| Madara21 a întrebat:

Cine îmi poate spune ceva de oraşul mediaval? Dar despre statul medieval? Fundă la cel mai bun raspuns.
Mulţumesc anticipat.

2 răspunsuri:
| Gabrielaa90 a răspuns:

La inceputuri, in orasele medievale predomina economia naturala, cea care producea cele necesare traiului. In urma incetarii marilor migratii, s-a reluat comertul si a inceput dezvoltarea mestesugurilor. Ei erau putini si erau priceputi ca olari, faurari si pietrari.

Comertul incepe sa se dezvolte. Pe uscat comertul era mai greoi deoarece nu erau drumuri, poduri si erau numeroase vami. Cel mai avantajos era comertul pe fluvii si mari. In special in Marea Nordului si Marea Mediterana, se dezvolta cele mai puternice centre economice si comerciale: orasele olandeze si italiene. Aceste schimbari si dezvoltari importante au dus la inflorirea oraselor in Europa. Originea lor era diferita: vechi cetati romane, au rezistat invaziilor; cum ar fi Bizantul, Roma, Paris, Lyon, Milano, Florenta, Londra, acestea aveau rolul unor centre administrativ religioase. Unele orase au aparut la intersectia marilor drumuri comerciale, langa porturi. Altele orase s-au dezvoltat in jurul unor castele fortificate. Au aparut asezari urbane care din motive religioase s-au asezat in jurul manastirilor.

Toate orasele si asezarile rurale se aflau sub dominatia feudalilor care le percepeau taxe: in natura, munca si bani. Libertatea lor era ingradita de aceea ei se unesc sub juramant intr-o asociatie numita „comuna" prin care isi acordau ajutorul reciproc. Comunele aveau rolul de a obtine de la seniori o,, carta" prin care sa fie fixate obligatiile oraselor si eliminate abuzurilor nobililor. Ele au fost obisnuite fie pe cale pasnica fie prin lupte.paritia si dezvoltarea oraselor, a centrelor mestesugaresti si comerciale au impulsionat dezvoltarea productiei si schimburilor dintre orase ceea ce au dus la aparitia unei piete interne. Schimburile de produse nu puteau fi realizate decat intre oamenii liberi. Libertate de care se bucurau orasele, ceea ce au dus,, la discutii de libertate". In orase s-a trecut la un nou mod de viata,, civilizatia urbana" care era un factor de progres in lumea medievala.





Activitatea mestesugurilor era controlata, aveau conditii de lucru, procedee de fabricatie, chiar uneori pretul. Mesterii, patronii atelierelor, membrii, companionii, s-au calfe se distingeau de restul oamenilor. Mestesugarii unei profesii se grupau in confrerii care aveau un caracter religios, achitau cotizatii si intretineau o capela dedicate unui sfant ales protector.

In marile orase s-au infaptuit corporatiile s-au brezlele, in care intrau cei care aveau acelasi mestesug. Ei erau protejati de aceste bresle, iar cei care nu faceau parte din ea li se interzicea sa practice aceea meserie. Breasla avea un statut care trebuia respectat.

Ele au devenit si au avut un rol politic in vita oraselor. Negustorii erau grupati in asociatii numite ghilde. Ghildele aveau un scop de-a proteja caravanele comerciale pe uscat s-au pe ape. Mai multe orase se asociau in,, ligii" s-au,, hanse" : aceasta denumire era utilizata cand era vorba de comertul maritim. cel mai cunoscuta a fost Hansa sau Liga hanseatica. Statul medieval:n vremurile noastre, cuvantul medieval este adesea folosit cu sensul de "barbar", acest lucru fiind consecinta aspectelor ce au caracterizat acele vremuri. Unii contemporani sunt de-a dreptul ingroziti de evenimentele petrecute atunci (razboaie, boli fara leac, ideile ereticilor, armate mercenare. Este paradoxal insa faptul ca acum, cu cinci secole mai tarziu, se intampla lucruri mai grave decat atunci.
In epoca medievala au fost puse bazele multor institutii moderne importante, dupa modelul carora s-au inspirat cele moderne, astazi fiind studiate multe din artele medievale. Concomitent, orasele contemporane fiind matricea, mai mult sau mai putin reusita, a oraselor medievale. Antitetic oraselor precedente lor, care erau in principal centre politice si religioase, cele medievale reprezentau importante centre comerciale, sustinute financiar de productie si schimb de marfuri. Acest lucru reprezinta o alta asemanare pentru secolele XX si XXI, marile banci si corporatii fiind "mostenitorul direct" al afacerilor medievale. Sistemul European modern este, de asemenea, intr-o anumita masura rezultatul evolutiei medievale. Chiar si ideea de nationalism ia amploare in aceasta epoca, prin curajul si dragostea de patrie demonstrate de Ioana D’Arc, in RAZBOIUL DE 100 DE ANI. De asemenea, ideea separarii bisericii de stat apare in epoca medievala ca model pentru multe tari din ziua de azi. Dupa reformele georgiene, conducatorii de stat nu au mai putut revendica drepturile lor asupra bisericii, dar au gasit ca statul insusi reprezinta o valoare fundamentala.
Epoca medievala a reprezentat o perioada in care o multitudine de etnii diferite (romanii, francii, vizigotii…) s-au luptat, au invatat unii de la altii, au muncit impreuna pentru a schimba cursul istoriei. Transformarile economice, politice, sociale si artistice suferite de epoca medievala au provocat raspunsuri creative positive.
In mai putine cuvinte, epoca medievala reprezinta o perioada de permanente schimbari, adaptari si inovatii.

2. VIATA FEUDALA SI OAMENII:
Majoritatea locuitorilor acelor timpuri isi duceau viata la sat, o viata modesta, acestia locuind in case de chirpici sau uneori lemn. Deci, principalul cadru de locuire in evul mediu era obstea sateasca. Principalele ocupatii practicate erau agricultura, pastoritul, viticultura, pescuitul, apicultura si mestesugurile casnice.Cresc recoltele prin imbunatatirea calitatii solului cu ajutorul asolamentelor bi si trienale, inhamarea si injugarea animalelor. Treptat infloresc targurile si orasele. Suzeranul era conducatorul suprem ce avea in serviciu nobili, pentru care lucrau taranii. Taranimea putea fi libera(razesi-Moldova, mosneni-Tara Romaneasca)sau dependenta(iobagi, rumani, vecini). Intreaga societate medievala se baza pe relatii si "multiple dependente reciproce" 1 sau independente.