| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Situația geopolitică Principatelor la începutul secolului XIX era una delicată. Austriecii și-au existins influența în zonă în 1775, când au luat Bucovina, cu permisiune de la Înalta Poartă. În 1791, Rusia profită de faptul că Austria e absorbită de probleme de Occident (Revoluția franceză) și duce un război cu Imperiul Otoman, care nu mai e ce-a fost. Se face prima dată simțită prezența rusă la noi. Totuși, Rusia nu îndrăznește să ocupe Principatele, de teama Austriei. Nici Austria nu vrea să intervină în Principate, să nu provoace Rusia. Astfel, situația se menține într-o stare de echilibru următorii 31 ani.
În 1806, țarul Alexandru I, profitând de faptul că Austria e ocupată să se lupte cu Franța lui Napoleon, declară război Turciei și ocupă Principatele. Acest război va dura 6 ani, timp în care rușii rămân la noi. Totuși, în 1812, deja se aflase că Napoleon se pregătea să invadeze Rusia. Țarul, presat de timp, deschide negocerile cu Înalta Poartă. Postul de ambasador francez la Constantinopol e vacant momentan. Totuși, locțiitorul ambasadorului a înmânat Ministrului de Externe turc o notă din partea regimului de la Paris, sfătuind sultanul să NU accepte pacea cu Rusia, invazia fiind iminentă. Sultanul decide totuși să negocieze. La 28 mai 1812, se semnează un tratat de pace la hanul lui Manuc, un negustor armean stabilit în București; pierdem Basarabia. Nicio lună mai târziu, Napoleon intră în Rusia.
Ce părere aveți de această situație? Dacă sultanul îl mai ținea în șah pe țar 2-3 săptămâni, credeți că țarul ar mai fi cedat din pretenții, doar să facă pace cu Turcia? Oare mai aveam și azi Basarabia?

1 răspuns:
| Sisiwieuc9 a răspuns:

Să zicem că tarul nu făcea pace cu turcii și continua războiul cu ei. În timp ce Napoleon invada Rusia Centrală, probabil ca turcii ar fi reușit sa invadeze Ucraina sau măcar sa retina o parte din armata tarista. În orice caz, Napoleon tot ar pierde (poate ar câștiga dacă face joncțiunea cu otomanii, poate) căci francezii ar avea probleme logistice iar turcii pur și simplu ar fi mai slabi decât rușii. Care ar fi rezultatul? Rusia anexează Tarile Romane în întregime. Sfârșit.
Asta în scenariul în care turcii ar ataca alături de francezi, dar puțin probabil, desi ar fi tentant pentru ei sa recupereze Crimeea(posibil și ca rușii sa mai continue operațiuni militare împotriva turcilor chiar și atunci, astfel ar oferi cassus belli, dar puțin probabil).
În cel mai realist caz am păstra Basarabia pe moment, dar rușii ar putea sa o ia la urmatorea ocazie.