| AnotherSimplePerson a întrebat:

Bunabig grin
Poate cineva sa imi spuna si mie trasaturile operei lirice si epice, trasaturile modurilor de expunere si prin ce poti identifica momente subiectului? Va rog:d

Răspuns Câştigător
| ღ♥•º°mariposa°º•♥ღ a răspuns:

Pai in genul liric (de obicei poezii) se gasesc multe marci ale eului liric, imagini artistice si figuri de stil, adica prin asta demonstrezi ca de ex. poezia x apartine acestui gen. La genul liric modul de expunere este descrierea.
Iar in genul epic gasesti naratiune, personaje si ca mod de expunere predominat se intalneste naratiunea care poate fi insotita de dialog si descriere, in unele parti din opera.
Momentele subiectului se intalnesc la genul epic, o opera o poti analiza cu ajutorul acestora, adica expozitiunea prezinta locul, timpul si personajele, intriga exprima declansarea actiunii (avand la baza un motiv bine intemeiat), desfasurarea actiunii (prezinti faptele din opera), urmeaza punctul culminant (momentul de maxima tensiune) si deznodamantul (finalul operei).
Sper ca ai inteles. In cazul in care mai ai intrebari sau nu am fost destul de explicita imi poti trimite mesaj pe privat cu intrebarea ta.Numai bine!

5 răspunsuri:
| ღ♥•º°mariposa°º•♥ღ a răspuns:

Multumesc pentru raspuns.

| funxhouse a răspuns:

Momentele subiectului : 1. expozitiune
2.intriga
3.desfasurarea actiunii
4. punctul culminant
5.deznodamant

Opera epica: opera literara in care autorul isi exprima in mod in indirect idei si sentimente prin intermediul unor personaje care participa la o actiune.

Opera lirica: opera literara in care autorul isi exprima direct sentimentele si gandurile.

Moduri de expunere: Naratiunea, Descrierea, Dialogul, Monologul, Descrierea literara.

Naratiunea
Este modul de expunere prin care se relateaza, intr-o succesiune temporala, fapte si intamplari. Se bazeaza pe actiune si pe verbe.
Naratiunea presupune un narator, actiune, personaje. Naratorul este ipostaza literala a autorului real, care povesteste evenimentele, descrie locurile si explica cele intamplate.
Naratiunea este modul de expunere specific operelor epice, cu toate ca poate aparea si in operele dramatice, atunci cand un personaj povesteste ce s-a intamplat in afara scenei. Mai poate fi intalnit si in poeziile lirice, in asa-numitele poezii lirice narative.

Descrierea
Este modul de expunere prin care sunt prezentate caracteristicile unor obiecte. Rolul descrierii intr-un text este de a situa actiunea si personajele, de a exprima in mod sugestiv atmosfera in care se desfasoara intamplarile si ajuta pe cititor sa-si imagineze cum arata locurile si oamenii.
Ea se bazeaza pe substantive, adjective si adverbe.
Descrierea mod de expunere care sta la baza operelor lirice, dar poate fi intalnita si in operele epice, unde se impleteste cu naratiunea si dialogul.

Dialogul
Este modul de expunere care reproduce in mod direct cuvintele personajelor. Prin folosirea dialogului, povestitorul isi lasa personajele sa se descrie singure, prin modul lor de a vorbi.
Dialogul sta la baza operelor dramatice, dar poate fi intalnit si in operele epice, mai ales in schite, si chiar in operele lirice, in asa-numitele poezii lirice dialogate.
Se poate vorbi si de un dialog interior, de replici pe care un personaj le schimba cu el insusi.

Monologul

Este vorbirea unui singur personaj.
Este specific operelor lirice, in care ia forma confesiunii (in poezia intima si de idei) sau a descrierii (in poezia descriptiva – pastel).
Putem vorbi si de un monolog interior, cand un personaj vorbeste in gand si de un monolog teatral, cand un personaj vorbeste singur, pe scena, in fata spectatorilor.

DESCRIEREA LITERARA

Este opera literara in versuri sau in proza, in care se prezinta in mod sugestiv si plastic trasaturile caracteristice ale unui colt din natura, ale unui obiect, ale unei fiinte, ale unui fenomen, asa cum sunt vazute ele de autor, care isi exprima atitudinea fata de acestea. Sunt infatisate doar acele trasaturi care l-au impresionat pe observator, oferind o viziune personala asupra realitatii. In aceste opere se urmareste sa se trezeasca sentimente si emotii in sufletul cititorului.

In operele literare in care predomina, ca mod de expunere, descrierea, imaginea reala este transfigurata prin folosirea unor procedee artistice (imagini vizuale, auditive, olfactive, tactile), a figurilor de stil (epitete, comparatii, inversiuni, metafore) sau a cuvintelor cu sensuri noi, figurate, predominand substantivele si adjectivele.

Autorul participa afectiv la cele descrise.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vezi pe http://temelaromana.webs.com/

Alte răspunsuri
| DiamantGirl a răspuns:

GENUL EPIC

Genul epic:

- intr-o opera epica exista un narator (povestitor), exista personaje (participanti la actiune) si exista actiune (desfasurarea intamplarilor intr-o anumita ordine);

- modul de expunere predominant al operelor epice este narațiunea;

- cuprinde totalitate operelor epice populare sau culte;

- este genul literar care cuprinde texte în proză sau în versuri, în care un narator povestește ceva;

- elementele definitorii ale operei epice sunt: naratorul, acțiunea, personajele, preponderența narațiunii ca mod de expunere;

-autorul este persoana care imaginează și scrie un text;

-naratorul este vocea care relatează întâmplarile;

Structura narativă:

- alternanța este procedeul prin care sunt prezentate în paralel două fire narative într-un text;
-înlănțuirea este procedeul de legare a secvențelor într-o operă epică, care constă în dispunerea cronologică a întâmplărilor unele după altele;
- inserția este procedeul care constă în includerea unei povești în alta(povestirea în ramă) într-o operă epică.

Perspectiva narativă

- Narațiunea poate fi relatată la persoana I sau la persoana a III-a;
- Narațiunea la persoana I (când naratorul povestește despre sine). El își asumă astfel atât rolul de narator, cât și pe acela de personaj implicat în evenimentele relatate;
- Narațiunea la persoana a III-a (când naratorul povestește despre alții). El pare, adesea, că știe totul despre întâmplările relatate, despre gândurile, intențiile și sentimentele personajelor.


Momentele subiectului

1. Expozițiunea (fixează spațiul, timpul, personajele și motivul/motivele conflictului).
2. Intriga ( momentul în care se declanșează conflictul între personaje);
3. Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările într-o ordine cronologică);
4. Punctul culminant (corespunde momentului celui mai tensionat al conflictului);
5. Deznodământul (momentul rezolvării conflictului);


Spațiu și timp:

- Indicii de spațiu vizează așezarea în spațiu a obiectelor și deplasarea în spațiu a personajelor.
- Indicii de timp fac referire la momentul acțiunii.

Modalități de expunere:

Modalitățile de expunere sunt : Narațiunea, Descrierea și Dialogul.
- Narațiunea este un mod de expunere care prezintă o succesiune de întâmplări petrecute într-o ordine cronologică.
-Descrierea este un mod de expunere care constă în prezentarea sugestivă a unor obiecte, personaje si fenomene ale naturii. Descrierea literară reflectă sentimentele și impresiile celui care privește și descrie.

Descrierea :
a. obiectivă oferă informații într-o anumită manieră, conform cu realitatea.
b. subiectivă oferă informații filtrate prin viziunea autorului. Ea creează o anumită impresie și/sau emoție asupra cititorului. Este marcată de felul cum percepe sau își imaginează obiectul descris cel care face descrierea.

-Dialogul este un mod de expunere alcătuit dintr-o înlănțuire de replici, prin care se reproduce o discuție între două sau mai multe personaje.
-Dialogul ca mijloc de caracterizare a personajului se referă la: felul de a vorbi, felul de a gândi, comportamentul și atitudinile personajului caracterizat. Personajul este cel care participă la acțiunile narate.

Personajul poate fi: 1. Principal; 2. Secundar(are un rol mai puțin important); 3. Episodic(nu apare decat in 1-2 episoade) ); 4. Figurant(simplu martor).