E un fel de vrajeala.
Gen tu crezi ca esti bolnav de ceva boala.
Eh, eu iti dau o pastila care vindeca aceea boala.
Tu iei pastila respectiva, si stiind ca iei tratament te simti mai bine.
Insa in realitate, pastila respectiva nu are nimic aparte, e o simpla vitamina, iar tot "tratamentul" se afla in subconstientul tau.
Da. Te simti rau si iti dau o pastila ca sa te simti mai bine. Iti zic ca e nu stiu ce medicament care isi face efectul imediat si nu are cum sa dea gres. Tu te vei simti mai bine, chiar daca eu ti-as fi dat o pastila care nu continea nimic.
Un om crede în puterea ungerii cu mir, pentru vindecarea de boli.
Reține cuvântul - crede-.
El are cancer în fază terminală.
Medicii nu îi dau nici o șansă de vindecare.
El roagă pe un preot să îl ungă cu Sf. Mir.
El se vindecă.
Acesta este efectul placebo.
Cauta pe Youtube emisiunea lui maruta (are un canal). Ieri sau alaltaieri a fost doctorul Mihail si a explicat la un momentdat ce inseamna placebo, cu exemple, nu prea am fost atenta, dar ar trebui sa gasesti pe Youtube. E un medic foarte bun.
Pentru a se verifica cum reacționează organismul la autosugestie, se testează doua grupuri de pacienți, unuia i se administreaza un medicament care conține o substanță activa, iar celuilalt grup un "medicament" care arata identic dar care nu are substanța activa. După o perioada de tratament se verifica rezultatul testării. In anumite boli exista vindecări si in randul pacienților din grupul placebo numai ca nu atât de mare cat in grupul la care s-a administrat medicamentul ce conținea substanta activa. Cei din grupul placebo s-au vindecat prin autosugestie.