| eusebiu27 a întrebat:

Salut TPU, sunt destul de speriat, am avut contact sexual in data de 15 Octombrie acesta a fost protejat însă înainte de final acesta s-a spart dar nu înăuntru vaginului.Țin sa menționez ca fata era in perioada infertilă iar după contact ne-am oprit și s-a dus sa urineze. Este vreo șansa sa fi rămas? Ciclul menstrual trebuia sa ii vina astăzi pe 23

2 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Esti la varsta la care trebuie sa afli pentru a cunoaste pe viitor, fiindca este si interesul tau sa intelegi ca uneori chiar si in cazul celor mai bine/perfect reglate cicluri menstruale, pot sa apara anumite disfunctionalitati in activitatea glandelor endocrine si drept urmare atunci apare si posibilitate sa se produca dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale. In acelasi timp, orice dereglare a activitatii hormonale, provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul menstrual poate sa devina mai NEREGULAT sau DEREGLAT. Pe baza celor precizate se poate aprecia ca in cazul tau este vorba de o intarziere extrem demica (nesemnificativa) a pornirii menstruatiei fata de data reiesita prin calcul si din acest motiv se poate aprecia ca este provocata de o dereglare minora a activitatii hormonale. In general marimea abaterii ca lungime a ciclului menstrual, poate prezenta variatii de la cele mici dar frecvente de 1-2 zle, a celor medii de +/- 3-5 zile, la dereglari si mai mari care pot fi chiar si de 10-14 zile (in plus de obicei) cum este si aceasta a ta, insa intarzierea in cazuri mai rare, uneori poate fi chiar si de 2-3 luni, si cu toate acestea sa NU existe sarcina instalata in uter.
Pe baza observatiilor s-a constatat ca dereglarile ca lungime a ciclului menstrual apar/se produc mai des in adolescenta dar se pot manifesta si ulterior deoarece in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea ori incorecta ori deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Numai daca se va repeta si in cazul urmatoarelor cicluri menstruale, o asemenea situatie de intarziere a sangerarii menstruale, numai atunci este indicat sa te prezinti la endocrinologie pentru a fi consultata si sa-ti fie efectuat setul complet de analize prin care se stabilesc care sunt glandele endocrine ''bolnave'' si provoaca dereglarea activitatii hormonale. In mod sigur/negresit va porni menstruatia si daca sangerarea se va desfasura la fel ca si alta data in acel caz NU trebuie sa mai fii ingrijorata si nici stresata. Insa in cazul in care, o asemenea intarziere se va repeta din nou inainte sa inceapa viitoarele cicluri menstruale, atunci este indicat/recomandat sa te prezinti la ginecologie pentru o consultatie necesara si binevenita, chiar si in cazul in care ciclul tau menstrual a fost destul de regulat pana in prezent. Multa sanatate!

| eusebiu27 explică (pentru corbulalbrosu):

Faza este ca mi-a spus ca a început sa urineze mai des oare sa fii răcita la burta? ca a mai pățit