din 2010 din Olanda a demonstrat faptul că păsările de apă se aruncă în zboruri la peste 800 m altitudine și rămân în aer timp de 45 minute (acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia irosită în acest timp îndelungat reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare). Extrapolând rezultatele la dimensiunea continentului european, studiul arată că milioane de păsări sunt serios afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion.

Gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător.'' - https://sppn.md/petardele-si-focurile-de-artificii/

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns (pentru Mega30):

Cred ca in secolul actual este inutil sa te bucuri/minunezi intr-un mod egoist de la niste sunete si lumini care au numai dezavantaje pentru toti.

Imagine cu dedicatie:

https://spiritualcleansing.org/......ke-It..jpg

| dullcat a răspuns:

Nu ar trebui sa iti iei nimic.

De citit:

https://www.moldova.org/......e-suferit/

| Simpatic a răspuns:

Singurele petarde care imi plac sunt cele care fac 'videochat', cele vin la locatia ta parfumate, aranjate si cu role play in cap

restul de petarde pe care le folositi voi copiii atomici vi le-as baga acolo unde nu patrunde soarele, la toti!
Nu va ganditi ca speriati oamenii batrani, alti copii si animalutele de companie care nu au nicio vina!

Anul asta sunt Grinch si daca prind copii de astia petardati le introduc petardele in fund de o sa fiu dat pe la tv!

Si da toate petardele sunt interzise conform legii, dar sa le multumim frumos VAMESILOR SI POLITISTILOR CORUPTI DE LA FRONTIERA ROMANIEI, PENTRU CA FAC POSIBILA ACEST LUCRU, adica permit in schimbul unor spagi intrarea in tara a acestor nenorociri!

Sa ne fereasca Domnu' de petarde si retardati!

| J0B0MAT a răspuns:

Cele pe care le dau specialiștii în locuri sigure departe de oameni, clădiri, animale.

| gabicoo a răspuns:

Alea de pe centură.

| ReddY25 a răspuns:

Nu am nevoie, au trecut anii de altădată

| Sophieka a răspuns:

De ce ai avea nevoie sa iti cumperi?

| Celdrept a răspuns:

Nu ne amendează daca dam cu petarde? Vulcanii că nu sunt așa de periculoși pentru oameni

| SydneyFunnelWeb a răspuns:

Lasă petardele și pune mâna pe o carte. S-o citești, nu să-i dai foc. Altfel, riști să ajungi cu ochii umflați la Urgențe, de la petarde sau de la un vecin.

Întrebări similare