anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, in urma cu citeva luni am intretinut relatii sex. cu prietenul meu, el din greseala, neatentie, a ejaculat,, in mine" dar nu am ramas insarcinata de ce? imi pun intrebarea!?

Răspuns Câştigător
| Zady a răspuns:

Sunt foarte multe posibilitati,si in mare parte cam tot ce au spus cei dinaintea mea,poate pur si siplu nu erai in per fertila,dar gandeste-te ca sunt cupluri care au facut-o protejat si s-au ales cu o sarcina, sunt cupluri care poate chiar ar dori una si nu o pot avea, sau cele ca voi care au facut neprotejat si nu o voiau dar au scapat ca prin minune.mai multa grija data viitoare,si totusi ca o masura de siguranta, mai cumpara un test de sarcina pentru a verifica inca odata, sa stii ca nici testele astea de sarcina nu sunt 100% sigure

10 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Citește din cărți de sexologie, și învață toate metodele de evitare a unei sarcini nedorite. Dacă nu vrei să schimbi partenerul sexual, să învețe și el. Trebuie folosite asociat simultan, / în același timp, / concomitent, mai multe metode, de evitare a unei sarcini nedorite.

O femeie poate avea una sau 2 ovulații la un ciclu menstrual. În general se vorbește de 1 ovulație la un ciclu menstrual. În situații se stres sau de emoții sau de supra excitare, sau în alte situații, poate avea loc și o a doua ovulație. Pentru că poate apare o a doua ovulație, există riscul unei sarcini, legat și de al doilea ovul. Un ovul este fecundabil între 2 și 5 zile, după momentul ovulației, că nefecundat moare. Spermatozoizii pot să trăiască în trupul femeii tot cam între 2 și 5 zile. Dacă spunem că avem o singură ovulație, pe ciclu. Prin măsurarea Temperaturii bazale (Temperatura bazala = temperatura corpului dimineata, imediat dupa trezire, inainte de a te ridica din pat sau de a manca/bea ceva.), zilnic, se poate face un grafic TB= TB ( timp ), se poate determina ziua de ovulație, prin modificarea aspectului acestei curbe/ grafic. Evident că dacă ai o boală /răceală banală, afecțiunea va falsifica datele. Determinând experimental, ziua de ovulație, poți spune să zic teoretic, cum este cu perioadele fertile și infertile. Dar numai teoretic și nu practic, că în perioada infertilă 2 poate apare o a 2 a ovulație. Teoretic am 1 perioadă infertilă înainte de momentul ovulație și o perioadă infertilă 2 după ovulație. Concret dacă ovulația este în ziua 14 perioada de timp mai probabilă pentru sarcină ar fi de la ziua a 11 a, până în ziua a 17 a. Pe internet vei găsii și prostii despre așa ceva.Trebuie să înveți tu din cărți medicale, de sexologie. Emoții etc pot modifica și ziua de primă ovulație.
Asociind mai multe metode de evitare a unei sarcini nedorite, probabilitatea de apariție a sarcinii nedorite este ceva mai mică.

Nu ai rămas gravidă că întâmplător, se vede erai în protecție biologică.

| MMihai a răspuns:

Temperatura Bazala si Ovulatia
Laurentiu Craciunas

184
Adauga comentariu
Sarcina

Una dintre cele mai accesibile metode de evidentiere a ovulatiei este urmarirea temperaturii bazale. De ce este nevoie strict de temperatura bazala? Pentru ca pe parcursul unei zile, temperatura corpului variaza in functie de metabolism si de activitatea fiecarui individ. Nu e vorba de variatii mari, dar pentru validitatea "testului", fiecare zecime de grad conteaza.

Temperatura bazala = temperatura corpului dimineata, imediat dupa trezire, inainte de a te ridica din pat sau de a manca/bea ceva.

Modificarea temperaturii bazale apare in mod normal la fiecare femeie in timpul ciclului menstrual. Pentru o intelegere mai buna a variatiei temperaturii bazale in timpul ciclului menstrual, recomand sa citesti inainte articolul despre ciclul menstrual si ovulatie.

Cum fiecare organism are caracteristici diferite, nici valoarea temperaturii bazale nu este constanta de la caz la caz, de aceea nu voi da valori exacte, important fiind graficul pe care este inregistrata temperatura bazala.

Inregistrarea temperaturii bazale pentru evidentierea ovulatiei a fost folosita prima data prin anii 1930 si da erori in doar 0,3% din cazuri.

In fiecare dimineata, imediat dupa ce te trezesti, foloseste un termometru pentru a-ti masura temperatura. Incearca sa faci lucrul asta cam la aceeasi ora (folosirea unui ceas cu alarma poate ajuta). Ai grija sa folosesti acelasi termometru si respecta instructiunile lui: in special timpul necesar unei inregistrari corecte. Dupa ce ai masurat corect temperatura, noteaz-o pe o foaie de hartie.

Trebuie sa ai in vedere faptul ca metoda bazata pe variatia temperaturii bazale, folosita singura, nu poate prezice cand va avea loc ovulatia, iti va confirma doar ca a avut loc. In schimb, folosita impreuna cu metoda calendarului, te poate ajuta sa estimezi cand urmeaza sa se produca ovulatia.

Cu toate astea, din cauza inexactitatii metodei calendarului, nu recomand sa fie folosite (inregistrarea temperaturii bazale + metoda calendarului) ca si metode contraceptive, ci mai degraba ca ajutor in obtinerea unei sarcini prin identificarea perioadelor fertile. Faptul ca poti identifica perioada de maxima fertilitate nu inseamna ca restul ciclului menstrual este infertil.

temperatura bazala si ovulatiaOrganismele cu ciclurile menstruale normale au in perioada initiala (faza foliculara) temperaturi mai scazute. Imediat dupa ovulatie, temperatura bazala creste cu 0,4-0,5 grade Celsius, iar la inregistrarea pe un grafic (temperatura bazala in functie de ziua ciclului menstrual) se observa clar cand s-a produs ovulatia. Un exemplu de astfel de grafic (ideal) poate fi vazut in imaginea din dreapta (click pentru marire).

Nivelele ridicate de estrogen din faza pre-ovulatorie (faza foliculara) determina temperaturi mai scazute, iar progesteronul secretat de corpul luteal, dupa ovulatie (in faza luteala) creste temperatura bazala. Distrugerea corpului luteal la sfarsitul fazei luteale (inainte de inceperea ciclului menstrual urmator) determina oprirea secretiei de progesteron si, evident, scaderea temperaturii bazale. Daca are loc fecundarea ovulului si implantarea, temperatura bazala va ramane ridicata pana la inceputul trimestrului 2 de sarcina, cand placenta va prelua functia de secretie.

In unele cazuri, corpul luteal formeaza un chist, care mentine temperatura bazala ridicata si previne menstruatia pana cand este distrus (saptamani sau luni).

Locul cel mai bun de masurare a temperaturii bazale este vaginul. Exista si termometre speciale pentru temperatura bazala, ideal ar fi ca unitatea sa fie de 0,05 grade Celsius si nu de 0,1 cum sunt la termometrele medicale obisnuite.
În acest articol sunt scrise și prostii.
Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor
Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor
Laurentiu Craciunas

690
Adauga comentariu
Fertilitate

In urma unor intrebari din emailurile si comentariile pe care le-am primit, am ajuns la concluzia ca o mare parte din fete/femei nu inteleg ciclul menstrual in ansamblu asa ca articolul pe care il scriu astazi va fi un punct de pornire in abordarea oricarei intrebari legate de ciclul menstrual, ovulatie, perioade fertile/nefertile, menstruatie, contraceptive orale etc.

Pentru a putea porni la drum trebuie sa ne familiarizam cu cativa termeni cheie:

hormon = substanta secretata de o glanda endocrina sau de celule din alte organe sau tesuturi (sistem nervos, tract digestiv, rinichi, inima etc) si transportata la distanta, prin circulatia sanguina, la un alt organ sau tesut, unde aceasta excita sau inhiba o serie de functii sau procese de dezvoltare.

hipotalamus = regiune a creierului, centrul principal al vietii vegetative.

hipofiza = organ neuroglandular cu functie endocrina, situat in creier, in stransa relatie cu hipotalamusul (sinonim: glanda pituitara).

menstruatie = etapa fiziologica a ciclului menstrual, caracterizata prin eliminare de sange.

ovar = glanda genitala feminina cu dubla functie: exocrina – de maturatie si expulzie a ovulelor si endocrina – secreta estrogeni, progesteron si androgeni.

folicul = mica formatiune anatomica in forma de sac.

endometru = mucoasa interna a uterului, a carei structura variaza in functie de impregnarea hormonala. Descuamarea zonei superficiale a endometrului determina menstruatia.

Eliminam din start un factor de confuzie: ciclul menstrual se desfasoara independent de datele calendaristice, cu alte cuvinte: prima zi a ciclului menstrual nu este echivalent cu prima zi a lunii calendaristice, ciclul menstrual putand incepe in orice zi a lunii. Evenimentul care anunta inceperea unui nou ciclu menstrual este reprezentat de menstruatiei, prima zi a menstruatiei fiind prima zi a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual are 2 faze principale: faza foliculara si faza luteala, intre ele avand loc ovulatia (fazele se mai numesc pre, respectiv post ovulatorii). Pentru o intelegere mai buna adaug si o imagine:

Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor
Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor

Inceputul fazei foliculare coincide cu prima zi a ciclului menstrual si cuprinde schimbarile hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie. Durata fazei foliculare poate varia mult intre cicluri, de la 13 la 18 zile, si depinde de dezvoltarea foliculului la nivelul ovarului.

In timpul fazei foliculare hipofiza elibereaza hormon foliculo stimulant (FSH), care, dupa cum sugereaza si numele, stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Dintre mai multi foliculi ovarieni in dezvoltare, unul devine dominant si continua evolutia pana la maturare si eliberare de ovul. Aceasta dezvoltare este insotita si de o crestere a estrogenului.

Fertilitatea creste odata cu evolutia foliculului catre eliberarea ovulului, perioada cea mai fertila fiind cu 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa ovulatie. Cele 5 zile inainte de ovulatie sunt datorate duratei de supravietuire a spermatozoizilor, iar cele 2 zile de dupa ovulatie sunt datorate perioadei in care ovulul poate fi fecundat. Cu alte cuvinte, daca cu 5-4-3-2-sau-1 zile inainte de ovulatie are loc un act sexual cu eliberare de spermatozoizi in vagin, acestia pot supravietui pana are loc ovulatia pentru a fecunda ovulul. La fel, daca dupa 1-sau-2 zile de la ovulatie are loc un act sexual cu eliberare de spermatozoizi in vagin, acestia pot fecunda ovulul care tocmai a fost eliberat de foliculul ovarian maturat.

Cum am zis mai sus, odata cu dezvoltarea foliculului dominant are loc si o crestere a nivelului estrogenului. Daca acest nivel ajunge la un anumit prag, hipofiza intelege ca foliculul este pregatit pentru eliberarea ovulului. Acesta este momentul cand hipofiza produce hormon luteinizant (LH), care declanseaza ovulatia. Ovulul este eliberat in trompa uterina si poate fi fecundat (daca are loc un act sexual fara protectie contraceptiva).

Ovulatia marcheaza sfarsitul fazei foliculare si inceputul fazei luteale. Numele fazei vine de la corpul luteal, formatiune care joaca un rol esential. Corpul luteal este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovulul si urmeaza sa secrete progesteron, hormonul care mentine conditiile optime in uter pentru o eventuala fecundatie si implantare.

Daca are loc fecundatie si implantare, corpul luteal continua sa secrete progesteron pana la inceperea dezvoltarii placentei in al 2-lea trimestru de sarcina. Daca nu are loc fecundatie si implantare, corpul luteal se dezintegreaza dupa aproximativ 14 zile, cauzand o scadere a nivelului de progesteron, ceea ce marcheaza inceperea unui nou ciclu menstrual.

Daca faza foliculara are o durata dependenta de evolutia foliculului si poate tine de la 13 la 18 zile, faza luteala are o durata fixa de aproximativ 14-15 zile (perioada dupa care se opreste secretia de progesteron din cauza dezintegrarii curpului luteal in lipsa fecundatiei si implantarii). Tocmai din cauza asta, la ciclurile regulate, dar cu durata diferita de 28 de zile, data cea mai probabila a ovulatiei se calculeaza ca fiind cu 14 zile inainte de incheierea ciclului menstrual.

Asta e in mare un ciclu menstrual considerat normal. Durata unui astfel de ciclu menstrual variaza de la 21 la 40 de zile, avand o medie de 28 de zile. Pentru a afla cate zile are ciclul tau menstrual trebuie sa numeri zilele de la inceputul unei menstruatii (prima zi a ciclului menstrual) pana la ziua premergatoare urmatoarei menstruatii (ultima zi a ciclului menstrual). Cu toate astea, eu am cunoscut o femeie care avea ciclul menstrual de 3 luni si mi-a ramas in minte pentru ca era gravida si a nascut dupa 11 luni de sarcina – pentru ca perioada se calculeaza tinand cont de ultima menstruatie, iar ea o avuse cu 2 luni inainte de fecundatie happy

Durata menstruatiei poate fi intre 1 si 8 zile, cu o medie de 4-5 zile, perioada in care se pierd cantitati similare de sange de la un ciclu la altul.

Chiar daca majoritatea schimbarilor se petrec fara a putea fi constientizate, exista unele care te pot ajuta sa-ti faci un calendar: menstruatia (ai prima zi a ciclului menstrual), cresterea temperaturii bazale (ai ziua ovulatiei), la care mai adaugi 14 zile si ai sfarsitul ciclului menstrual. Poti urmari si evolutia caracteristicilor mucusului (ai exemplu aici: link).


Nu mi-a copiat totul și a ieșit o aiureală.

| Zady a răspuns:

Ah scuze pentru partea cu testul, uitasem ca ziceai in urma cu cateva luni dar oricum take care next time

| didiDia a răspuns:

Pentru ca probabil nu era una din zilele tale fertile. Sau a doua varianta(sper sa nu fie cazul) ca unul din voi doi nu poate sa aiba copii.

| didiDia a răspuns:

@Zady: Ce sens are sa mai cumpere un test de sarcina? Incidentul s-a intamplat,, in urma cu cateva luni'' dupa cum a scris ea. Ar fi culmea ca in cateva luni sa nu-si fi dat seama ca e insarcinata, daca chiar ar fi ramas. Deci n-are sens sa mai faca inca un test de sarcina.

| luiza a răspuns:

Perioada fertila este din a 12-a zi a ciclului si tine cam 5-6 zile, tu ai fost probabil pe langa si de aia...

| dotea_5137 a răspuns:

Nu, nu vroiam sa ramin dar ma asteptam sa ramin chiar daca nu vroiam si totul dintr-o greseala a fost pur si simplu singura nu inteleg cu de nu am ramas! si nu nu vreau sa ma laud Chiritza

| IceDub a răspuns:

Poti sa te consideri norocoasa, iar daca esti ingrijorata puteti sa mergeti impreuna la un control... data viitoare ai grija.

| Iepurila a răspuns:

Vroiai sa ramai insarcinata?thinking Sau ce? Ca nu inteleg rostul intrebarii. Sau asta e un fel de "am facut sex. vreau sa stie toata lumea"?

| katalyn940 a răspuns:

Idem lui didi...desi nu prea cred ca prima lui varianta ar fi buna in mare parte. Data viitoare foloseste prezervativ sau zii "auzi ma ai grija de data asta ca te faci tata din neatentie". Fara gluma!