| Shimozukushiki a întrebat:

Am o problemă și am început să o am cam de când s-a apucat tata de fumat (adică din 2014), de ce s-a (re)apucat tata de fumat? Pentru că eu zic că din cauza când i s-au dus părinții. Tata pân-atunci mai fumase în armată din câte am înțeles.
Mama fuma din liceu din ce mi-a zis ea de pe la 16 ani.
Faza e că tata ura țigările până în 2014 când mama l-a ispitit să zic așa ca să ia și el și tot așa.
În vara lui 2014 tata fuma pe ascuns în balcon (el crezând că nu e văzut de nimeni), dar eu făceam pe prostul și eu și fratimiu și mă făceam că nu-l văd. Dar până la urmă l-au dat de gol prietenii lui și i-au zis „CE FACI MĂ, FUMEZI? DE CÂND FUMEZI? DE CÂND TE-AI APUCAT DE FUMAT? PARCĂ NU-ȚI PLĂCEA"
Eu știam și tata încă se ascunde când vin și îl caut prin casă, el crede că nu-l văd, dar de fapt îl văd.

Acum problema mea: Am fost de Crăciun la niște rude din partea tatălui și acolo toți fumau, unii prin casă, alții prin balcon, alții pe la bucătărie și nu deschideau geamurile și nici la hotă nu stăteau, eu mă agitam acolo ca peștele pe uscat nu mai știam unde să stau, că atunci când deschideam geamul ei mi-o băgau p-aia „închide că e frig"
Faza a fost că ai mei au vrut să rămânem acolo la ei peste noapte, iar eu noaptea nu puteam efectiv să respir, mă durea gâtul, plămânii, tușeam, etc.
Nu prea am putut dormi din cauza mirosului și am stat așa, dimineață iar am vrut să deschid geamul să se aerisească și iar mi-a băgat-o p-aia „închide că răcește măta".
Faza e că nu-mi place și nu mi-a plăcut niciodată să fumez (și da, și fumatul pasiv, tot fumat se numește, asta pentru cei care nu știu).
Faza e că eu am probleme cu respirația, am fost la controale la tot ce trebuie și sunt aproape bune.
Bunică-mea la cât de idioată e m-a dus la doctor cică să-mi dea medicament ca să-mi dea ceva să-mi placă fumul acela (facepalm), apoi voia să-mi dea doctora ceva ca să mă ducă la psihiatru sau ceva.
Ideea e că la noi în casă mama e o nu găsesc cuvântul. De 10 ani nu mai muncește și stă toată ziua și fumează, la cafea și pe Facebook, cumpărături nu face, mâncare nu face.
De mâncare o să ziceți că ce mănânc, ori fac foamea, ori mănânc pâine goală sau uneori pe la fast-food-uri (nu dau nume).
Că nu muncește de 10 ani o să ziceți că nu e problema ei, dar am avut și eu niște bani strânși deoparte și m-am trezit fără ei (vreo 30 de milioane).
O să ziceți că de ce nu mi-i pun pe card. NU mai vreau să aud de card și de bănci, fiindcă am avut și tocmai azi m-am dus să închid un cont care cică mereu aveam de plătit câte 2 lei, 3 lei, 10 lei, 15 lei, etc.
Deci să NU mai aud de bănci.
O să ziceți că nu e treaba mea că nu lucrează dar 1 mi-a luat din bani, dar la partea cu fumatul eu stau în cameră la mine, iar tata când a pus ușa la camera mea a tăiat el „meșter" mare domne din ușă vreo 4cm de sus și 4 de jos, deci cam vreo 4 centrimeri eu am gaură pe toată latura, cam de 2 degete sus cu 2 jos.
Ideea e că, eu degeaba închid ușa la mine la cameră, că ai mei ținând geamurile închise și nedând drumul la hotă, iar mama fumând în bucătărie, fumul vine în casă și automat trece și pe la mine pe sub ușă și-mi vine în cameră.
Și mama nu e una d-aia care să fumeze o țigară și gata, NU. Aprinde una după alta chiar dacă nu trage din ele.
M-am dus să deschid geamurile în sufragerie și dormitorul lor să se aerisească și tata a venit și a țipat la mine „BĂ EȘTI TÂMPIT"? ÎNTR-O ZI O SĂ TE BAT ȘI RĂMÂI PE STRĂZI, O SĂ PLĂTEȘTI TU ÎNTR-O ZI, O SĂ AM EU AC DE COJOCUL TĂU".
Și pe fiecare zi când vede că aerisesc vine la mine, mă înjură, mă amenință, țipă.
La un moment dat, prin 2014, m-am bătut cu mama din cauza că fuma în casă și am spart gresia de nervi, i-am aruncat pachete, i le-am tăiat cu foarfeca dar nimic, s-a comportat cum ar trebui 1 zi- două și apoi a reluat.
Faza e că și tata aerisea înainte dar acum e bătut în cap, îi e blocat mintea de prostie.
Și mereu când deschid geamul în sufragerie zice să deschid la mine (wtf, ce logică are asta), adică să deschid eu la mine geamul să tremur dar ei să stea „la căldură" și să fumeze în casă, gen „noi stăm la căldură și fumăm și tu dacă vrei aer curat deschizi geamul și stai și îngheți".
De fumat, avem balcon deschis, adică neacoperit și ar putea să se ducă acolo, dar mamei mele îi e lene și să respire, darmite să se ducă în balcon, iar la hotă nu dă drumul cu scuza "consumă mult" PĂI DE CE RASA TA AI MAI LUAT-O, CA SĂ O ȚII CA BIBELOU?
Ce să mai zic că acum câțiva ani când am fost cu mașina, din cauză că ținea țigara în mașină și nu pe geam, a sărit scrum din ăla și a făcut ditai gaura în bancheta din spate, dacă nu vedeam eu, lua foc toată.
Nu mai zic că mâncare mama nu face, (mai face tata uneori) și în loc să avem mâncare, ei cumpără câte 4-5 cartușe pe lună(de la o amică de-a lor), + ce-și mai iau pe fiecare zi câte 1-2 pe zi.
Deci cam vreo 600-800 de lei (sau poate mai mult) ei le dau pe țigări în loc să ia mâncare în casă.
Nu mai zic că mie nu-mi mai dau nimic, nici de mâncare sau așa.
Degeaba s-a dat legea aia în Martie 2016 că eu nu am văzut să e aplice pe undeva (sau cel puțin nu o respectă toți).
Știu, cei care fumați o să mă urâți și o să-mi ziceți că sunt nebun.
De mutat, nu am cum să mă mut, motivele sunt clare, iar cei care credeți că e posibil, aș vrea să aveți și voi salariu de 1162 de lei și chirie de 1200, să-mi spuneți și mie cum e posbil, că matematica mea e altfel.
Cei care aveți peste 2000 de lei sau peste peste 4000 sau peste 1000 de € salariu, vă cred și eu că vă e ușor să spuneți din gură că „e ușor și simplu".
Iar de cumpărat nu se pune problema, că nu sunt bacă să scot 60.000 € pe loc, că dacă aș putea să am banii ăștia, acum aș pleca.
O să-mi ziceți „caută-ți loc de muncă"
Am fost la locuri de muncă și am fost dat afară din cauză că nu puteam să vin la cheremul lor.
Spre exemplu eu am școala de șoferi, iar instructorul meu mai ciufut și face când are chef.
Spre exemplu s-a întâmplat să mă programez la examen cu 3 săpătămâni înainte (iar examenul se dă dimineața) iar cea de-acolo mi-a zis cu o zi înainte(vineri) ca de săptămâna viitoare (adică săptămâna în care aveam examenul) că să vin dimineață (motiv pentru care și săptămâna aceea tot dimineața fusesem doar că nu voia să vină o colegă și mi-a zis mie.
Eu am zis că nu pot să vin dimineață că am examenul și am orele programate de dimineață de 3 săptămâni, iar cea de acolo mi-a zis să vin la muncă dimineață (nu știu dacă ați înțeles), iar apoi chiar în ziua în care avusem examenul m-a dat afară și examen picat și dat afară de la muncă 2 în 1.
Ideea e că, nu pot avea un loc de muncă stabil și nu vreau să mă mai angajez până termin școala de șoferi. Nu de alta, dar nu cred că ar înțelege nimeni, mai ales că cei de 35+ au uitat cum e să fie de vârsta mea și ei au impresia că li se cuvine tot și dacă le-aș spune, nu le-ar păsa și ar zice că sunt neserios.
Am plecat de la fumat și am ajuns aici.
E ceva ce pot rezolva mai repede? Cu fumatul nu mai știu ce metode, că în România sunt o grămadă de nesimțiți și nu le pasă dacă le fumează în nas celorlalți. Am vreo soluție înafară de așteptare?

10 răspunsuri:
| inlines a răspuns:

O data ce te apuci de fumat, nu te mai poti lasa toata viata. Trebuie sa il intelegi, nu ai de ales.

| EGGc a răspuns:

Daca ai tai nu te inteleg nu prea ai alta cale.
De obicei in zonele mai părăsite a judetelor sunt chiri mai mici, cunosc apartamente cu 250 de lei chirie (pe luna). După scoala de soferi ai putea gasi un altfel de loc, sa te angajezi si sa ramai acolo. Baftă!

| anonimg a răspuns:

Cat aveai carte de munca puteai sa mergi la primarie si sa iti depui cerere pentru locuinta sociala. Poate se gasea un loc pentru tine dupa 1-2 ani. Cand vei avea din nou carte de munca, aceasta sa fie prima ta grija: cerere pentru locuinta sociala.

Iar astia cu scoala de soferi ar trebui sa fie la dispozitia clientilor, si nu invers. Intr-o zi o sa li se infunde si o sa ajunga si ei pe drumuri.
Daca la servici nu ti se putea da liber de fiecare data cand ai programare la scoala/examen, atunci trebuia sa iti iei concediu pe perioada respectiva.
Sa nu iti para rau ca nu mai lucrezi acolo. Dupa ce ca aveai salariul extrem de mic, nici libere nu iti da dadeau. Cum am spus si in alta parte: toti analfabetii s-au facut patroni. Le spun asa pentru ca ei nu au citit codul muncii pentru ca nu stiu sa citeasca. Acolo scrie si de obligatiile angajatorului, si de drepturile angajatului. Dar patronii analfabeti nu vor nici sa citeasca despre aceste lucruri si nici sa auda de ele. Atunci sa ramana si orbi si surzi.
Tu termina scoala de soferi. Profita de timpul acesta liber si invata bine.
Da-le pace si alor tai si nu te mai certa cu ei. Despre ei este scris: "Pe nebun chiar daca l-ai pisa cu pisalogul in piua, in mijlocul grauntelor, nebunia tot n-ar iesi din el." (Proverbe.27:22) Asta ca sa nu-ti mai strici linistea din pricina viciilor lor. Pe pachetele de tigari puteau sa deseneze si fantome sau strigoi; sau chiar desene animate -ca imaginile de pe ele nu "induioseaza" pe nimeni. Femei care le da tigari este principala vinovata. Ea va fi judecata de Dumnezeu pentru raul facut; inclusiv toti aceia care permit viciului sa nu aiba limite.
Pentru usa poti folosi asa ceva pe viitor: https://www.dedeman.ro/....../p/1004751
Daca nu tine adezivul, ii mai adaugi 2-3 suruburi.
Daca nu ai ce face acasa, si daca vrei sa mai scapi de stres si neliniste, sa stii ca maine dimineata (sambata) la 9:00 este deschisa biserica adventista. Macar pentru cateva ore vei uita de griji si de probleme. Atmosfera placuta de acolo iti va "reincarca bateriile" si iti va da putere pentru saptamana viitoare. Ar trebui sa fie in orice oras; adresa o gasesti pe internet.

| GabiDumitrescu a răspuns:

PLEACA. Rationamentul cu salariu vs chirie e absolut stupid. Da anunt frumos la ziar, inchiriaza o camera/apartament impreuna cu cineva. In orasele universitare mai ales gasesti adesea babute care pentru sume simbolice te tin in gazda, unele mai fac si mincare, doar ca sa mai aiba cu cine sta de vorba si sa le faca cumparaturile uneori. Daca vrei cu adevarat ceva, poti. Nu il lua pe "NU" in brate. Despre ai tai nu comentez nimic, ca nu imi aproba raspunsul. Pe scurt, le doresc multa caldura.

| IIIshaneIII a răspuns:

Ar fi bine sa te apuci de scris carti!

| Shimozukushiki explică (pentru inlines):

Dacă ai fi citit cu atenție ce am scris, ai fi văzut că am zis că s-a apucat când era în armată, apoi s-a lăsat, iar în 2014 s-a apucat iar.
Lasă-mă cu vrăjeala asta cu „nu te mai poti lasa toata viata".
Știu oameni care s-au lăsat și după 10-20 și chiar după 30 de ani.
Am încercat și eu odată și nu mi s-a părut cine știe ce, asta cu „nu poți să te lași" e o aberație și o minciună și o scuză a celor leneși care își caută tot felul de scuze.
Bănuiesc că ești fumător/toare de ai zis asta.

| Shimozukushiki explică (pentru EGGc):

Tu zici că sunt mai mici, eu cel mai „mic" am văzut 1200, tu zici că știi la 250 îmi dau seama că la 250 nu sunt cine știe ce condiții.
Adică nu vreau să stau noaptea cu frica că se urcă șobolanii sau gândacii pe mine, sau că intră țiganii peste mine în casă să mă fure/taie etc.
Așa dacă era cu gândaci și fără apă mă duceam la bunicămea, dar nu mersi.

| Shimozukushiki explică (pentru IIIshaneIII):

Dacă aveam chef de glume puneam la „Trivia/Amuzante".
Toți proștii scriu cărți în ziua de azi, dacă crezi că aia e o poveste te-nșeli, e realitatea, că nu se dau la televizor, asta e altă treabă.
Dacă ți-e ție lene să citești, asta e partea a2-a.
Și ca să te lămuresc am scris mai detaliat pentru că sunt tot felul de troli sau de-ăștia care fac pe deștepții și care lor li se pare floare la ureche și cred că condițiile și traiul pe care-l au ei, ei cred că același trai îl au și alții. Ei bine, nu.
Nu toți sunt susținuți de părinți și îmbrăcați cu haine de zeci de milioane și au telefoane și mașini de ultimă generație, și nu la toți lucrează ambii părinți și mai sunt alții care au și frați, și nu toți au salarii de peste 1000 de euro și nu toți au casele lor sau averi, și nu sunt nici fii de securiști, baroni, parlamentari sau mai știu eu ce.

| christall a răspuns:

Mi-e dat sa "vad" un tamar mai responsabil decat parintii lui. Bravo tie! Te inteleg perfect. Incearca cand pleci de acasa sa iti aerisesti camera in asa fel incat sa nu stai in frig.

| GirlOnline81 a răspuns:

Casa lor, regulile lor.