La problemele cu sangele trebuie sa stii foarte bine grupele sanguine, adica tabelul asta: http://3.bp.blogspot.com/......nogene.png
Ca sa nu il tocesti si sa aiba cat de cat o logica: aglutinogenul da numele grupei sanguine si trebuie ca aglutinogenul sa nu se intalneasca cu o aglutinina la fel, adica sa nu se intalneasca a cu alfa sau b cu beta. Deci daca la grupa 0 nu ai aglutinogen, aglutininele vor fi alfa si beta, daca la A ai aglutinogenul a, aglutinina va fi beta. Cred ca ai inteles.
O sa iau ca exemplu tot problema de anul trecut:
Unul dintre cei doi membri ai unei familii este supus unei interventii chirurgicale. Acesta are nevoie de transfuzie cu o cantitate mica de sange. Pe suprafata hematiilor persoanei care are are nevoie de transfuzie se afla doar aglutinogenul/antigenul B. Stiind ca pe suprafata hematiilor celuilalt membru de familie se afla doar aglutinogenul/antigenul A, stabiliti urmatoarele:
a)grupele de sange ale celor doi membri de familie
Avand in vedere cele mentionate mai sus, cel cu aglutinogen a are grupa A, iar cel cu b are grupa B.
b)consecinta in cazul transfuziei cu sange provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului AB0.
In caz de incompatibilitate dpdv al AB0, aglutinogenele donatorului se intalnesc cu aglutininele primitorului(A cu alfa, B cu beta, ce ziceam mai sus) si va avea loc hemoliza(distrugerea hematiilor). Poate cauza si moartea.
Cerinta asta poate varia. Daca trebuie sa vorbesti despre incompatibilitatea in ceea ce priveste Rh-ul, trebuie sa stii ca o persoana cu Rh pozitiv poate dona doar alteia cu Rh pozitiv, iar una cu Rh negativ poate dona atat unei persoane cu Rh pozitiv, cat si uneia cu Rh negativ.
c)un exemplu de grupa de sange a unui potential donator
Ca sa aiba loc o transfuzie corecta, aglutinogenele donatorului nu trebuie sa intalneasca aglutininele primitorului. http://2.bp.blogspot.com/......age684.png
Grupa 0 este donator universal(adica poate dona oricarei grupe) ca nu are aglutinogene, iar grupa AB este primitor universal(adica poate primi de la orice grupa), pentru ca nu are aglutinine.
d)completati problema cu alta cerinta blabla si apoi rezolvati-o. Aici poti scrie: care este aglutinina specifica grupei B/grupei A(trebuie sa te legi de grupele date in problema daca vrei sa scrii asa). Daca stii tabelul ala, e usor. Bineinteles, poti pune si alte cerinte, dar asta mi-a venit mie acum in cap.
Daca ai nelamuriri pe undeva, intreaba-ma. Eu ce cautasem pe net anul trecut, erau doar pentru biologie vegetala si animala.
Pai la problemele de genetica trebuie sa stii si putina teorie, pentru ca ai si cerinte de acest fel.
O sa iau ca exemplu problemele care s-au dat in 2016, ca sa se inteleaga mai bine.
"Sinteza proteinelor se realizeaza cu participarea ADN-ului si a mai multor tipuri de ARN: mesager, de transport si ribozomal.
a)o asemanare intre ARN mesager si ARN de transport: aici trebuie sa stii teoria de care vorbeam mai sus
b)Un fragmen de ADN bicatenar contine 1222 de nucleotide. Nucleotidele cu timina sunt in numar de 222. Stabiliti:
b1)secventa de nucleotide complementara din catena de ADN 5'-3' stiind ca pe catena 3'-5' secventa este urmatoarea: ATTCGC( adenina, timina, timina, citozina, guanina, citozina, de la astea e prescurtarea)
Trebuie sa stii ca adenina e complementara cu timina, timina cu adenina, citozina e cu guanina si guanina cu citozina(trebuie sa mentionezi lucrurile astea). Ca sa nu scrii tot carnatul scrii: A=T, T=A, C≡G, G≡C. "=", respectiv "≡" reprezinta faptul ca A si T se leaga prin 2 punti de hidrogen(la fel T si A) si C si G prin 3 punti de hidrogen(la fel G si C), deci catena complementara pentru ATTCGC este TAAGCG.
b2) numarul de nucleotide cu guanina. Pentru ca sunt complementare catenele, adica o baza purinica(adenina, guanina) se leaga intotdeauna de una pirimidinica(citozina, timina si uracil. Cu uracilul nu ai treaba in ADN, e la ARN in locul timinei), numarul bazelor complementare va fi egal.
A=T=> A+T= 222+222=444
C+G= 1222-444=778
C=G=> G=778:2=389
b3) numarul legaturilor duble si al legaturilor triple
Dupa cum am zis mai sus, A si T prin legatura dubla(sau 2 punti de hidrogen, e acelasi lucru), C si G prin legatura tripla. Numarul de legaturi duble va fi dat de numarul nucleoditelor cu A sau cu T, deci 222 si numarul legaturilor triple va fi egal cu C sau cu G, deci 389.
c) completati problema cu inca o cerinta blabla. Aici poti scrie o cerinta legata de teorie si ai optiuni multiple.
Toata "sfaraiala" la problemele astea e sa stii complementaritatea bazelor azotate, ca nu sunt grele problemele. Odata ce le-ai inteles, nu le mai uiti. Revin cu raspuns si pentru celalalt tip de probleme, ca asta o sa fie prea lung.
Cu drag! Sa repeti rezolvand la randul tau alte probleme, ca sa poti tine minte
În variante mai găsești și altfel de probleme, însă la BAC eu n-am văzut decât cu sângele și cu acizii nucleici, adică fix alea pe care le-am menționat înainte.
uflex3 întreabă: