Buna
Eu zic sa te mai gandesti.
In ziua de azi, banul desparte familii/frati ce sa mai zic de prieteni?
Daca este suma mare, ar fi bine sa face-ti un acord inscris.
Eu am tras pe seama asta si la urma a dat replica.
"Dar ce draga, ai ramas in acei bani? daca m-ai imprumutat, inseamna ca nu aveai nevoie de acei bani"
Asa ca, masoara de 10 ori, si ia decizia ce-a mai potrivita.
O zi buna sa ai si
Sarbatori fericite
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si am luat decizia s-o ajut pe prietena mea sa isi achizitioneze masina mult visata.In octombrie 2016 o sa va dau de veste daca mi-am recuperat suma.Va multumesc si sarbatorii fericite!
Eu nu imprumut sume mari de bani nici la familie si nici la prieteni.
Daca si pe strada are cineva nevoie de 1 leu sau 50 de bani ar fi cam... sa nu ii ajuti.
Dar cand e vorba de sume mari de bani trebuie sa te gandesti la 2 lucruri.
1- Daca ii dai bani, acea persoana o sa tii dea inapoi? de unde face ea rost sa iti dea inapoi?
2- Ai nevoie de banii aia sau nu? daca la tine cu 100 de lei sau fara 100 de lei e tot aia atunci poti sa ii imprumuti... daca depinzi de banii aia eu zic sa nu ii imprumuti ca nu are rost... nu esti tu vinovat / vinovata ca acea persoana are nevoie de bani.
Soo... ca o concluzie, daca vrei si ai posibilitatea ii dai, daca nu vrei si nu ai posibilitatea nu ii dai. Ce rost are sa te complici atat? nu are acea persoana niciun drept sa iti ceara un ban sau sa ii dai tu ceva, nu esti tu vinvoat / vinovata ca are ea nevoie de bani... mai ales cand vine vorba de sume mari
Are un serviciu bine platit si are de unde sa mi returneze si mie luna de luna timp de 10 luni banii pe langa rata ei de la banca pe care a facut-o pe 5 ani jumate cu toate astea ii ai ramane si ei banii in plus.Si nu am nici un plan ii viitorul apropiat cu banii aia ca sa ii investesc in ceva. Vorba ei "tot stau degeaba in cont asa ca o pot ajuta pe ea".
Da si eu i-am imprumutat si cand le bateam apropo dupa un timp ca imi trebuie banii ziceau ca nu au nici ei si mai ziceau ca nu am plecat eu din oras si nu mi-am recuperat banii.
Cunoscutii mei sunt oameni mai seriosi
Ma bucur pentru tine ca ai asa prietenii seriosii si pentru ei ca se pot baza pe tine la nevoie.
Dacă o cunoști de mult timp și nu ți-a trădat încrederea și consideri că merită atunci da.
Dar poate apela oricând la bancă, să nu zic că oameni insistenți sunt cam delăsători, dar depinde de experiențele pe care le-ai avut cu acea persoană.
Ca răspuns la prima întrebare eu nu dau deoarece nu am prieteni de încredere
Tu decizi dacă merită sacrificiul și dacă îți va rămâne recunoscătoare
Are salariu cat de cat bunicel si cu salariu ei a putut sa-si ia credit la banca un pic mai mare si o masina noua costa mai mult decat una la mana a 2 a.Nu mai avea si ea banii pentru zile negre pusi departe si nu ii ajunge cu creditul doar si nici masina ei a veche inca nu a vandut-o si saptamana asta o vrea pe a noua sa si-o achizitioneze
Asa este si vorba ei "daca aproapele nu te ajuta cine sa te ajute? un strain?".O s-o ajut pana la urma ca si ai mei parinti mi-au zis ca daca pot sa ajut atunci sa ajut ca nu stim cand o sa-mi vina si mie randu si o sa am nevoie de ajutor.(sper ca in curand sa nu am nevoie de ajutor) dar nu se stie niciodata...
Pai da ca nu se stie niciodata.Dar ma gandeam sa facem noi doua un contract ca nu se stie niciodata.(pana la urma ii o amica si nu este ruda sau cineva din familie).Ca asa mai am o siguranta ca ea zice oral ca imi da banii in 10 luni macar sa am eu o dovada scrisa. Daca ii propun asa ceva so supara pe mine oare?
Eu zic sa nu mai dai in viata ta bani cu imprumut. Motiveaza si tu ca iti trebuie pentru ceva ca nu ai. te descurci
Eu zic sa o ajuti, insa mai intai gandesti situatia ta financiara si daca in viitorul apropiat 1-2 luni nu ai nevoie de acei bani, ca sa nu realizezi ca dai si ramai fara.
Te sfatuiesc sa imprumuti doar persoanelor in care chiar crezi ca poti avea incredere, si eu ma imprumut/ imprumut pe altii, insa maxim 5-6 prieteni pe care stiu ca ma pot baza.
Inteleg ce spui, insa uneori sunt de parere ca ar trebui sa o dam in nesimtire sa zic asa, cand vine vorba de a imprumuta sume mari de bani, trecand peste incertitudini.
Totusi un apropo la ceva 5-10% ar fi ceva fiindca de bine de rau tu nu ii pui sulita in coasta sa iti dea bani in data de sau sa fie vreun mare risc pentru ea.
Parerea mea e sa o ajuti daca ai patit asa cu anumiti prieteni nu inseamna ca toti sunt la fel.Este mai bine sa iti para rau de ce ai facut decat de ce nu ai facut
Asa este nu trebuie sa ii bag pe toti in aceeasi oala.Nu toti sunt la fel.
Am dat in trecut si trebuia sa stau sa fac eu pe tiganul sa le aduc mereu aminte ca trebuie sa imi dea banii asa ca numai fac prostia asta vreodata.
Stiu cum este ca si eu am trecut prin sa ceva.Mie imi este greu(rusine) sa le cer banii inapoi ca ei nu se simteau cu toate ca le ziceam ca imi trebuie banii pentru diferite nevoi si se faceau ca nu aud.
Diferenta dintre noi 2 era ca mie nu imi este rusine, pana la urma era banul meu. Da, ma simteam aiurea sa ajung in halul ala dar vorba aia " munca mea banii mei " si prostia mea ca am dat imprumut. Lectie invatata
Pai daca o cunosti si stii ca se tine de promisiuni si ai incredere in ea, da. Daca nu se tine de promisiuni, nu.Pana la urma e "amica" ta si amicii sau prietenii trebuie ajutati, mai ales daca te ajuta sau te-au ajutat. Sper ca ti-am fost de folos.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: