| Iheartyou18 a întrebat:

Vreau sa va pun o intrebare..deci e vorba despre prietena mea, luna aceasta nu i-a venit menstruatia si e foarte ingrijorata. Nu a avut contact sexual, doar sa zic asa, prin haine daca intelegeti..ciclul ei menrstrual e neregulat de obicei. Nu stiu ce sa ii spun ca sa o ajut.ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
| Tupeuuuuuuuu a răspuns:

Daca a avut "contact sexual" prin haine, e logic ca nu are de ce sa-si puna semne de intrebare. Daca avea contact sexual direct,amandoi dezbracati,bla bla bla(intelegi tu), atunci avea de ce sa isi puna semene de intrebare si sa fie ingrijorata. E penibil, sa ramana insarcinata doar prin faptul ca s-a frecat imbracata, asta in primul rand, daca zici ca ciclul menstrual este neregulat, lipsa acestuia in perioada asta, este datorata acestui fapt, in al doilea rand.Deci nu are de ce sa isi faca griji, atat timp, cat nu erau dezbracati,asta nu se poate numi "Contact sexual",ci joaca,inainte de a face anumite lucruri este ok,sa fi
informat,documentat, si sa stii consecintele, iar de final ar trebui sa aiba o persoana de incredere, cu ceva ani mai multi de experienta care sa ii dea sfaturi si sa o indrume, stiu ca mama nu va intelege aceasta situatie, deoarece stiu foarte bine cum sunt parintii.Ma rog sunt pariniti,intre parinti,parinti care nu inteleg, si nu sunt buni sa dea sfaturi, doar sa critice si sa pedepseasca, si parintii care inteleg intr-o anumita masura, dar aceeia sunt foarte rari.Totusi daca prietena ta doreste sa isi inceapa viata sexuala asa cum ar trebui, ar trebui sa ia masuri de protectie, ca dupa aia sa nu mai fie ingrijorata.E foarte ok ca ai pus intrebarea asta, acum, de cat mai tarziu, cand probabil lucrurile capatau o alta intorsatura, si situatia se complica.Mult succes de acum in colo, atat tie si prietenei tale!~pa-pa

2 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!


COPIAZĂ răspunsul meu şi du-l prietenei tale :


NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| neutrino a răspuns:

Spune-i ca, inainte de a incepe sa joace acest joc, sa invete foarte bine regulile lui. Este timpul sa mearga si sa ceara sfaturile unui medic, dar si parintilor.