| RAY a întrebat:

Oare de ce?

Paradoxul din belșug : Paradoxul abundenței (blestemul resurselor) se referă la paradoxul potrivit căruia țările și regiunile cu o abundență de resurse naturale, în special resurse neregenerabile, precum minerale și combustibili, au o tendință de creștere economică mai mică și rezultate mai slabe de dezvoltare. decât țările cu mai puține resurse naturale.

5 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Normal, e logic si simplu! Ca aia iau bani pe resursele moca, ceilalti trebuie sa faca industrie, sa produca sa dea din coate, ca nu au alta sansa. Dar aia cu petroale, gaze, carbuni, turism, ce rost are sa se mai munceasca sa faca industrie si altele, sa produca, sa exporte?! Iau de la altii tot. Eu daca am petrol sub curte, mai cumpara apartamente sa inchiriez? Sa fac bani asa? NU, export petrolu, vine banu si atat. Altfel daca am 1 milion de euro, ca sa nu ii pape inflatia, si sa nici nu iau dobanda cum e acum, cumpara ap sa le inchiriez, bataie de cap, risc chiriasi, etc etc. Asa daca am un milion mosteniti ca si in primul caz, iau altele milioane din mocangeala.

| LPCTSTR a răspuns:

Pentru ca oamenii sunt lacomi si gandesc numai pentru persoana proprie, interesul asta fiind acordat numai pe perioada existentei lor deci fara sa aiba o perspectiva de viitor.
Daca e sa vorbim de Golful Persic si deschiderea tarilor cu conducatori nehaliți la el, incidental sau nu apare mentalitatea de mai sus: *ton arabesc/iranian* "daa ce vrei tu de la petrolul meu?! Cum? Catelul nu mai are friptura sa manance? *sunet de sabie scoasa* Te duci acum si tai vaca unui sclav si-mi aduci friptura penteu cățel, PRONTO!"
Poti si tu sa-ti imaginezi cum peocedeaza imbecilii in mediul lor natural stand frumos la TV stiind ca stau cu kurul pe o mina de haur iar viitorul lor, nu al tarii sau al vecinului, al lor si al urmasilor lui este garantat asigurat.

| minrest a răspuns:

Foarte pe scurt, resursele produc venituri pentru anumite categorii, care astfel castiga o mare influenta in stat si opresc ascensiunea categoriilor productive, cum ar fi managerii intrprinderilor industriale si a muncitorilor industriali calificati. Deasemenea, resursele naturale produc venituri pentru stat, asa ca statul nu mai are nevoie de democratie, nu are nevoie ca economia sa functioneze bine, banii ies literalmente din pamant.

| Alexandrionelu a răspuns:

Sunt ca niște copii, mici, slabi dar bogați, ținte perfecte pentru smecherii mari și tari.

| lorix a răspuns:

E mai vechi video-ul. Omul s-a dus, dar vorbele sale au ramas.

https://youtu.be/BGwJA6256lY