| KilljoyIdiot a întrebat:

Ce părere aveți despre afirmația de mai jos?

"Școala ar trebui să fie distractivă pentru elevi, iar stresul cât mai mic cu putință."

Eu aș zice că stresul moderat este important, oricât de bizar ar suna; în lipsa lui, elevii își pierd motivația de a învăța. Dacă nu există o miză sau un motiv care să îi împingă de la spate, de ce s-ar mai obosi?

Legat de școală, consider că o abordare ludică nu este tocmai rea...în funcție de materie, desigur. La geografie, istorie sau desen are noimă (în limita bunului simț, normal...devine o problemă dacă elevii nu se aleg cu nimic și doar "se joacă")
Totuși, rămân ferm convinsă că materiile precum matematica/fizica/chimia se învață cel mai bine prin metodele clasice, adică cu hârtia și culegerea în față.

Voi ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| Kiran a răspuns:

Scoala (clasele 1-8) iti ofera temelia cunostintelor si iti formeaza putin din a te obisnui cu munca intr-un grup. Liceul aprofundeaza temelia cunostintelor la un nivel mediu spre ridicat si totodata largeste mai multe game de materii si informatii. (sportul, religia, limba franceza, desenul, etc)
Cei ce in urma scolarizarii au considerat ca sunt atrasi de o materie sau pot sustine pe umerii lor o astfel de invatatura, se indreapta spre dezvoltarea informatiei intr-un proiect de viitor. (munca, afacere, hobby, etc)

Scoala in general te obliga sa inveti tainele trecutului si greselile altora sau lucrurile pozitive in viata. Evident ca este plictisitor modul de a invata si sa ai presiuni din partea parintilor sau a unor oameni necunoscuti, cum ar fi sistemul educational (profesori, etc). Dar asta este sistemul luat si pus in practica de oameni cu sau mai bine pregatiti pentru a hotara asta.

Nu spun ca este inutil sau corect forma de invatamant, faptul acesta a fost luat in considerare in trecut de catre oameni ce au vazut ca educatia si acumularea mai multor informatii pot sa ajute la evitarea conflictelor, impiedicarea saraciei, etc.

De exemplu, de ce sa invatam despre 'Enigma Otiliei'. O fata dintr-o familie cu usoare divergente economice si sociale, un barbat bogat, Pascalopol, si un tanar invatatel ramas singur pe lume, Felix.
Ce ne intereseaza pe noi chestia familiala a altora? Evident ca daca nu avem dorinte de barfa, nu exista motive. Dar, daca aprofundam situatia ne putem chiar regasii in problema.
Avem parinti prea egocentrici sau severi, suntem inselati de iubire, urmand sa ne aplecam in fata banilor cand nu ne mai ramane nimic in suflete. Otilia dorea sa fie iubita, dar era limitata de valoarea lui Felix si stia ca ar fi fost multe sacrificii din partea amandurora pentru a fi fericiti, ea a ales varianta cea mai buna pentru toti, Felix isi urma visul batranului sau tata, Pascalopol ar fi avut o "amanta" prestigioasa, iar ea. ar fi avut inima goala, dar putea macar sa vada tarmuri ce nimeni la acea vreme nu le-ar fi putut vedea sau simti in palme vreodata.

Exemplul de mai sus, Baltagul si alte multe scrieri nu sunt limitate doar pe baza criteriului genului liric sau epic, pot fi interpretate si ca exemple suprapuse cu viata de zi cu zi iar informatiile acumulate te pot face sa improvizezi 3-4 pagini A4 pentru bacalaureat si sa treci un examen adus in lumina de Napoleon.

Pe scurt, nu strica sa inveti daca vrei asta, evident ca florile se vor vedea cel mai bine la apusul soarelui, cand cele rele se vor vestejii in umbra petalelor bune. Lasand deoparte plantele, nu invata pentru un bacalaureat, in democratie nu patesti nimic daca nu inveti, ne-au dovedit asta multi influenceri si vedete ce au ajuns asemenea clasei sociale de nobili din trecut. Dar te pasc multe probleme unde nu gasesti raspuns fara sa ai o invatatura din trecutul cuiva.

| KilljoyIdiot explică (pentru Kiran):

Exact! Fără să exagerez, cuvintele nu pot reda cât de mult mi-a plăcut acest răspuns. laughing

Și pe mine mă frustrează enorm când oamenii consideră "Enigma Otiliei" un roman siropos și banal, ignorând cu desăvârșire detaliile! Apreciez enorm analiza ta! happy

18 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Tu ești prof/profa?

| KilljoyIdiot explică (pentru sierra1):

Nu, doar mi-am prezentat perspectiva ca elevă happy

| Dismally a răspuns:

Distractiva poate, dar mai bine cred ca ar fi interesanta. Iar asta tine atat de curicula cat si de profesor. Am avut profesori de fizica la care nu am inteles mare lucru din ce predau si profesori la care totul a devenit brusc foarte clar. La fel si cu chimia, la chimia organica nu am inteles mare lucru pana nu am avut alt profesor, atunci am inteles-o brusc si asta inca din prima ora.
O problema foarte mare o reprezinta profesorii, cei cu adevarat talentati sunt foarte putini, in pus e o diferenta foarte mare intre o scoala din Bucuresti si una dintr-un sat. De asta cred ca cea mai buna formula ar fi una on-line, in care aceeasi profesori pentru toata lumea, fiecare elev sa aiba acces la acelasi stil de invatamant, indiferent de unde este. Pe langa orele on-line se pot face si ore fizice pentru socializare, pentru testare si alte activitati.
Da, ar trebui sa existe si o motivatie pentru cei care invata foarte bine si un soi de pedeapsa pentru cei care nu isi dau deloc silinta.

| KilljoyIdiot explică (pentru Dismally):

Profesorul contează enorm, dar există profesori buni și în mediul rural. Eu am terminat gimnaziul la sat și am avut o doamnă de română excepțională, care nu se compară cu altele de la oraș (o cunoștință de la oraș făcea meditații cu dumneaei pentru EN, întocmai deoarece profesoara de la clasă lăsa de dorit).

Chiar nu am ce să îi reproșez; își respecta materia și nu se lăsa călcată în picioare de elevi. Șmecherașii clasei nu îndrăzneau să iasă în evidență la ora ei laughing Doamna și-a sacrificat din timpul liber ca să ne antreneze pentru olimpiade, ceea ce s-a văzut prin rezultatele noastre.

Așadar da, ține enorm de profesor, însă nu e o diferență majoră între sat și oraș (cel puțin de unde provin eu). La EN, de pildă, școala noastră a obținut note mai bune decât cele din oraș.

Ideea ta sună bine în teorie, dar în practică aș zice că e mai complicat. Ignorând inevitabilele probleme de rețea, școala online nu se compară cu cea fizică (am făcut 2 ani școală așa în pandemie, vorbesc din experiență. În cele din urmă am recuperat, dar plăcut sau ușor nu a fost laughing ).

Într-o lume ideală, toți profesorii își aleg meseria din pasiune și au un har, însă știm cu toții că nu e așa. Din păcate, și elevii au tendința să "taie aripile" profesorilor noi prin atitudinea lor adesea impertinentă. Cum am spus, sunt elevă și am observat acest fenomen: când un profesor e bun, copiii profită la maxim. Am avut un domn profesor de matematică nou în a șaptea, care chiar încerca să facă materia atractivă! A creat o prezentare PP cu zombie din Minecraft ca să ne explice radicalii (10 cu felicitări pentru efort! laughing ). Din nefericire, colegii tot făceau zgomot la oră, iar până la finalul anului, cred că și domnul s-a săturat happy La fel și cu profesorul ce a urmat, doar că fără zombie! (O, doamne, cât am scris, sper că nu am deviat de la subiect!)

| Dismally a răspuns (pentru KilljoyIdiot):

Nu sunt destui profesori buni pentru toate scolile din tara si nu vor fi niciodata, de asta un sistem on-line mi se pare mai potrivit. Se gasesc solutii pana la urma, spre exemplu cursurile sa fie inregistrate, iar elevii sa mearga la scoli pentru a le urmari, ca pe niste filme / documentare.

| StrongHeart a răspuns:

Sistemul scolastic actual e o ferma de roboti, imi pare rau dar asta e adevarul. El este invechit, probabil ca a avut sens acum 200 de ani cand a avut loc revolutia industriala si era mare nevoie de muncitori in fabrici, dar astazi cand se schimba lumea si poate fi folosita tehnologia sa inlocuiasca munca bruta, ar trebui schimbate din temelii metodele de invatare, insa ce vedem? Liderii nu asta isi doresc, tocmai s-a dat o lege prin care se mareste numarul de elevi la o clasa. Cum poate un profesor sa predea la 34 de elevi, sa ii potoleasca cand sunt agitati fara a folosi violenta fizica sau verbala si sa aiba atentie distributiva pentru toti? Iar un elev cum poate sa isi dezvolte gandirea critica si simtul creativ cand nu este incurajat, ba chiar este fortat sa stea inchis in carapacea lui 7 ore pe zi, dupa care urmeaza alte ore de invatat singur acasa. E prea mult si prea prostesc gandit totul. Stresul nu e asa important pe cat crezi, e mai importanta comunicarea elev profesor si pedagogia bine pusa la punct, impreuna cu un sistem practic prin care elevul sa ramana cu cunostinte practice, lucruri care lipsesc din cauza ca sistemul educational actual nu incurajeaza educatia pe cat incurajeaza obedienta si ideea asta mizerabila ca trebuie sa fim toti 'egali'.

| angel6lust a răspuns:

Sunt oarecum de acord. Și consider că se învață multe lucruri inutile la școală. Cu ce îți schimbă viața că știi să scrii un comentariu la `Luceafărul`?

Adevărul e că în vremea comunismului când la educație tehnologică învățau elevii aplicații practice (știu că fetele coseau și făceau mâncare, la băieți cred că tăiau lemn sau dau cu var parcă), nu era o idee așa rea, și în Finlanda cică s-ar practica asta.

| angel6lust a răspuns (pentru angel6lust):

*Sunt se acord cu tine @Killjoyidiot

| KilljoyIdiot explică (pentru angel6lust):

Și operele vechi au importanța lor! "Luceafărul" abordează teme profunde și merită apreciat, precum și alte opere din programa de bac. Cred că merită citite și astăzi, ținând cont de contextul în care au apărut.

Literatura nu trebuie neglijată, fiindcă îți poate oferi o nouă cheie de înțelegere asupra vieții happy Dar dacă te referi la acele comentarii șablonare, pe care elevii doar le tocesc, sunt de acord: niște prostii colosale. Literatura e menită să dezvolte gândirea critică, din perspectiva mea happy

Într-adevăr, orele de aplicații practice ar fi o idee grozavă astăzi, când mulți tineri ieșiți de pe băncile școlii nu știu cum să se descurce pe cont propriu (și se adaptează cu greu). Orice persoană, indiferent de sex, ar trebui să aibă un bagaj de cunoștințe elementare (cum să gătească, să coasă un nasture, să schimbe o roată de la mașină, educație financiară, gestionarea timpului, etc...)

| angel6lust a răspuns (pentru KilljoyIdiot):

Da, eu consider că ar trebui să știm puțin din toate. Se predau multe noțiuni care vor folosi la un număr select de elevi, precum integralele sau comentariile șabloniste ale operelor. Cine vrea matematică avansată sau literatură să facă în particular.
În schimb ar trebui să se predea mai multă gramatică, mai ales în liceu, să nu ne mai mirăm de ce nu știm să scriem corect. Și multe aplicații practice (gătit, cusut, tăiat lemn, varuit ș.a), deoarece aceste cunoștiințe folosesc tuturor.
Eu aș introduce și ceva mai multe ore de educație fizică, dar și ceva cu educație pentru sănătate.

| KilljoyIdiot explică (pentru angel6lust):

Da, însă nu toți își permit ore particulare cu profesori buni...Prin urmare, nu ar fi corect pentru elevii cu înclinație spre matematică, de pildă. Și-ar irosi potențialul dacă la școală s-ar preda doar matematică banală. Oricum, această materie dezvoltă creierul considerabil, modelând modul elevilor de a gândi (spun asta în calitate de elevă. Deși nu mă "omor" după matematică, are și ea beneficii! happy ). În cel mai rău caz, matematica avansată ar putea deveni o materie opțională.

În ceea ce privește gramatica, nu prea știu... dacă nu s-au obosit să învețe bazele până la liceu, mă îndoiesc că își vor da interesul și după. Dar nu ar fi tocmai rău să existe un opțional care intră în detalii, pentru cei interesați (o să îmi lipsească puțin sintaxa frazei, trebuie să recunosc).

Educația fizică si cea pentru sănătate ar trebui să meargă mână în mână, aș zice eu. Aș aprecia dacă sportul s-ar focusa pe exerciții utile, nu pe jocuri stupide în echipă. Dacă avem pasionați, să se înscrie în echipa școlii sau să joace cu prietenii!
Bine, aici sunt imparțială deoarece am niște experiențe nu tocmai plăcute din cadrul acestor ore laughing

| angel6lust a răspuns (pentru KilljoyIdiot):

1. Nu știu de unde ești, dar la mine în oraș se făceau diverse cursuri extra-școlare pe gratis la care veneau voluntari studenți și doar elevii interesați de respectiva materie. Cred că așa s-ar putea proceda și în cazul de față.
Matematica de bază este utilă și da, dezvoltă mintea, dar nu toți oamenii sunt făcuți pentru ea. Alții da, dar nu sunt buni la literatură, iar alții (eu) nu sunt buni la niciuna din cele două.
Cine vrea performanță - bravo lui, no, da` eu tot cred că ar trebui cei care vor la nivel avansat să meargă la centrul de excelență sau la cursuri particulare, iar la clasă să se predea la un nivel mediu-ușor.

2. Gramatica ar trebui să se pună în liceu - dacă nu utilizezi ceva mulți ani, se uită, și apoi ne mirăm că nu știm să vorbim corect.
Româna (gramatică) ar trebui predată tuturor elevilor din România, chit că sunt maghiari sau altceva. Pana mea, până la urmă trăim în România și trebuie să cunoaștem toți în pana mea limba statului. Nu ar trebui să mai existe scuza minorităților etnice că eu mă știu cu unul care este ½ slovac și vorbește românește mai bine ca majoritatea absolvenților de Litere. Nu le cere nimeni maghiarilor să vorbească la perfecție, ci doar să o facă (mă refer la Secuime mai mult).

3. Total de acord.

| MAteiLaAjutat a răspuns:

Nu sunt de acord cu afirmatia prezentata. Consider ca asa cum se practica scoala acum e bine. Elev cls. a 10-a mate info intensiv.

| Ade4ever2389 a răspuns:

Buna. Sincer eu cred ca da,stresul poate fi benefic in viata pentru ca te motiveaza sa inveti,totusi eu consider ca invatamantul din Romania e prea incarcat de materii care nu sunt neaparat utile pe viitor. Stresul foarte mare da in anxietate,atacuri de panica,depresie si chiar probleme de sanatate,am patit-o. Trebuie sa stii putin din toate, insa nu cat sa clachezi si sa ai mental breakdown-uri pentru ca nu ai efectiv timp sa inveti toata materia.
Iar abordarea cu distractia poate fi utila intr-o anumita masura, s-a observat cum elevii invata prin distractie, de asta se si explica cum un elev poate invata o melodie intreaga, dar lectia de la biologie nu.

| Peli75 a răspuns:

Sunt de acord cu ceea ce spui tu. Fiind absolvent de liceu, am terminat pe un profil tehnic. Eram 24 de elevi, din care 12 au intrat la bac, și 3 l-au promovat. Notele nu au fost mari, undeva la 7, 60 a fost cea mai mare medie de bac. Înafară de Română, nicio materie nu era abordată serios la mine în clasă. Asta s-a și văzut, fiindcă la Română, mulții au luat bacul. Iar tragedia este că azi se pune accent pe teorie nu practică. Eu unde pot să mă angajez acum? Fiindcă nu știu aproape nimic practic din ce am învățat în 12 ani de școală( sau ar fi trebuit)

Întrebări similare