| anonimus25 a întrebat:

Vreau si eu comentariu literar la "Doina" de George Cosbuc, va rog!

3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu se poate. macar un search pe google daca te oboseai si tu sa dai

| Trebla a răspuns:

Opera literara,, Doina" este o frumoasa doina despre cea mai frumoasa creatie poetica romaneasca: doina. Fiind o ceratie specifica folclorului romanesc G. Cosbuc o lauda in aceasta poezie.
Conceputa ca o creatie populara, aceasta poezie are masura de 6-7 silabe, ritmul trohaic, specific doinelor populare. Intreaga poezie evidentiaza importanta pe care o are doina in viata poporului nostru. Cosbuc personifica doina numind-o:,,Copilo",,,Doino",,,Doamna".
Prima strofa prezinta importanta acestei creatii populare prin intermediul careia romanul si-a exteriorizat sentimentele, atat bucuria cat si tristetea(,,Ca-n versul tau cel jalnic/Vorbeste-un neam intreg")
Strofa a doua face referire la doinele de dragoste prin intermediul carora tinerele fete isi cantau iubirea. Insotite de doina, munca li se parea mai usoara, iar seara doina le alina singuratatea.
Urmatoarea strofa evidentiaza importanta doinelor de catanie prin care flacaii care mergeau la oaste isi cantau dorul fata de casa parinteasca, fata de satul natal, fata de,,fata din vecini".
Prin intermediul doinei, romanul si-a exprimat si puternica legatura cu natura care i-a fost,,casa",,,tata",,,mama draga", Cosbuc se refera la doinele de haiducie si la cele de ciobanie.
Inca de la inceput romanul si-a exteriorizat starea sufleteasca, si-a cantat necazul si bucuria in doine si astfel munca li s-a parut mai usoara. A putut trece peste durearea care ii apasa sufletul:,, Tu-l vezi sarman si-l tremur/Sa-l mangai in nevoi/Si mergi cu el alaturi cantand pe langa boi".
Doinele sunt vechi, de-o varsta cu acest popor si s-au transmis din generatie in generatie prin viu grai. Batranii isi amintesc cu drag de-o lume traita in alte vremi, de vremuri mai bune si sufera pentru durerea de acum.
In ultima strofa poetul numeste doina,, Doanma" considerand ca fara doina am fi copii nimanui. Glasul doinei este lege pentru orice roman, iar noi avem obligatia de a cunoaste doina, de a o transmite mai departe, de a nu-i lasa pe straini sa ne-o ia.
G. Cosbuc, nascut in lumea satului ardelenesc a indragit creatiile populare pe care le-a cunoscut de mic copil. El este poetul care a intrat in literatura romana cu gandul de a creea o vasta epopee a neamului romanesc, iar stalpii acestei epopee urmau sa fie poeziile,, Nunta Zamfirei",,, Moartea lui Fulger", nunta si moartea fiind momente esentiale din viata omului.
Funda?

| anonimus25 explică:

Bai da nu gasesc nimic am spus ca poate voi mai stiti daca ati mai gasit!