Deoarece e articulat : "reaua-vointa se afla la..."
daca e nearticulat : " el a dat dovada de rea-vointa."
Cred ca nu m-an facut inteles. Adjectivul - rea (nearticulat), reaua (articulat). Substantivul - voință (nearticulat), voința (articulat. Deci, observi ca atat adjectivul, cat si substantivul pot avea formă pentru nearticulat si forma pentru articulat. In prima varianta scrisa de mine, este articulat substantivul (voința); in varianta a doua e articulat adjectivul (reaua). Deci ambele forme au ceva articulat. Problema se pune: ce trebuie articulat - substantivul sau adjectivul.
"Datorită rea-voinței se intâmpla lucrurile astea..." Parca suna mai bine decat "Datorita relei-voințe"
Ambele forme sunt corecte.
In prima varianta avem subst.+adj in forma nearticulata, iar in a doua varianta avem forma articulata prin declinare. Pentru ca adj. se declina impreuna cu subst.
Pai, 'bunăvoință" se poate scrie si cu cratima. Adica "bunavointei lui' sau " bunei lui vointe ", punand cratima in loc de " lui ".
Farmecul limbii romane!
Candva am vrut sa caut informatii despre existenta cratimei si in alte limbi, dar m-am luat cu treaba si am uitat.
Sper sa lamuresc problema asta, candva.
_
Trebuie sa te gandesti si la logica frazei. Strica vointa in sine, faptul ca exista o vointa? Nu, ci faptul ca e rea. Deci, pe caracterul rau al vointei trebuie sa punem accentul si atunci articulam: ''reaua vointa''.