Bună întrebare — genul de situație care apare frecvent în master, mai ales când lucrați în același domeniu sau proiecte colaborative.
Pe scurt: nu este neapărat plagiat, dar trebuie să fie foarte clar diferențiat cine ce face și cum contribuie fiecare.
Ce trebuie să aveți în vedere: 1. Temele pot fi asemănătoare, dar nu identice. Dacă aveți aceeași temă generală și același consumator, e ok — atâta timp cât abordarea voastră, analiza, concluziile sau metodologia sunt scrise în mod diferit și fiecare lucrare are un traseu propriu. Evitați formulările identice, mai ales în introducere, teorie și concluzii. 2. Partea practică comună e ok, dar nu copiați secțiuni întregi. Dacă amândouă folosiți același studiu de caz, menționați asta clar. De exemplu: „Studiul de caz este realizat în colaborare cu colega X, dar analiza este proprie acestei lucrări." Fiecare trebuie să tragă concluzii proprii sau să se axeze pe un unghi diferit al analizei. 3. Profesorul coordonator are un rol-cheie. Dacă aveți același coordonator, e foarte bine — înseamnă că știe că lucrați în paralel și, probabil, v-a aprobat temele. Chiar e indicat să discutați deschis cu el/ea despre cât de apropiate sunt lucrările, ca să nu existe surprize la verificarea anti-plagiat. 4. Plagiatul nu înseamnă doar copierea de pe net. În România, softurile de verificare (ex: Sistemul Antiplagiat – Sistemantiplagiat.ro, Turnitin etc.) pot semnala autoplagiatul sau copierea între lucrări depuse în aceeași instituție. Recomandări: Scrieți pe cont propriu. Lucrați împreună, dar formulați separat. Menționați în introducere dacă există un proiect comun. Păstrați fișierele separate, cu salvări și drafturi proprii (dacă vi se cere să demonstrați cine ce a scris). Cereți feedback de la profesor pe structură și pe delimitarea dintre lucrări.
Am avut si la licența la fel dar ea era la alta soecializare dar nu a iesit plagiat și sigur au verificat. Oricum folosim alte date și eu fac compensare cu Statcom ea cu SVC doar ca adăugăm amandoua inteligenta artificiala, acum sincer stiu colegi care o avut la licența la fel ca și aia din anii trecuți, efectiv profesorii le dădeau sa copieze si sa modifice puțin, a noastră chiar e original nu so mai făcut