| malexandra1234 a întrebat:

Heii! Am avut azi simularea la romana, si am avut de demonstrat ca Foaie verde fir mohor, este o doina populara.Am scris ceva,dar nu cred ca bine, deoarece nu am facut doina in clasa cu d-na prof.As vrea sa vad un model, sa vad daca am scris ceva bine.

Răspuns Câştigător
| MrMihaI347 a răspuns:

FOAIE VERDE, FIR MOHOR

„Foaie verde, fir mohor”este reprezentativa pentru specia doinei de dragoste.
Elementul de expresie este imprumutat de catre autorul popular din ambianta naturii in bogatia si in armonia careia isi gaseste corespondenta starilor sufletesti si a nevoilor de comunicare.
Fiind o doina de dragoste, creatia e conceputa sub forma unui scenariu simpluin care eul liric masculin isi marturiseste sentimentele profunde de iubire si dorul dupa perechea lirica feminina. Instrainat, iubitul trimite un mesj afectiv pe calea gandului, odata cu caldura sentimentelor profunde sugerate discret prin asocierea cu elementele din natura apropiate si sugestive.
Doina se deschide prin formula specifica „foaie verde” care marcheaza de la inceput inscrierea sufletului popular sub semnul vietii, al naturii. Suferinta flacaului umbreste sufletul iubitor de viata cu tristetea departarii si a imprejurarilor dureroase. Aceasta traire este sugerata prin asocierea starilor sufletesti cu expresia „fir mohor”.
Trairea eului liric este cu delicatete formulata prin asezarea sub semnul conditionalului intr-o formula a timpului viitor „de ti-a fi de mine dor”. Expresia „dor” contine intreaga traire a sentimentului iubirii asociata cu pronumele personal la persoana I dezvaluind dorinta flacaului de a i se raspunde iubirii cu aceeasi sensibilitate si gingasie.
Sentimentele perechii feminine sunt evocate sugestiv prin imaginea unui pomusor care odata rasadit se va prinde si va creste purtand in floarea lui intreaga forta a iubirii celor doi. Apelul la diminutivale :pomusor” este pe masura delicatetii sentimentelor de iubire. Imaginea pomusorului rasadit si cultivat devine simbolul iubirii care se cere cultivat si ocrotit pentru a inflori si pentru a da perspectiva fericirii celor doi. Aceasta paralela dintre cultivarea sentimentului iubirii si cultivarea unui pom este specifica spiritului popular care vede in prezenta vegetatiei expresia vietii in natura, iar in iubire forta necesara vietii sufletesti.
Formulari populare „ti s-a prinde”, „ti-a fi”, „mi-i iubi”, „ti-a-nflori” apartin stiluilui comunicarii familiare si sugereaza apropierea calda si profunda dintre sufletul celor doi parteneri. Iubirea e traita profund cu intreaga forta a gandului. Aceasta situatie e sugerata
...

0 răspunsuri: