| RrEe4 a întrebat:

As dori sa incep sa invat limbajul de programare C, dar am nevoie de cateva indrumari (carti, tutoriale, etc.). Imi puteti da cateva linkuri utile? Ar fi preferabil ca acele cursuri sa fie in limba romana.

13 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Salut, dar de ce vrei sa inveti dinozaurul ala?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru cristimihailov):

Poate pentru ca C este la baza majoritatii limbajelor de programare, pentru ca C te invata cel mai bine programare low level, pentru ca C te invata cel mai bine cum sa managesruiesti momoria, pentru ca C te invata cel mai bine ce e ala un pointer

suntserios
| suntserios a răspuns:

Uite aici o lisa da documentatie

http://forum.softpedia.com/topic/81727-resursecarthi-c-i-c/


dar nu mai cauta sa inveti programare in limba romana. E ca si cum ai face sex neprotejat cu o prostituata. E bine la inceput dar nu stii cu ce boala te alegi pe viitor

| cristimihailov a răspuns (pentru suntserios):

Ma gandesc ca la fel poti sa inveti sa folosesti si calculatorul, fara sa fie nevoie sa cunosti electronica pentru a vedea cum se zbenguie electronii prin circuite.

Acelasi lucru este si aici. Problema cu memoria si pointerii, sunt dinozauri. Nici Stefan cel Mare nu le mai folosea.

Daca ai ajuns sa lucrezi acolo, la nivel de pointeri si memorii, in zilele de astazi, atunci te aflii in una dintre cele 2 situatii:
- ori esti pasionat si mergi pe o aplicatie absolut specifica (aici incluzi si Objective C, C++ pe Linux sau ciudatenii din astea)
- ori esti retard ca te lupti cu pointeri cand toti au rezolvat problema.

Dar na, fiecare cu gustul lui...

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

In prezent nu mai faci nimic cu limbajul ala. E mort. Multi sunt chemati la funerarii.

Ai doua mari solutii:.net sau java.

Nu limbajele sunt problema. La toate ai cateva instructiuni si inca cateva chestii mai specializate. Dar chiar sunt neimportante limbajele.

Tu ar trebui sa inveti intai de toate principiile programarii orientate pe obiecte, sa intelegi ce sunt alea clasele, care sunt relatiile, mostenire, derivare, etc.

Apoi ar cam trebui sa te apuci sa intelegi librariile utilizate in functie de platforma: Microsoft (.NET Framework, WCF, WPF, ADO, etc si etc) sau Java (Spring, Struts, JSF, etc si etc din nou).

Apoi o sa incepi sa ai ocazia sa faci ceva, dupa ce mai atingi un pic si SQL-ul si te mai prinzi ce inseamna asp.net, javascript si inca cateva mici librarii gen jquery, ko, etc).

Si in plus, o sa ai o mare problema daca cauti documentatie in limba romana. De cele mai multe ori nu exista. Iar cea care exista, este mai veche decat amicul "suntserios". Adica hartia e mai scumpa decat toata informatia de acolo.

Daca tii neaparat sa te apuci, eu te-as sfatui sa te uiti (pentru Microsoft): https://www.microsoft.com/learning/en-au/certification-overview.aspx

Sa te uiti prin fiecare de pe acolo, si sa vezi ce te-ar atrage, sa te uiti la ce examene ar trebui luate. Mergi pe examenele respective si te uiti la ce carti trebuie citite pentru astea.

Si le citesti bine de tot pe alea.
Si cam trebuie sa te grabesti. Ca se schimba destul de repede din pacate :(

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru cristimihailov):

Ce spui tu acolo inseamna programator mediocru spre foarte slab sau doar un hobby de weekend.

un programator care are o asemenea mentalitate e doar o maimuta care copie cod de pe net si il pune intr un proiect.

C/C++ pe Linux sau ciudatenii cum le numesti tu, ai inseamna programarea adevarata.

"te lupti cu pointeri cand toti au rezolvat problema." si in spate cum crezi ca functioneaza un limbaj de proigramare? Ca este transparent pentru programator lucrul cu memoria, asta nu insemna ca nu trebuie sa fii constient de ceea ce se intampla in spate.

Repet, ce zici tu acolo inseamna mentalitate de programator mediocru care are impresia ca daca toarna 2 linii in php ci 3 in.net se numeste mare profesionist. Asta poate face oricine are acces la niste tutoriale, sa intelegi programarea e alta mancare de peste

| cristimihailov a răspuns (pentru suntserios):

Mda, ma tem ca esti din alt film. Cand ai avut tangenta cu domeniul, era inainte de windows 98. De atunci lumea s-a mai schimbat. Nu exista mai bun linux sau mai bun windows. Fiecare isi face treaba in felul lui.

Iar programarea, ca in orice alt domeniu, masurata economic, inseamna productivitate. Si nu arta.

Dar divagam de la intrebarea omului. Deschide un thread separat pentru asta si discutam acolo.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru cristimihailov):

Tocmai, in momentul actual se cere productivitate maxima, nicidecum calitate. De aia au aparut atat de multi programatori mediocrii. Iti garantez ca 70% din programatorii de pe piata de acum habar nu au ce e ala un pointer. Nu fac altceva decat programare web cu ceva notiuni de php prinse prin aer, html si eventual niste teme de wordpress.

Daca tu vezi programarea doar ca acea unealta care te obliga zi de zi sa te ridici din pat ca sa mai castigi un ban faci parte din categoria programatorilor mediocri pentru care programare = copy past de pe net.

Bazele programarii nu s sau modificat cu nimic din anii 70 cand au aparut primele limbaje. Orice programator care se respecta trebuie sa inceapa cu acel nivel.

| cristimihailov a răspuns (pentru suntserios):

Da, toti considera ca e bine sa cunosti istoria detergentului ca sa poti sa speli pe jos cu mopul.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru cristimihailov):

Mai discutam cand ai sa lucrezi in domeniu si ai sa ai si ceva experienta... dar nu l-a creat site uri

| cristimihailov a răspuns (pentru suntserios):

Nu ai idee cat de tare te inseli. Ti-am spus, deschide un thread separat si discutam acolo. Nu aici.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru cristimihailov):

Http://www.tpu.ro/......dezbatere/


doar daca ai argumente valide si coerente pentru a iti sustine afirmatiile

| RrEe4 explică:

Eu sunt anul 1 la Automatica si asta voi studia. Dar multumesc de raspunsuri!