Pai nu ai invatat inca la scoala, dar "papuci" este forma de plural a cuvantului "papuc".
Cand spui "papucii", un "i" este din plural si al doilea "i" este articolul hotarat(adica stii exact despre care papuci vorbesti).
Apropo, forma cuvantului "Albastru" de plural este "albastri", indiferent care ar fi contextul, deci nu se foloseste cu doi "i".
De exemplu, structura "papuci albastri" o folosesti cand spui "Am vazut o pereche de papuci albastri", iar "papucii albastri": " Mi-au placut papucii albastri"(pentru ca stii exact la care papuci faci referinta)".
In mod normal si logic, daca te referi la o simpla pereche de papuci spui "Uite niste papuci albastri". Daca te referi in schimb la o pereche anume spui "Uite papucii albastri(nu albastrii) ai mamei". Sper ca ai inteles diferenta. Iar din variantele tale prima e corecta.La a 2-a vad 2 de "i" ceea ce nu e corect.(in contextul asta)
Papuci albastrii daca vrei sa zici "mama mi-a cumparat papuci albastrii" si "papucii albastrii" daca zici "mi-au placut papucii albastrii"
Pai depinde
uite un exemplu:
Papuci albastri
Eu vreau alti papuci albastri
iar...
Papucii albastrii
nu poti spune asa decat daca spui papucii albastri
Papucii albastri
Mi-am gasit papucii albastri.
ai inteles? este o diferenta destul de mare intre astea doua si trebuie sa te exprimi corect altfel nu poti intelege ce vrei sa scrii
Depinde in ce context (imprejurare) il folosesti... poti sa spui : "Imi cumpar papuci albastrii." sau : Imi plac papucii albastrii"
pa-pa