| strongman22 a întrebat:

Am o intrebare si vreau sa mi raspundeti doar daca sunteti siguri de raspuns.
Se poate trata analfabetismul functional? daca da, cum?

11 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Nu, din cauza internetului si tineretul scrie prescurtat sau limbaj englez combinat cu romana, taranii la fel au greseli gramaticale. Analfabetii functionali sant aia care critica aiurea oamenii nevinovati mai bine o iei asa

| romeo78 a răspuns:

Da, prin mergerea la o bibliotecă reală, participarea la conferințele unor personalități, învățare, ascultare, respectarea regulilor unei societăți umane, acceptare.

| Xirus a răspuns:

Nu se poate trata. in România domină depresia, rata cresterii somerilor sau a celor fără loc de muncă, rata scazuta a sănătății, rata celor care trăiesc în condiții sărace. Pe cine interesează să repare faptul că nu reușește să înțeleagă un text? Merg la bibliotecă, nu cred. Sunt preocupări mai importante de făcut. O viată mai bună, o slujbă bună, confruntarea cu depresiile, stresul și toate cele.

| Harfagre a răspuns:

Analfabetismul funcțional se poate manifesta la orice persoană. M-am uitat o dată într-un manual de C++ și n-am înțeles absolut nimic dintr-un paragraf de 5-6 rânduri. Știam ce înseamnă fiecare cuvânt, dar n-am reușit să extrag nimic cu privire la semnificația acelui paragraf.

La fel mi s-a întâmplat cu manualul de Windows 95 al lui Peter Norton, n-am înțeles absolut nimic din el la început, era prea elevat pentru mine. Abia după ce am trecut prin manualul MCSE de Windows 95 am înțeles și manualul lui Peter Norton. În concluzie, da, la nivelul ăsta analfabetismul funcțional se poate trata.

Însă oamenii care au IQ sub 65 nu pot învăța să citească, iar oamenii care au IQ sub 83 nu pot extrage ideile dintr-un text scris, chiar dacă au învățat să citească. Deci la nivelul ăsta analfabetismul funcțional nu se poate trata.

Asemenea oameni nu pot urma niște instrucțiuni scrise, pentru ei e nevoie să le explice altcineva prin viu grai ce au de făcut, eventual să le și arate. Însă oamenii de genul ăsta pot munci foarte conștiincios, timp de ore întregi sau de zile întregi. Având IQ scăzut, ei nu se plictisesc de sarcinile repetitive.

| InYourMind a răspuns (pentru Harfagre):

Analfabetismul funcțional n-are legătură cu domenii științifice sau de anumite specialități care folosesc termeni specifici, ci la termeni din limbajul uzual.

| Harfagre a răspuns (pentru InYourMind):

Mecanismul e același, nivelul textului e prea elevat pentru capacitatea de interpretare a subiectului.

Sigur că se poate defini o capacitate minimă standard de interpretare, pe care ar trebui să o atingă fiecare persoană, iar numai cine nu atinge acea capacitate minimă standard va fi considerat analfabet funcțional, însă definirea unei asemenea capacități e o simplă convenție. Există deja IQ-ul, nu trebuie să reinventăm noi roata.

În Statele Unite lucrurile se rezolvă mult mai simplu, cine nu are IQ măcar 83 nu este primit în armată. Tocmai pentru că nu va fi capabil să urmeze niște instrucțiuni scrise. Însă determinarea IQ-ului ajută și la altceva: la a stabili că acea persoană nu va fi capabilă NICIODATĂ să urmeze niște instrucțiuni scrise.

În România, școala este acuzată degeaba pentru cei 42% analfabeți funcțional, în condițiile în care nu se știe câți dintre ei au IQ sub 83. În Statele Unite, procentul celor cu IQ sub 83 e 10%, la nivelul întregii populații. Deci în România rurală ar putea fi lejer peste 25%, de exemplu.

| Vântulalb a răspuns:

Citeste cat mai mult. Dar nu Sanda Brown ci carti de logica, de calatorii, etc. Carti fizice de la biblioteca. Alea sunt fara greseli (spre deosebire de cele de pe net). Urmareste documentare pe NatGeo sau Digi (au mai multe canale).

| InYourMind a răspuns (pentru Vântulalb):

In ultimii ani și cărțile tipărite au o groaza de greșeli.

| Vântulalb a răspuns (pentru InYourMind):

Bibliotecile nu si-au mai permis de mult timp sa achizitioneze carti. Le au pe alea vechi.

| InYourMind a răspuns (pentru Vântulalb):

Am văzut multe cărți noi la biblioteca din oraș...

| Hdhdj a răspuns:

Termenul de "trata" nu cred ca e bine folosit, deoarece analfabetismul nu este o boala. Oamenii pot deveni culti doar dacă studiază, citesc, analizează cuvinte din DEX si asa mai departe. Deci da. Se poate "trata" asta