| sabin89 a întrebat:

"Rea-vointa se afla la baza..." sau "Reaua-voință se afla la baza"?

21 răspunsuri:
| Hammurabi a răspuns:

A doua varianta e cea corecta.

| sabin89 explică (pentru Hammurabi):

Ai putea da si o explicatie? De ce?

| Hammurabi a răspuns:

Deoarece e articulat : "reaua-vointa se afla la..."
daca e nearticulat : " el a dat dovada de rea-vointa."

| sabin89 explică (pentru Hammurabi):

Pai stai, prima varianta scrisa de mine este "rea-voința" (deci articulat); nu "rea-voință" (nearticulat).

Răspuns utilizator avertizat
| sabin89 explică (pentru HummingMarine):

Cred ca nu m-an facut inteles. Adjectivul - rea (nearticulat), reaua (articulat). Substantivul - voință (nearticulat), voința (articulat. Deci, observi ca atat adjectivul, cat si substantivul pot avea formă pentru nearticulat si forma pentru articulat. In prima varianta scrisa de mine, este articulat substantivul (voința); in varianta a doua e articulat adjectivul (reaua). Deci ambele forme au ceva articulat. Problema se pune: ce trebuie articulat - substantivul sau adjectivul.

NOname
| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Cu adjectivul articulat sună foarte aiurea. Votez pentru substaniv!

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Reaua vointa". Adjectivul preia articolul hotarat al substantivului, fiindca este antepus.Sau te poti gandi la forma de dativ/genitiv, care este "relei vointe"

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Reaua-vointa,relei-vointe**cu cratima

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

"Datorită rea-voinței se intâmpla lucrurile astea..." Parca suna mai bine decat "Datorita relei-voințe" happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Poate,dar corect e "relei".

| foxsilver a răspuns:

Ambele forme sunt corecte.
In prima varianta avem subst.+adj in forma nearticulata, iar in a doua varianta avem forma articulata prin declinare. Pentru ca adj. se declina impreuna cu subst.

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

Crezi ca va disparea pana la urma cratima aia? Daca avem "bunavointa", de ce nu am avea si "reavointa"?

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

Stai putin!
In prima varianta ai scris gresit, si m-a indus in eroare pentru ca subst. "voință" poate avea forma articulata "voința" doar neinsotita de adj. Ex: vointa fiecaruia.
Si atunci, ori le articulezi pe amandoua, ori deloc.

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

Pai, 'bunăvoință" se poate scrie si cu cratima. Adica "bunavointei lui' sau " bunei lui vointe ", punand cratima in loc de " lui ".
Farmecul limbii romane!
Candva am vrut sa caut informatii despre existenta cratimei si in alte limbi, dar m-am luat cu treaba si am uitat.
Sper sa lamuresc problema asta, candva.

_

"Si atunci, ori le articulezi pe amandoua, ori deloc." Ce sa inteleg de aici? Ca e buna numai varianta a doua?

Ok., inteleg cum zici. In prima varianta eu am lasat adj. nearticulat (rea), in timp ce subst. l-am pus articulat (voința, nu voință). Si tu ai spus ca asta ar fi gresit. Posibil sa ai dreptate.

| minrest a răspuns:

Trebuie sa te gandesti si la logica frazei. Strica vointa in sine, faptul ca exista o vointa? Nu, ci faptul ca e rea. Deci, pe caracterul rau al vointei trebuie sa punem accentul si atunci articulam: ''reaua vointa''.

| sabin89 explică (pentru minrest):

...si in cazul asta cred ca apare asa cum l-ai scris tu; deci fara cratima.

Întrebări similare