| contsuspendat (cu ura) a întrebat:

Pentru mine, suna foarte aiurea expresii ca: n-am gasit nimic, nu este nimeni, etc. Pai, daca spui "nu este nimeni", nu inseamna ca este cineva?

18 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Asa e. Faceam haz de multe ori pe seama unor expresii asemanatoare. E drept ca sunt oarecum ilogice desi vor a exprima ceva clar fara nicio urma de indoiala. Tin minte cand eram mic si suna cineva la usa si eu spuneam ca nu e nimeni acasa. Ma amuz cand ma gandesc la astfel de vorbe. E frumos cand vad un pici spunand vorbe de genul. Ma imaginez pe mine fiind in situatia lui acum ani buni.

NOname
| NOname a răspuns:

Ai dreptate, insa in limba romana de multe ori este foarte greu sa formuleti o propozitie in alt fel. day dreaming

| cornculapte a răspuns:

Da, in limba romana exista o gramada de expresii care suna aiurea si totusi le folosim. Daca stai sa te gandesti la expresiile pe care le prezinti tu, da, suna aiurea, incorect din punct de vedere gramatical, dar cand le rostesti, parca ar suna mai aiurea sa zici "am gasit nimic" sau "nu este cineva acasa".

| ZoeyMe a răspuns:

Ai dreptate.Sau alt exemplu:Cine lipseste sa ridice mana sus.

| karellen a răspuns:

Fiecare limba are constructiile sale idiomatice specifice.

Răspuns utilizator avertizat
| Noname_6326 a răspuns:

Ba da, din punct de vedere gramatical asta inseamna, si ca sa spui ca nu este cineva sau ceva corect este"am gasit nimic","este nimic"nimic=zero... Dar majoritatea spunem cum ai scris tu in intrebare, pentru motiv pe care eu nu pot sa il gasescbig grin.

| christinutza a răspuns:

Din punct de vedere teoretic ai dreptate, dar practic noi romanii folosim acest gen de exprimare pentru a intari cumva ideea de baza. in gramatica lb engleze nu o sa gasesti asemenea anomalii, dar in cea a lb romane totul este posibil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intodeauna hip hip ura pentru filozofiile de doi bani. Dau de gindit la fraieri.Succes domnule.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hip hip ura pentru filozofiile de doi bani. Dau de gindit la fraieri.Succes "domnule".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

MarionEl, lasa vrajeala si vezi de berea aia promisa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce va tot infocati cu anonimul? E foarte incapatanat. Crede ca MarionEl, eu si Kronstadt am fi una si aceeasi persoana. Se agata cu dintii de ideea asta. Cu dintii sau cu coatele? Acum chiar ca nu mai stiu... big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@MarionEL, te autocomplimentezi? Atentie, Colombo nu-i departe…
Psst… Cred ca anonimul nostru mai degraba ar accepta un suc de corcoduse decat o bere nesanatoasa. Si atentie cat "empatizezi"! Si maimutele bonobos "empatizeaza"… Mai ales cand se uita la telenovele… big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Macar ati vedea ca debordati de aceleasi imbecilitati care in mod sigur duc numai intr-o directie, la aceeasi persoana.Si mai e unitatea de masura pentru ego "altetelor voastre". La amindoua conturile se opreste exact la aceleasi gradatii.Mai rar sa aiba doi oameni diferiti exact la fel.In privinta berii vezi ca glumeam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Anonim Colombo,
Chestia cu telenovela o luasem dintr-un raspuns pe care ti l-a adresat @furni. Esti foarte greu de pistat, ce sa zic… Vezi ca sunt cam ocupata cu niste prajituri asa ca, stai bland! Iti zic eu cand ne putem juca de-a soarecele si pisica! OK, alteta? Ma intreb ce-i veni lui @furni sa te numeasca asa. O fi mancat un « ardeu » iute la micul dejun…
Psst… Colombo… eu zic sa nu-i mai parazitam lui @Kronstadt intrebarea cu raspunsuri care nu-si au locul. Mai bine sa avem o dupa-amiaza studioasa. Te instruiesti asupra determinismului regional, ca tot nu auzisesi de el, si ca rasplata ma uit la o telenovela. Cu fata sau cu spatele, tu alegi…

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ok alteta.Respectele mele. M-asteapta padurea.Succes cu prajiturile.