| Mihaela2023 a întrebat:

Bună TPU! Avem un apartement ramas de la bunici iar pe acte sunt trecute 3 persoane(mama împreună cu sora şi fratele ei). vor să vândă apartamentul iar fratele lor nu e de acord, spune ca banii se vor împărți la 3 persoane şi nu se vor alege cu nimic pentru ca apartamentul e unul vechi si nu face mai mult de 80.000 de euro. Cum să il convingem pe fratele ei să vindem apartamentul? Nu e niciodată mulțumit

17 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Se poate ajunge la tribunal in acest caz, apartamnetul putand fii cumparat si pastrat de fratele care nu doreste sa-l vanda.

Fratele mamei tale are doua optiuni: ori sa accepte vanzarea apartamnetului si sa-si ia partea care i se cuvine lui, adica 1/3 din total, ori sa cumpere el partea celorlalti 2 frati si ramane unicul propietar al acelui apartament.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Adica daca imparti o suma, indiferent de valoarea ei, la 3, nu e mai mult decat sa nu imparti nimic la 3? Destept fratele, nu am ce zice...

| johnnny123 a răspuns:

Păi dacă fratele este chiar atât de bogat încât pentru el 27000 de euro nu înseamnă nimic, atunci nu are decât să cumpere el părțile surorilor și să rămână proprietar unic.

Iar dacă nu pot rezolva amiabil, pot să-l dea în judecată. Cel mai probabil vor câștiga și atunci va fi obligat să vândă.

Fratele nu are dreptul să împiedice ceilalți moștenitori să-și valorifice partea de moștenire.

| siriusblack98 a răspuns:

Singura solutie este partajul in instanta. Judecatorul fie o sa separe o a treia parte fratelui mamei tale DOAR daca imobilul permite acest lucru (putin probabil fiind apartament), fie o sa il oblige sa cumpere el apartamentul DAR sa despagubeasca ceilalti doi co-proprietari, fie impune vanzarea imobilului la licitatie publica cu SAU fara acordul fratelui mamei tale.

La a treia varianta exista posibilitatea sa nu iasa nimeni in avantaj deoarece licitatiile sunt foarte imprevizibile. Oricum, urata situatie cand nu exista intelegere.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Mie îmi miroase rău de tot a șantaj din partea fratelui. Eu cred, că este influențat de altcineva, să vă oblige în final să acceptați ce vrea el și să vă dea un mărunțiș.
Nu vă mai rugați de el. Mergeți împreună la un avocat și cereți ajutorul să vă chemați fratele în instanță și să fie numit de o instanță un evaluator pentru imobil. Restul, lăsați justiția să hotărască.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Dacă fratele deține 1/3 cota parte nu îl puteți vinde. Totul se rezumă la a-l convinge să fie de acord cu demersul. Bafta.

| gllopel a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Il poate forta justitia.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru gllopel):

Exista întotdeauna varianta aceasta, DAR, dreptul la proprietate este cam sfânt în România. Va fi un proces lung, complex și plin de contorsiuni. Fără sa mai vorbim de distrugerea relațiilor familiale. Oricum ar fi, daca X este în deplinătatea facultăților mintale și etine chiar și 10% cota, o vânzare nu se poate efectua fara acordul scris al tuturor părților implicate. Asta e legea.

| eliancodrut a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Vorbesti prostii. E unul din cele mai usoare procese, care se termina in 2-3 sedinte.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru eliancodrut):

Nu-i așa mare oracol? Ignoranța ta este perfecta la grădiniță. Dacă dețin o cotă din apartament și alți doi celelalte cote nimic nu mă obligă să îmi vând partea. Nici legea care îți asigură și conferă statutul de drept că proprietar. Dar tu, cave man me știi pe toate. Dă-mi un exemplu, vino cu un argument concis nu tâmpenii debitate de un puber ignorant.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Dreptul la proprietate e sfânt. Altfel și eu vin, te scot din casă și spun că ești un schizofren paranoid și îți iau casa. Nu e așa domnule. Dreptul la proprietate este inviolabil daca nu exista considerente care sa contracareze asta. Deci... vorbești prostii tinere.

Daca nu stii, stai cuminte, nu mai vorbi prostii. Ai auzit de iesirea din indiviziune? Nu te poate obliga nimeni sa fii coproprietar.

Si inca ceva: nu sunt tanar si lucrez in domeniu.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru eliancodrut):

Ești ce? Un jurist amarat? Poți ieși din indiviziune.Si? Respectivul că ataca decizia și se va tergiversa la nesfârșit. Și mai termina cu "vorbești prostii" poți folosi alt limbaj, nu suburban de imbecil. Chiar nu se vede că lucrezi in domeniu, cauți pe google asta faci, tinere.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Anyway, cu caractere ieftine și îndoielnice nu am ce discuta. Continua să propovăduiești ignoranța.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru eliancodrut):

... si vreo 5 aminari. Sa nu uitam ca discutam de Romania, unde ajunge sa dureze mai bine de un an un divort simplu...

| gllopel a răspuns:

Mai bine nu impart nimic decat 80.000 €? Ba vor mai si plati acolo niste cheltuieli. Impozit, intretinere, si cine stie cate mai sunt in acel oras.
Daca il pastreaza gol cu ce se alege? Sau poate locuieste el acolo? Atunci sa plateasca surorilor cotele lor si il poate pastra.
Mama si sora pot deschide actiune in instanta (nu stiu cum se numeste juridic). Si cum se va hotara acolo, vanzare sau despagubire, fratele lor va fi obligat sa faca.