| sabin89 a întrebat:

"Rea-vointa se afla la baza..." sau "Reaua-voință se afla la baza"?

21 răspunsuri:
| foxsilver a răspuns:

Ambele forme sunt corecte.
In prima varianta avem subst.+adj in forma nearticulata, iar in a doua varianta avem forma articulata prin declinare. Pentru ca adj. se declina impreuna cu subst.

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

Crezi ca va disparea pana la urma cratima aia? Daca avem "bunavointa", de ce nu am avea si "reavointa"?

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

Pai, 'bunăvoință" se poate scrie si cu cratima. Adica "bunavointei lui' sau " bunei lui vointe ", punand cratima in loc de " lui ".
Farmecul limbii romane!
Candva am vrut sa caut informatii despre existenta cratimei si in alte limbi, dar m-am luat cu treaba si am uitat.
Sper sa lamuresc problema asta, candva.

_

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

Ok., inteleg cum zici. In prima varianta eu am lasat adj. nearticulat (rea), in timp ce subst. l-am pus articulat (voința, nu voință). Si tu ai spus ca asta ar fi gresit. Posibil sa ai dreptate.

| minrest a răspuns:

Trebuie sa te gandesti si la logica frazei. Strica vointa in sine, faptul ca exista o vointa? Nu, ci faptul ca e rea. Deci, pe caracterul rau al vointei trebuie sa punem accentul si atunci articulam: ''reaua vointa''.

| sabin89 explică (pentru minrest):

...si in cazul asta cred ca apare asa cum l-ai scris tu; deci fara cratima.

| Hammurabi a răspuns:

A doua varianta e cea corecta.

| sabin89 explică (pentru Hammurabi):

Ai putea da si o explicatie? De ce?

| Hammurabi a răspuns:

Deoarece e articulat : "reaua-vointa se afla la..."
daca e nearticulat : " el a dat dovada de rea-vointa."

| sabin89 explică (pentru Hammurabi):

Pai stai, prima varianta scrisa de mine este "rea-voința" (deci articulat); nu "rea-voință" (nearticulat).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Reaua vointa". Adjectivul preia articolul hotarat al substantivului, fiindca este antepus.Sau te poti gandi la forma de dativ/genitiv, care este "relei vointe"

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Reaua-vointa,relei-vointe**cu cratima

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

"Datorită rea-voinței se intâmpla lucrurile astea..." Parca suna mai bine decat "Datorita relei-voințe" happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Poate,dar corect e "relei".

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare